Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Σε καθεστώς πλήρους «απελευθέρωσης»

Την τελική έγκριση της κυβέρνησης πήρε χτες και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την «απελευθέρωση» της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, για την οριστική παράδοση δηλαδή και του ταχυδρομικού έργου στους ιδιώτες από 1/1/2013, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Ταυτόχρονα, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσπίζει διαδικασίες - «εξπρές» για την αδειοδότηση και κατασκευή κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πράξη που αποτελούσε χρόνια απαίτηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μπορεί να διαρκέσει και 2 χρόνια ίσως και περισσότερο, «πρόβλημα» που το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών έρχεται να επιλύσει, μειώνοντας τη χρονική διάρκεια αδειοδότησης στους τέσσερις μήνες.

Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δ. Ρέππας, ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία 2008/6/ΕΚ σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη της ΕΕ οφείλουν να καταργήσουν τον αποκλειστικό τομέα και τα ειδικά δικαιώματα που παρείχαν στις κρατικές ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθιστώντας τον ΦΠΚΥ (Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας, για την περίπτωση της Ελλάδας τα ΕΛΤΑ) ισότιμη επιχείρηση με τις υπόλοιπες ιδιωτικές που δραστηριοποιούνται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας ήταν η 31η Δεκέμβρη 2010, ωστόσο η Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πάρει «παράταση» μέχρι την 31/12/2012. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, τα ΕΛΤΑ παραμένουν ΦΠΚΥ για την Ελλάδα μέχρι την 31/12/2028, ενώ το κόστος για τις υπηρεσίες που παρέχουν θα καλύπτεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το γεγονός πάντως ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως τα ΕΛΤΑ παραμένουν ΦΠΚΥ για τα επόμενα 15 χρόνια, μόνον ως «χρύσωμα του χαπιού» της άμεσα επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της ταχυδρομικής αγοράς, αλλά και των ίδιων των ΕΛΤΑ μπορεί να εκληφθεί, αφού σύμφωνα και με την προαναφερθείσα Κοινοτική Οδηγία υπό το νέο καθεστώς ο ΦΠΚΥ καθίσταται πλήρως «ισότιμη» επιχείρηση με τις υπόλοιπες. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και μήνες ανακοινώσει ότι επιθυμεί την πώληση μέρους των ΕΛΤΑ.

  • Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη της δημοπρασίας του Φάσματος για τις ζώνες των 900 MHz και 1.800 MHz, καθώς χτες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιθυμεί τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την πρόσληψη συμβούλου για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ