Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ανησυχία για ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων;

BΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Φόβους για ανάφλεξη των εμφύλιων συγκρούσεων στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού προκαλούν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατού και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης μέσα στο τελευταίο 48ωρο έξω από το κτίριο-στρατηγείο του νικητή των εκλογών και ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα στην πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά προχτές το απόγευμα, όταν ο στρατός με εντολή του απερχόμενου Προέδρου και ηττημένου των εκλογών Λοράν Γκμπάγκμπο ξεκίνησε επιχείρηση για «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας από τους υποστηρικτές του Α. Ουατάρα. Βροχή καταιγιστικών πυρών μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκε και χτες το πρωί όταν υποστηριχτές του (πρώην πρωθυπουργού και οικονομολόγου στο ΔΝΤ) Αλασάν Ουατάρα επιτέθηκαν σε παρακείμενο σημείο ελέγχου που είχε στήσει ο στρατός (στηρίζοντας την πλευρά του Λ. Γκμπάγκμπο). Οι στρατιώτες απάντησαν με πυρά, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη θερμοκρασία στην περιοχή και εντείνοντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω τροπή των εξελίξεων.

Ενα 48ωρο νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου Λ. Γκμπάγκμπο, αλλά και έναντι όλων όσοι εμποδίσουν την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, όπως πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, απαγόρευση χορήγησης βίζας, αναστολή αναπτυξιακής βοήθειας από την ΕΕ προς τη χώρα, ύψους 255.000.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ