Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου και επενδύσεις χρυσού

Κατοχικές δυνάμεις εν δράσει στο Αφγανιστάν
Κατοχικές δυνάμεις εν δράσει στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχής κλιμάκωση του πολέμου και φυσικά αύξηση των νεκρών προβλέπεται το επόμενο διάστημα στο Αφγανιστάν, από τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, που προειδοποιούν συνεχώς για νέες αιματηρές συγκρούσεις, στην τελευταία κορύφωση «πριν την αποχώρηση», ενώ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα συνεχώς αυξανόμενο λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας, που απαιτεί πλέον την απόσυρσή τους με συνεχείς συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Παράλληλα, αυξάνονται και οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, που δηλώνουν ότι ο τελικός χαμένος στον πόλεμο θα είναι οι κατοχικές δυνάμεις.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται αύριο η ανακοίνωση μίας ακόμα «νέας στρατηγικής» για το Αφγανιστάν, που στην πραγματικότητα δε θα απέχει από την προηγούμενη, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα επιχειρήσει να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι ζωές και τα χρήματα που κατασπαταλώνται στον πόλεμο έχουν αντίκρυσμα και θα ολοκληρωθούν με «επιτυχία». Αντίθετη ωστόσο είναι η άποψη αρκετών αναλυτών, που λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, προειδοποιούν για ήττα των κατοχικών δυνάμεων, αποτυχία της στρατηγικής του επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Ντέιβιντ Πετρέους, στα προπύργια των Ταλιμπάν και όλο και μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οξύνεται η αντεπίθεση των «ανταρτών».

Ωστόσο, οι πραγματικοί στόχοι του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, που είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι επενδύσεις της επόμενης μέρας του πολέμου και οι δρόμοι της ενέργειας, έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται. Ετσι, πέρα από τις αιματηρές συγκρούσεις, η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε τη Δευτέρα συμφωνία δισεκατομμυρίων για την εξόρυξη χρυσού με «δυτικούς επενδυτές». Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφεται στη χώρα με ιδιώτες επενδυτές, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν την ελπίδα να «ακολουθήσουν και άλλες», που, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσουν τη χώρα να οδηγηθεί σε οικονομική ανάκαμψη την επόμενη δεκαετία.

Στις επενδύσεις συμμετέχουν περίπου 10 επενδυτές, με την πλειοψηφία τους φυσικά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ τα επενδυτικά κονδύλια υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια δολάρια και αφορούν την επαρχία Μπαγκλάν. Συμβόλαια για εκμετάλλευση ορυχείων χαλκού έχει ήδη συνάψει το Αφγανιστάν και με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν στοχεύουν και στην παράλληλη μετατώπιση του πολέμου στο Πακιστάν, όπου κλιμακώνουν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του πακιστανικού στρατού εναντίον των «Ταλιμπάν», προκειμένου να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ