Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπονομευτικός ο ρόλος της Τουρκίας

Με Ελληνες δημοσιογράφους συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου

Συνάντηση με Ελληνες δημοσιογράφους είχε χθες, στην πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών.

Ο Στ. Στεφάνου στάθηκε ιδιαίτερα στην υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, που επενδύει στη στασιμότητα, προβάλλοντας θέσεις για δύο λαούς και δύο κράτη, οι οποίες υιοθετούνται και από τον Ντ. Ερογλου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τον εποικισμό, αλλοιώνοντας το δημογραφικό χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων και ενθαρρύνει οργασμό επενδύσεων στα Κατεχόμενα με ξένα κεφάλαια και το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Αναφερόμενος στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας που επιδιώκει η Τουρκία, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα Συντάγματα των ομοσπονδιακών μερών δεν πρέπει να συγκρούονται με το Σύνταγμα του ενός ομοσπονδιακού κράτους, που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών συσχετισμών, το ρόλο της Τουρκίας και των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, στο Κυπριακό. Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εκτροπή από τη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα επιβληθούν εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, τύπου 2004, βάση στην οποία χτίζει την πολιτική του ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σχετικά με τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο, μέρος του οποίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο ίδιο πλαίσιο, η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι το κεφάλαιο της Ενέργειας στο διαπραγματευτικό κύκλο της Τουρκίας με την ΕΕ δε θα ανοίξει, αν η Τουρκία δε δεσμευτεί ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Κλείνοντας, ο Στ. Στεφάνου επανέλαβε την απουσία πρόθεσης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Κύπρο, όπως δεν προσέφερε και στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ