Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«Χρυσές» δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο

Δισεκατομμύρια επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις από ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακό» και διάφορα προγράμματα

Στη διάθεση μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοεξαγωγέων και τραπεζιτών έθεσε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών ενισχύσεων μέσα από το ΕΣΠΑ, τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο και ένα πλήθος υποπρογραμμάτων, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση «ξεζουμίζει» άμεσα και έμμεσα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που «προικίζει» το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, με το προϊόν της οικονομικής λεηλασίας σε βάρος του λαού.

Μιλώντας σε κοινό επικεφαλής επιχειρήσεων, σε εκδήλωση για το «Βιώσιμο μέλλον», στο Μέγαρο Μουσικής, ο υπουργός ανακοίνωσε την κυβερνητική στόχευση για το διπλασιασμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με δαπάνες ύψους 5,2 δισ. ευρώ για το 2011 και ποσοστό απορρόφησης 35%, αλλά και συμβασιοποίηση του 80% των έργων του 2012. Η υλοποίηση του στόχου θα βασιστεί στη «δραστική απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης» και στην αναθεώρηση του προγράμματος μέσα στο 2011.

Την ερχόμενη Τρίτη θα εξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Ο υπουργός τον αποκάλεσε «τομή στα μεταπολεμικά ειωθότα». Θα προβλέπει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και «πλαφόν» για κάθε έργο, δίνοντας έμφαση στις φοροαπαλλαγές και στις επιχορηγήσεις κεφαλαίου, ενώ θα επιτρέπει και συνδυαστικές δράσεις, όπως φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια και επιχορήγηση του αρχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα κεφάλαια από το ΕΤΕΑΝ, με κεφάλαιο 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, ολοκληρώνουν τις συνολικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θα πριμοδοτήσουν και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις περιφέρειες.

Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, υποσχέθηκε ο υπουργός στους μεγαλοεξαγωγείς, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Γιούρομπανκ για την «εξωστρέφεια» και την «καινοτομία». Στις 8 του Δεκέμβρη θα προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος για την «εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα» που θα προβλέπει την απευθείας χορήγηση, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, 30 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου. θα ακολουθήσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011, η δημιουργία του «Ταμείου Εξωστρέφειας» με άλλα 70 εκατ. ευρώ κρατικής συμμετοχής, εκτός αυτής των τραπεζών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014.

Στην ίδια εκδήλωση, όπου ο υπουργός εκθείασε τον «κομβικό» ρόλο των επιχειρήσεων για το χτίσιμο της «νέας Ελλάδας», ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούρομπανκ Ν. Νανόπουλος απαίτησε να μη διαταράξει κανένας την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και νέες μειώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ