ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
Για τα κηρύγματα περί «ακομμάτιστου»

Πέρα από τα άρθρα και τις αναλύσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδου Γρηγορόπουλου, αναβίωσαν και διάφοροι μηχανισμοί και πρακτικές που είχαν εμφανιστεί έντονα πριν δυο χρόνια με στόχο κυρίως το νεολαιίστικο κίνημα και τις νεανικές συνειδήσεις. Παραδείγματα: Μαζική αποστολή μηνυμάτων (sms) σε κινητά τηλέφωνα μαθητών που όριζαν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και καλούσαν σε αναπαραγωγή τους στο facebook. Απρόσωπα, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία οι αποστολείς των μηνυμάτων, υποδείκνυαν κυρίως στους μαθητές να συρθούν σε κινητοποιήσεις μακριά κι έξω από συλλογικές διαδικασίες και κυρίως... «μακριά από κόμματα»! Αλλο παράδειγμα: Εκπαιδευτικοί και άλλοι «καθοδηγητάδες» που εμφανίζονταν στα σχολεία καλούσαν τους μαθητές να μείνουν μακριά από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τους έκαναν «μαθήματα» περί ακομμάτιστου κινήματος... κρύβοντας τη δική τους κομματική ταυτότητα!

Οι υμνητές του «αυθόρμητου» και «ακομμάτιστου» κινήματος, είναι αυτοί που επιθυμούν ένα κίνημα ευνουχισμένο, εύκολα χειραγωγήσιμο. Γιατί όταν μιλάμε για κίνημα, αντικειμενικά πρέπει να προσδιορίζουμε στόχους, πλαίσιο πάλης και προσανατολισμό. Οπως και όταν μιλάμε για κόμμα πρέπει να προσδιορίζουμε με ποια στρατηγική πορεύεται, για ποια τάξη, για ποια εξουσία. Το «ακομμάτισμο» κίνημα με ποιους στρατηγικούς στόχους πορεύεται και αναπτύσσεται;

Οι θιασώτες του «ακομμάτιστου» πατούν σε μια προπαγάνδα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια και λέει ότι τα κόμματα εξυπηρετούν ιδιοτελείς πρόσκαιρους σκοπούς κι όχι πολιτική για ταξικά συμφέροντα. Τσουβαλιάζουν έτσι τα κόμματα της αστικής τάξης, που εξυπηρετούν πράγματι τα συμφέροντα μιας δράκας πλουτοκρατών, με το ΚΚΕ που παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η ίδια προπαγάνδα λέει ότι όλα τα κόμματα είναι μέρος του συστήματος, άρα για να πάει κανείς κόντρα στο σύστημα πρέπει τάχα να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα! Και πάλι η ίδια παγίδα, γιατί το «σύστημα» έχει και όνομα και ταυτότητα, που προσδιορίζεται από το ποια τάξη έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της ποια τάξη κατέχει την εξουσία. Το κόμματα, λοιπόν, κρίνονται με βάση τη στρατηγική και τη δράση τους για το αν στηρίζουν αυτό το σύστημα, αυτή την εξουσία (ανεξάρτητα από τις διάφορες μορφές διαχείρισής της) ή αν παλεύουν για την ανατροπή της. Και όσο κι αν πάσχισαν και πασχίζουν, το ΚΚΕ δεν μπαίνει στο τσουβάλι των κομμάτων που στηρίζουν την εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι υμνητές του «ακομμάτιστου» - που στοχεύουν περισσότερο σε πιο ανώριμες συνειδήσεις και ιδιαίτερα στη νεολαία - υποδεικνύουν: «Μακριά από το ΚΚΕ»! Δεν τους νοιάζει η συσπείρωση στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Δεν το λένε αυτό ανοιχτά γιατί ξέρουν την πλατιά μαζική δυσαρέσκεια στην αστική πολιτική. Κι θέλουν να εμποδίσουν την έκφρασή της ως επιλογή στο ΚΚΕ. Στις εποχές που ζούμε γίνονται όλο και πιο φανερά τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι όσα εμπόδια κι αν βάλει ο λαός στην ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, δεν πρόκειται ούτε καν να νιώσει ανακούφιση - πόσο μάλλον να μπορέσει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του - αν δεν απαλλαγεί από το ίδιο το κεφάλαιο. Προσπαθούν, λοιπόν, οι κήρυκες της υποταγής να αποτρέψουν τη συνάντηση ευρύτερων μαζών με το κάλεσμα του ΚΚΕ στη συγκρότηση της συμμαχίας που θα ταράξει τα θεμέλια της εξουσίας των μονοπωλίων.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

«Ανάπτυξη» υπέρ πλουτοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η επίμονη προβολή της Ιρλανδίας ως πρότυπου για την ανάπτυξη εκ μέρους της ΝΔ δείχνει πολύ καθαρά ποια ανάπτυξη υπηρετεί με την πολιτική της και πολύ περισσότερο με ποια μέτρα θέλει να την πετύχει. Ο εκπρόσωπος Τύπου εμφάνισε ως μεγάλη επιτυχία της ιρλανδικής κυβέρνησης ότι, χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε, πέτυχε «μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής απ' ό,τι η Ελλάδα και, κυρίως, διατήρησε το παραδοσιακό αναπτυξιακό της όπλο, που είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές». Με άλλα λόγια, η πολυπόθητη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσα από την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών που στην Ιρλανδία ήταν στο 12,5%. «Ξεχνάει» όμως η ηγεσία της ΝΔ ότι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές για το κεφάλαιο το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξήσουν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε φτώχεια και χρεοκοπία τον ιρλανδικό λαό, που καλείται τώρα να πληρώσει το λογαριασμό για το μεγάλο φαγοπότι με τη συμμετοχή βέβαια και των τραπεζών. Ανάπτυξη για την ηγεσία της ΝΔ, όπως βέβαια και για την κυβέρνηση και την τρόικα, είναι να διασώζεται και θωρακίζεται με κάθε μέσο η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να λαμβάνονται αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που πήρε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, δηλαδή η μείωση του κατώτατου μισθού, ο σφαγιασμός των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, οι ασταμάτητες φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η απροκάλυπτη ληστεία του «εθνικού αποθεματικού ταμείου συντάξεων» κ.ο.κ.

Διαχείριση του καπιταλισμού και ευρω-λαγνεία

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατέθεσε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία διαβάζουμε: «Η σύνοδος πραγματοποιείται εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια φτωχούς και της παταγώδους αποτυχίας του Μνημονίου στην Ελλάδα. Η ίδια η αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εξαφάνισε τον άμεσο και δημοκρατικό έλεγχο. Η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα αποφασίσει και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, ο οποίος στην ουσία θα είναι μηχανισμός τιμωρίας που παγιώνει τις πολιτικές λιτότητας».

Αν σωστά καταλαβαίνουμε όλα έβαιναν καλώς στον καπιταλισμό μέχρις ότου επιλέχτηκε - λόγω ανικανότητας ή εμμονών κάποιων ηγετικών κύκλων όπως κατά καιρούς ισχυρίζεται ο ΣΥΝ - ως μορφή διαχείρισης ο νεοφιλελευθερισμός. Το γεγονός ότι οι κρίσεις συνοδεύουν τον καπιταλισμό από γεννησιμιού του ακριβώς διότι είναι σύμφυτο μ' αυτόν φαινόμενο, η ηγεσία του ΣΥΝ το προσπερνά σαν ανύπαρκτο. Αν, επίσης, σωστά καταλαβαίνουμε, το πρόβλημα με την ΕΕ αφορά στην αρχιτεκτονική της, όχι στην ίδια της την ύπαρξη ως διακρατικής ένωσης καπιταλιστικών κρατών που ιδρύθηκε και υπάρχει με μόνο σκοπό να διασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αφού λοιπόν - κατά τον ΣΥΝ - τα προβλήματα δεν απορρέουν απ' τον ίδιο τον καπιταλισμό και τη βαθιά εκμεταλλευτική του φύση, αλλά από «άστοχες» επιλογές στη διαχείριση και στη δομή κέντρων που την υλοποιούν, «λογικά» τα ερωτήματα που θέτει ο Αλ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό: Θα ζητήσει ή όχι έγκριση απ' τη Βουλή ή το λαό; Θα αναλάβει ή όχι πρωτοβουλίες για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού προστασίας και αλληλεγγύης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα; Θα αναλάβει ή όχι πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει ρύθμιση της κρίσης χρέους, με διαγραφή μέρους του, και στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί επιτροπή οικονομικού ελέγχου για το εξωτερικό χρέος της χώρας, η οποία θα εξετάσει ποιο μέρος του είναι παράνομο και απεχθές;

Απολύτως σύμφωνα όλα αυτά με τη λογική όσων δεν βλέπουν τίποτα άλλο πέρα απ' τη διαχείριση του καπιταλισμού, τη συμμετοχή δηλαδή στο άγριο «παιχνίδι» του σε βάρος των λαών.

Εμπαιγμός

Η αμόλυβδη έχει φτάσει το 1,72 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και κοντά στο 1,8 σε άλλες περιοχές της χώρας, το πετρέλαιο θέρμανσης τα 80 λεπτά - 84 στην περιφέρεια, μέχρι και 1,329 σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης - με βάση το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση πρέπει να λέμε και... ευχαριστώ! Χτες από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ισχυρίζονταν ότι, με βάση τις ανατιμήσεις των διεθνών τιμών και τις μεταβολές στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ, οι διυλιστηριακές τιμές αυξήθηκαν από τις αρχές Νοέμβρη κατά 6 λεπτά το λίτρο. Αυτή την αύξηση, όμως, λέει η κυβέρνηση, δεν την... πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ολόκληρη. Πλήρωσαν μόνο τα 2 λεπτά γιατί τα υπόλοιπα 4 τα «απορρόφησαν» οι εταιρείες εμπορίας και τα πρατήρια υγρών καυσίμων «λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους της αγοράς υγρών καυσίμων». Τέτοια... αυτοθυσία οι εταιρείες! Τέτοια κοροϊδία της κυβέρνησης που συνθλίβει το λαό σε όφελος των εταιρειών.

Αφοσιωμένοι στη στρατηγική του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ αμφέβαλαν περί το ότι είναι συνεννοημένοι, με συγκεκριμένο στόχο και τακτική, υποθέτουμε ότι η επίσκεψη του Στρος - Καν εξαφάνισε κάθε αμφιβολία...

Δεν προωθούν απλά τις ίδιες πολιτικές, δεν είναι μόνο συμμορία υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά λένε και ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Θυμάστε τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο με τους διαδηλωτές; Τον Γ. Παπακωνσταντίνου που είπε το ίδιο πράγμα;

Ε, διαδηλωτής - όπως υποστήριξε - θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο διευθυντής του ΔΝΤ. Το είπε χτες στη Βουλή και επανέλαβε καμιά δεκαριά φορές ότι «κατανοεί» τον ελληνικό λαό.

Ομως δεν είναι διαδηλωτής, όπως και κανείς από τους προαναφερόμενους. Και για να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη τους ατάκα, αφού δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και προκλητικοί όταν μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Οσο για το «πού πάει η δουλειά», μάλλον ξεκαθάρισε το πράγμα: Νέες μειώσεις μισθών παντού, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα φτώχεια και ακρίβεια.

Αυτά είναι ...φυσιολογικά πράγματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δε χωράνε συζήτηση. Να είστε βέβαιοι δε πως η κυβέρνηση ό,τι «τρίπλες» κι αν κάνει αυτό πιστεύει.

Πάντως, ο Στρος - Καν ήταν αποκαλυπτικός σε ένα άλλο θέμα: Πρέπει - είπε - ο ελληνικός λαός να θεωρήσει την πολιτική του μνημονίου δικιά του. Αν όχι να τη στηρίξει να «καταλάβει την αναγκαιότητα».

Εν ολίγοις, μπορούμε να είμαστε είτε υπερασπιστές των πολιτικών τους, είτε θεατές από τον καναπέ. Αλλη στάση δεν είναι ανεκτή...

Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να έχουμε μόνο ... «άλλη στάση» κι αυτοί να μην ξέρουν πού να σταθούν.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ