ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ρ. Κάστρο: «Ο σοσιαλισμός η μόνη εγγύηση για ελευθερία και ανεξαρτησία»

Ο Ρ.Κάστρο στο βήμα του ανώτερου οργάνου της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα
Ο Ρ.Κάστρο στο βήμα του ανώτερου οργάνου της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα
ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η ετήσια σύνοδος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας μετά τη συζήτηση για την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τον προτεινόμενο προϋπολογισμό καθώς και το οικονομικό σχέδιο για το 2011. Στην τελική ομιλία του, ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, τόνισε πως θα πρέπει αποφασιστικά να μειωθούν οι περιττές δαπάνες, να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι διαθέσιμοι πόροι, χωρίς ωστόσο να θιγούν στο ελάχιστο τα κοινωνικά προγράμματα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητά τους. Ο στόχος για το 2011 είναι η αύξηση κατά 3,1% του ΑΕΠ.

Ο Ραούλ Κάστρο πρόσθεσε πως μετά τη δημοσίευση των Θέσεων για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, «το τρένο για το 6ο Συνέδριο του Κόμματος έχει ξεκινήσει» και διεξάγεται συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του κόμματος και σε όλο το λαό, που θα κορυφωθεί στις 16-19 Απρίλη 2011, με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, στην 50ή επέτειο της ανακήρυξης του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής επανάστασης. Με βάση αυτή τη συζήτηση, τόνισε, θα εμπλουτιστεί η απόφαση για την ανάγκη της «προώθησης στρατηγικών αλλαγών στη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους, με στόχο να καταστήσει το σοσιαλισμό στην Κούβα βιώσιμο και αμετάκλητο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού το 2002».

Ως ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντά έθεσε την αντιμετώπιση λαθών. Αναφέρθηκε σε ορισμένα στελέχη του κόμματος και της κρατικής διοίκησης που προωθούν ανακριβείς πληροφορίες, χωρίς προηγούμενα να τις έχουν ελέγξει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιθανά λανθασμένες αποφάσεις με αρνητικό αντίκτυπο. «Πρέπει να αντιπαλέψουμε και να ξεριζώσουμε, μια για πάντα, τα ψέματα και την εξαπάτηση από τη συμπεριφορά των στελεχών σε κάθε επίπεδο» σημείωσε. Με βάση αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη καθαίρεση τριών στελεχών που κατείχαν σημαντικές θέσεις. Το Πολιτικό Γραφείο ζήτησε από τους τρεις αυτούς να παραιτηθούν τόσο από μέλη της ΚΕ αλλά και από βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης εξαιτίας των συνεπειών των λαθών τους. Πρόκειται για τους Χόρχε Λουίς Σιέρα Κρους (υπουργός Μεταφορών), Γιαντίρα Γκαρσία Βέρα (υπουργός Βασικής Βιομηχανίας) και Πέδρο Σάες Μοντέχο (πρώτος γραμματέας του Κόμματος στην Αβάνα).

Ο Ρ. Κάστρο εκτός από την αναδρομή στην ένδοξη ιστορία της Κούβας στάθηκε στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο, αναφέρθηκε στην υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που είναι άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και σημείωσε τις προσπάθειες αμοιβαίας συνεργασίας με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ALBA).

Καταλήγοντας, ο Κουβανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως παρ' όλες τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο λαός μετά τη νίκη της Επανάστασης «καμία δυσκολία δεν έχει κάμψει το πνεύμα μας. Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ, χάρη στην αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, το θάρρος, την ιδεολογική σταθερότητα και το πνεύμα θυσίας και επαναστατικότητας του κουβανικού λαού που εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει δική του υπόθεση το ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εγγύηση για να παραμείνει ελεύθερος και ανεξάρτητος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει τα σχέδια των ΗΠΑ

Τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προεδρικά διατάγματα για την άμεση αποκατάσταση των χιλιάδων πλημμυροπαθών έδωσε η Βουλή στον πρόεδρο Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο Πάλμερ δεν θα έρθει εδώ. Εάν έρθει θα πρέπει να τον σταματήσουμε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διάσκεψη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) και αναφερόμενος στην ενδεχόμενη έλευση του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Λάρι Πάλμερ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν γίνει γνωστές όσον αφορά τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ. Είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από την ακροαματική διαδικασία για το διορισμό του, όταν οι δηλώσεις του περί του «ασφαλούς καταφυγίου» που βρίσκουν στο έδαφος της Βενεζουέλας μέλη των ανταρτικών οργανώσεων της Κολομβίας, καθώς και περί του ότι η Κούβα ασκεί επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας το ηθικό των οποίων είναι χαμηλό, είχαν προκαλέσει και την επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Επίσης ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι έχει γραπτώς και επισήμως διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης προς την Ουάσιγκτον.

Παρ' όλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν, και όχι μόνο ο διορισμός του Πάλμερ εγκρίθηκε αλλά αναμένεται και να αναλάβει καθήκοντα... Δεν προξενεί εντύπωση η εμμονή των ΗΠΑ να προξενήσουν «έμμεσο διπλωματικό επεισόδιο», δεδομένης της επιθετικής πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας. Μια πολιτική που επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπο «Wikileaks», όπου καταδεικνύεται ότι όχι μόνο χρηματοδοτούν ενεργά διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, όπως εξάλλου έχει καταγγείλει πολλάκις η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αλλά και επιδίδονται συστηματικά σε ενέργειες υπονόμευσης της κυβέρνησης Τσάβες. Οπως για παράδειγμα με τα σχέδια «Contention» και «Formidable Foe» όπου η Ουάσιγκτον επιχείρησε πολλάκις να «μειώσει σημαντικά την επιρροή του προέδρου Τσάβες» και να «εκμεταλλευτεί τις διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων της περιοχής, ώστε να απομονώσει τη Βενεζουέλα».

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα παρομοιάζει τον πρόεδρο Τσάβες με τον Χίτλερ, καταγγέλλοντάς τον για απολυταρχισμό. Αφορμή για το τελευταίο όργιο παραπληροφόρησης, η απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να του παραχωρήσει το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα με την ισχύ νόμων για τους επόμενους 18 μήνες. Το σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει ο Τσάβες ζητώντας περίοδο ενός χρόνου ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες δεκάδων χιλιάδων πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως και η ανάπτυξη των υποδομών για την παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Η Βουλή ενέκρινε το αίτημα και αποφάσισε την επέκτασή του έως τα μέσα του 2012, ενώ ο πρόεδρος Τσάβες κατηγόρησε χτες την αντιπολίτευση, η οποία κάλεσε σε «κοινωνική ανυπακοή», ότι στοχεύει να δημιουργήσει χάος και κλίμα αποσταθεροποίησης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικράτηση του Αλ. Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 79,96%, στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου συμμετείχε το 90% των εγγεγραμμένων. Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι (5.122.866) ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής ορισμένοι από τους υποψηφίους για την προεδρία προσπάθησαν να διοργανώσουν στο κέντρο της λευκορωσικής πρωτεύουσας μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης», που είχε εκδηλωθεί στην Ουκρανία και είχε τότε οδηγήσει στην επικράτηση των δυνάμεων που επεδίωκαν την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση των αρχών ασφαλείας της Λευκορωσίας, που κατά τη διάρκεια της νύκτας προχώρησαν σε συλλήψεις, δίνοντας τέλος στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας, με εθνικιστικές λευκορωσικές σημαίες και αντικυβερνητικά συνθήματα. Το μέγεθος αυτής της διαδήλωσης δεν ξεπερνούσε τις 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων κυμαινόταν στις 40 χιλιάδες διαδηλωτές. Μεταξύ των συλληφθέντων, που σπάζοντας την τζαμαρία επεδίωξαν να εισβάλλουν και να καταλάβουν το κτίριο της κυβέρνησης, βρίσκονταν και ορισμένοι από τους υποψήφιους για την προεδρία. Λίγο πριν οι επικεφαλής των διαδηλωτών είχαν ανακοινώσει τη συγκρότηση «εναλλακτικής κυβέρνησης», που βέβαια, ποτέ δεν ανέλαβε καθήκοντα.

Τον Αλ. Λουκασένκο στήριξε και αυτή τη φορά στις προεδρικές εκλογές ένα μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και το ΚΚ Λευκορωσίας, που εκτιμά θετικά τόσο τις αποστάσεις του Λουκασένκο από τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο και την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί (συγκρίνοντας πάντα με την κατάσταση στις άλλες χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ) και εκτιμώντας πως έχει γίνει κατορθωτό στη Λευκορωσία να διατηρηθούν σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις και ο δημόσιος, βασικά, χαρακτήρας της οικονομίας.


Ι.Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Εξαγγελία για «προληπτικές συλλήψεις» φοιτητών

ΡΩΜΗ.--

«Προληπτικές συλλήψεις» των φοιτητών διαδηλωτών πρότεινε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Ιταλού πρωθυπουργού στη Γερουσία, Μαουρίτσιο Γκάσπαρι, ενόψει των φοιτητικών διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη με αφορμή την ψήφιση στη Γερουσία του νόμου που προβλέπει σημαντικές περικοπές στα εκπαιδευτικά κονδύλια, με μειώσεις του προσωπικού, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κ.ά. Χτες μάλιστα, ο Γκάσπαρι κάλεσε τους γονείς των φοιτητών να κρατήσουν τους νέους στο σπίτι, υποστηρίζοντας πως οι φοιτητικές διαδηλώσεις μπορεί να συμπεριλάβουν «πιθανούς δολοφόνους», αναφερόμενος στους «κουκουλοφόρους» δηλαδή τους προβοκάτορες που προκαλούν επεισόδια. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στις ενώσεις των φοιτητών της χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «αστείο» που παρερμηνεύτηκε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ