ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμπρακτη στήριξη στις αντιλαϊκές ανατροπές

Το σύνολο των μέτρων που προωθεί ταχύτατα η κυβέρνηση εμπεριέχονται στο ψευδεπίγραφο «άλλο μείγμα της πολιτικής» που προπαγανδίζει η ηγεσία της ΝΔ

Η ΝΔ στηρίζει την εκ νέου επίθεση σε ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το «άλλο μείγμα» της πολιτικής της είναι στρατηγικά ταυτόσημο με τα μέτρα της κυβέρνησης
Η ΝΔ στηρίζει την εκ νέου επίθεση σε ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το «άλλο μείγμα» της πολιτικής της είναι στρατηγικά ταυτόσημο με τα μέτρα της κυβέρνησης
Αρραγές μέτωπο με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που σαρώνουν τα λαϊκά - εργασιακά δικαιώματα, έχει συμπήξει η ηγεσία της ΝΔ, βάζοντας γερές πλάτες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Η σύμπλευση της ηγεσίας της ΝΔ είναι απόλυτη και εκφράζεται καθημερινά στην πράξη, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται από κυβέρνηση και τρόικα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εδώ και καιρό πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στο μνημόνιο!

Αντιλαϊκές ανατροπές, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το άνοιγμα όλων των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που αποτελούσαν το λεγόμενο «άλλο μείγμα πολιτικής», βρίσκονται πλέον στο στάδιο της υλοποίησης από την κυβέρνηση, με την ανοιχτή στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με άσφαιρα αντιπολιτευτικά πυρά και αντιμνημονιακές κορόνες.

Ενδεικτικά επισημαίνεται η υποστήριξη της ηγεσίας της ΝΔ στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, αλλά και στα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον συμμετέχει ενεργά στο αντιαπεργιακό μέτωπο, αποδοκιμάζοντας, έμμεσα πλην σαφώς, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους «να δείξουν πνεύμα αυτοσυγκράτησης, υπευθυνότητας και σωφροσύνης», διακηρύσσοντας ταυτόχρονα υποκριτικά ότι σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να κυβερνήσει», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ενθαρρύνει αυταρχικά μέτρα σε βάρος των απεργών.

Η ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε χθες το σχεδιασμό της όσον αφορά την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο «το μέλλον ανήκει στους Ελληνες». Ο αρμόδιος γραμματέας Προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης παρουσίασε τα στάδια της διαμόρφωσης του προγράμματος, το οποίο θα στηρίζεται στην πρόταση που παρουσίασε τον περασμένο Ιούλη στο Ζάππειο ο Αντ. Σαμαράς με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «στρατηγική για την ελπίδα».

Οπως έχει αποδειχθεί περίτρανα στη συνέχεια, πρόκειται για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και συμπίπτει απόλυτα με τη στρατηγική του μνημονίου, που υλοποιείται από την κυβέρνηση και την τρόικα με την έμπρακτη στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με υποκριτική και κάλπικη ρητορική κατά του μνημονίου.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης προσπάθησε να καλλιεργήσει εντυπώσεις ότι τάχα το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με «διαδραστική επαφή με όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλες τις κοινωνικές ομάδες», αναπαράγοντας τα ιδεολογήματα περί συμμετοχικής δημοκρατίας, ενώ είναι πασίγνωστο ότι το πρόγραμμα της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, «γράφεται» σε ανοικτή γραμμή με τα επιτελεία της αστικής τάξης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπονομευτικός ο ρόλος της Τουρκίας

Με Ελληνες δημοσιογράφους συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου

Συνάντηση με Ελληνες δημοσιογράφους είχε χθες, στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών.

Ο Στ. Στεφάνου στάθηκε ιδιαίτερα στην υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, που επενδύει στη στασιμότητα, προβάλλοντας θέσεις για δύο λαούς και δύο κράτη, οι οποίες υιοθετούνται και από τον Ντ. Ερογλου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τον εποικισμό, αλλοιώνοντας το δημογραφικό χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων και ενθαρρύνει οργασμό επενδύσεων στα Κατεχόμενα με ξένα κεφάλαια και το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Αναφερόμενος στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας που επιδιώκει η Τουρκία, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα Συντάγματα των ομοσπονδιακών μερών δεν πρέπει να συγκρούονται με το Σύνταγμα του ενός ομοσπονδιακού κράτους, που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών συσχετισμών, το ρόλο της Τουρκίας και των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, στο Κυπριακό. Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εκτροπή από τη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα επιβληθούν εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, τύπου 2004, βάση στην οποία χτίζει την πολιτική του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σχετικά με τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο, μέρος του οποίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο ίδιο πλαίσιο, η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι το κεφάλαιο της Ενέργειας στο διαπραγματευτικό κύκλο της Τουρκίας με την ΕΕ δε θα ανοίξει, αν η Τουρκία δε δεσμευτεί ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Κλείνοντας, ο Στ. Στεφάνου επανέλαβε την απουσία πρόθεσης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Κύπρο, όπως δεν προσέφερε και στην Ελλάδα.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Υπεράνω όλων οι πολυεθνικές

Στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής κατέθεσε χτες ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Αμυνας

Δεν αποκάλυψε ονόματα σχετικά με τις πιέσεις που κατήγγειλε πριν από λίγο καιρό ότι ασκούνταν στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ε. Βασιλάκος, κατά την εξέτασή του από την υποεπιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα εξοπλιστικά θέματα. Είπε ότι του ζητούν διάφοροι να πει ονόματα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει γιατί, όπως ανέφερε, δεν έχει «το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας».

Αναφερόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τόνισε ότι το καλοκαίρι του 2008 είχε επιτευχθεί συμφωνία για την πώλησή τους, που ήταν συμφερότερη από αυτήν που κατέληξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντιδρώντας ο παριστάμενος υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έγιναν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι στο συγκεκριμένο θέμα παρέδωσε μια κατάσταση που θύμιζε «ναρκοπέδιο».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για το υποβρύχιο «Παπανικολής». Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ήρθε στην Ελλάδα με βλάβες και «ξεφλουδισμένο», έκανε λόγο για «παραδημοσιογραφικές αθλιότητες». Ο Ε. Βασιλάκος είπε στην υποεπιτροπή της Βουλής ότι στις διαπραγματεύσεις που γινόταν από το υπουργείο για τους εξοπλισμούς, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ήθελαν να είναι παρών στις συνομιλίες.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι όσα συμβαίνουν στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής επιλογής που ακολουθείται χρόνια. Υπογράμμισε ακόμα ότι δεν είναι άγνωστα τα όσα λέγονται ή έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, αφού πάνω στη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ειπωθεί και χειρότερα. Το τι συμβαίνει γύρω από τους εξοπλισμούς και το τι όργια κάνουν οι εταιρείες και τα διάφορα κυκλώματα είναι γνωστά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρωτοχρονιάτικο γλέντι στην «Τεχνόπολη»

H Κομματική Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ και οι Ικαριώτες της Αθήνας, διοργανώνουν πρωτοχρονιάτικο γλέντι την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ. στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι (Πειραιώς, κτήριο Δ7). Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορό με ικαριώτικη και λαϊκή μουσική, καθώς επίσης κρασί και φαγητό. Θα γίνει ακόμα κλήρωση βιβλίων και άλλων δώρων.

Ν/Δ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται η εκθεση βιβλίου

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη η έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε από τις 17 Δεκέμβρη η Νοτιοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην έδρα της, Καραθεοδωρή 8 (πεζόδρομος Δημαρχείου Περιστερίου). Η έκθεση λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σήμερα, στις 7 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ο βασιλιάς άνθρακας», του Σινκλέρ Απτόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ