ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Απαίτηση για απελευθέρωση των «5»

Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών απαιτεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (WIDF), με επιστολή της προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Οπως σημειώνεται, είναι επιτακτική η ανάγκη απελευθέρωσης των Ρενέ Γκονσάλες Σεβερέρτ, Ραμόν Λαμπανίνο Σαρασάρ, Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, Αντόνιο ΓκερέροΡοντρίγκες και ΧεράρδοΕρνάντες Νορντέλο, για να επιστρέψουν στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Υπενθυμίζεται πως οι πέντε Κουβανοί βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για περισσότερα από 12 χρόνια, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων που είχαν στόχο να πλήξουν το Νησί της Επανάστασης.

Αυτές τις μέρες, από τις 10 Δεκέμβρη και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των «5». Με τον τίτλο «5 ημέρες για τους 5» η διεθνής καμπάνια - που κήρυξαν οι πάνω από 600 συμμετέχοντες από 56 χώρες στην 6η Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε 20 - 21 Νοέμβρη στο Χολγκίν της Κούβας - κάνουν διεθνή έκκληση να αποστέλλονται φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προς το Λευκό Οίκο, απαιτώντας από τον Μπάρακ Ομπάμα να απελευθερώσει τους «5». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει υπέρ αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητα των "5", γνωρίζει πως ουδέποτε υπήρξαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, πως δεν έφεραν κανένα όπλο και πως ο μοναδικός τους στόχος ήταν να αποκαλύψουν τα σχέδια των αντικουβανικών οργανώσεων του Μαϊάμι για να αποτρέψουν το θάνατο αθώων ανθρώπων».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Επιβολή στρατιωτικού νόμου» στα Πανεπιστήμια

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στο Πουέρτο Ρίκο, η κυβέρνηση απαντά επί της ουσίας με την επιβολή «στρατιωτικού νόμου»....

Για πρώτη φορά από το 1981, η αστυνομία, πάνοπλη με αρκετές μονάδες περιλαμβανομένων και των ειδικών μονάδων καταστολής, από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης, έχει εισβάλει και καταλάβει επ' αόριστο την κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο - UPR στο Ρίο Πιέδρας, αλλά και δέκα εκ του συνόλου των 11 πανεπιστημιακών συγκροτημάτων, καθώς η παρουσία της «εγγυάται τα δικαιώματα αυτών που επιθυμούν να προσέλθουν στα μαθήματα», όπως δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της Πανεπιστημιούπολης και παρά την έκκληση του Πρύτανη να μην «εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο καθώς οι φοιτητές είχαν ήδη αποχωρήσει».

Η «στρατιωτικοποίηση» του Πανεπιστημίου κρίθηκε αναγκαία από τον κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο, μετά τις κινητοποιήσεις των φοιτητών την προηγούμενη βδομάδα, στις 7 και 8 Δεκέμβρη, όπου εξαιτίας της καταστολής της αστυνομίας εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και οδομαχίες.

Το πρωί της Τρίτης, 7 Δεκέμβρη, οι φοιτητές δημιούργησαν κλοιό αποκλεισμού γύρω από το πανεπιστήμιο, ξεκινώντας το προαναγγελθέν διήμερο μπλοκάρισμα οι φοιτητές κατόρθωσαν με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν 10 από τα 11 τμήματα του πανεπιστημίου του Σαν Χουάν, στο οποίο φοιτούν πάνω από 65.000 φοιτητές. Τότε έγινε η επίθεση της ιδιωτικής ασφάλειας του Πανεπιστημίου και όταν ο στόχος δεν επετεύχθη κλήθηκε η αστυνομία. Τότε δόθηκε και η διαταγή κατάληψης του Πανεπιστημίου από την αστυνομία, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Λουίς Φορτούνιο ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιουδήποτε τύπου διαμαρτυρίας που θα διέκοπτε την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, καθώς και την υποχρεωτική νόρμα της πλειοψηφικής στήριξης οποιασδήποτε διαμαρτυρίας, για να θεωρηθεί νόμιμη. Η Σύγκλητος δεν αποφάσισε ακόμα αν θα εφαρμόσει αυτό το νέο νόμο, μετά την απότομη διακοπή της συνεδρίασής της στις 11 Νοέμβρη.

Η ουσία της επιβολής του «στρατιωτικού νόμου» είναι η καταστολή κάθε διαμαρτυρίας ενάντια στα προγράμματα περικοπών και κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από την καταστολή και δεν έχουν ενδώσει στις απειλές και τους εκβιασμούς και ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την έναρξη κινητοποιήσεων και καταλήψεων - από χθες, 14 Δεκέμβρη μέχρι επ' αόριστο - για την οριστική ανάκληση του μέτρου της επιβολής διδάκτρων 800 δολαρίων ετησίως, από την 1/1/2011. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων των 61 ημερών της προηγούμενης άνοιξης, που είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή άρση των μέτρων για τις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια έχει απαγορευτεί με τη «συμφωνία για την πολιτική της μη σύγκρουσης», μετά τις συνεχείς εισβολές της αστυνομίας κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας '70 και αρχές του '80. Τότε η αστυνομία εισέβαλε και καταδίωκε σε ένοπλες επιχειρήσεις που περιελάμβαναν και αληθινά πυρά, τους φοιτητές ακόμη και στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα θανάτους αλλά και δεκάδες τραυματισμούς.

AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ανησυχία για ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων;

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Φόβους για ανάφλεξη των εμφύλιων συγκρούσεων στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού προκαλούν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατού και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης μέσα στο τελευταίο 48ωρο έξω από το κτίριο-στρατηγείο του νικητή των εκλογών και ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα στην πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά προχτές το απόγευμα, όταν ο στρατός με εντολή του απερχόμενου Προέδρου και ηττημένου των εκλογών Λοράν Γκμπάγκμπο ξεκίνησε επιχείρηση για «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας από τους υποστηρικτές του Α. Ουατάρα. Βροχή καταιγιστικών πυρών μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκε και χτες το πρωί όταν υποστηριχτές του (πρώην πρωθυπουργού και οικονομολόγου στο ΔΝΤ) Αλασάν Ουατάρα επιτέθηκαν σε παρακείμενο σημείο ελέγχου που είχε στήσει ο στρατός (στηρίζοντας την πλευρά του Λ. Γκμπάγκμπο). Οι στρατιώτες απάντησαν με πυρά, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη θερμοκρασία στην περιοχή και εντείνοντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω τροπή των εξελίξεων.

Ενα 48ωρο νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου Λ. Γκμπάγκμπο, αλλά και έναντι όλων όσοι εμποδίσουν την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, όπως πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, απαγόρευση χορήγησης βίζας, αναστολή αναπτυξιακής βοήθειας από την ΕΕ προς τη χώρα, ύψους 255.000.000 ευρώ.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

ΝΤΑΚΑ.--

Ενισχύεται το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα της βιομηχανίας ιματισμού, στο Μπαγκλαντές, μετά το θάνατο τεσσάρων απεργών την Κυριακή από αστυνομικά πυρά, με τις διαδηλώσεις να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα ιματισμού, απεργούν διεκδικώντας να εφαρμοστεί και στα εργοστάσια που απασχολούνται οι ίδιοι η κατώτερη εθνική συλλογική σύμβαση των 45 δολαρίων το μήνα, που θα σημάνει αύξηση 80% στους μισθούς τους. Η απόφαση εφαρμόζεται σε όλους τους άλλους τομείς πλην της βιομηχανίας ένδυσης.

Στο Μπαγκλαντές λειτουργούν χιλιάδες εργοστάσια ιματισμού, που προμηθεύουν πολλές δυτικές εταιρείες ένδυσης, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών, που εκμηδενίζουν το κόστος παραγωγής, ενώ άθλιες είναι και οι συνθήκες δουλειάς, με τα εργοστάσια να απασχολούν κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι παραμένουν δεμένοι στις θέσεις τους, για να μη μετακινούνται και να αποδίδουν το μέγιστο των δυνάμεών τους.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μπαγκλαντές κατηγορούν τους απεργούς για ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταστείλει «αποφασιστικά» τις κινητοποιήσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ