ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Βήμα συνέχισης του ταξικού αγώνα

Μαζί με τους εργάτες βρέθηκαν φοιτητές και σπουδαστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Βήμα αντίθεσης στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αλλά και προετοιμασίας για την αποτελεσματικότερη κλιμάκωση της ταξικής πάλης, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χθες το μεσημέρι στην Ομόνοια, και η πορεία που ακολούθησε, στο πλαίσιο της 3ωρης στάσης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα.

Μαζί με τους εργαζόμενους από τις συγκοινωνίες που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο μάτι του αντεργατικού κυκλώνα, τις πρώην ΔΕΚΟ, την εκπαίδευση, την Τοπική Διοίκηση, τις τράπεζες, τους συνταξιούχους, βρέθηκαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συμμετοχής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στη συγκέντρωση της Ομόνοιας μίλησαν ο Λάμπρος Τσότσος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και ο Νίκος Βλάχος, μέλος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Ο Λ. Τσότσος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι την αντιλαϊκή πολιτική της πλουτοκρατίας στηρίζουν «και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στις σχολές», ενώ «οι ομάδες των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΕΑΑΚ - ΚΟΕ (...) δεν αντέχουν τη συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, το εργατικό κίνημα. Ούτε ήταν, ούτε θα γίνουν ποτέ κομμάτι του. Γι' αυτό ξήλωσαν το μνημείο της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο Πάντειο, της δολοφονημένης ηρωίδας Κνίτισσας». Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων «για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα μονοπώλια».

Νέοι βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων
Νέοι βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων
Ο Ν. Βλάχος ανέφερε ότι η επίθεση στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης. Σε αυτήν την επίθεση η απάντηση δεν είναι ο δρόμος του συμβιβασμού του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μόνος δρόμος είναι η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, του ταξικού αγώνα και της συσπείρωσης με τα λαϊκά στρώματα, με τελικό στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών και το άνοιγμα μια φιλολαϊκής προοπτικής, για μια εξουσία σε όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απεργοί με συνθήματα όπως «Κυβέρνηση και τρόικα - μαύρη συμμαχία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Οχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική» και «Κανένας φόβος - καμιά υποταγή, όλοι με το ΠΑΜΕ για την ανατροπή» κατήγγειλαν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική και τους φορείς της, κάλεσαν σε σπάσιμο της μοιρολατρίας και όξυνση της ταξικής πάλης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων στις συγκοινωνίες

Καταγγέλλει τις ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ για τη στάση τους απέναντι στις κινητοποιήσεις

Τους αγώνες των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ για τη στάση τους.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, όπως και το ΕΒΕΑ του κου Μίχαλου που προπαγανδίζουν ότι για τη μείωση του τζίρου των μικρών μαγαζιών ευθύνονται οι αγώνες των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Απαιτείται μεγάλο θράσος και απέραντη υποκρισία για να μπορούν να λένε τόσο μεγάλα ψέματα. Αυτοί που ξετσίπωτα συντάσσονται με το ΣΕΒ και τα πολυκαταστήματα δηλώνουν ότι δήθεν νοιάζονται για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Αυτές οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σήμερα είναι ταυτισμένες με την πολιτική των μονοπωλίων, τα οποία υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, καθώς και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Είναι ταυτισμένες με την πολιτική που ενισχύει: Την ανάπτυξη με βάση τον ανταγωνισμό. Ενισχύει τους τραπεζίτες, τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοεισαγωγείς, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Φοροληστεύει τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ με την περαίωση και την αύξηση του ΦΠΑ. Μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις. Επιβάλλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Παιδεία. Προωθεί την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Αυτοί είναι λόγοι που μειώνουν τον τζίρο των μικρών μαγαζιών και τους οδηγούν σε κλείσιμο.

Η Ομοσπονδία μας στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στη μεταφορά και το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, ενάντια στις απολύσεις στις συγκοινωνίες, για να μη μειωθεί το προσωπικό ούτε και τα μέσα μεταφοράς, όχι στην αύξηση των εισιτηρίων, για σύγχρονες και φθηνές υπηρεσίες στις μεταφορές που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, για συγκοινωνίες που θα είναι λαϊκή περιουσία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΕΒΕ, να δυναμώσει η συμμαχία τους με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συνεχίζουν και σήμερα με στάσεις εργασίας

Ολοκληρώνονται σήμερα οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε τρόλεϊ, τραμ, προαστιακό, ηλεκτρικό και μετρό με νέες στάσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) συνεχίζουν και αύριο, ενάντια στους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υπαγορεύονται από την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μονοπωλίων. Το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων, θα εξαρτηθεί από τη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων των συνδικάτων στις συγκοινωνίες, ενώ ειδικά στα λεωφορεία θα γίνει, αύριο, νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων. Αναλυτικά:

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν δύο στάσεις εργασίας (έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), όπως και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικό με μια μικρή διαφοροποίηση (έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας). Ακόμα, σήμερα στον προαστιακό θα γίνει στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. Αύριο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας 12 το μεσημέρι έως 4 μ.μ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη ήταν ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια του εργατικού κινήματος να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια της εργατικής τάξης και του λαού να σηκώσει κεφάλι, επισημάνθηκε σε σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και την απεργία και ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Κι αυτή η απεργία - υπογραμμίστηκε - αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια των αγώνων. Η επιτυχία της σε συνθήκες έντασης της επίθεσης, τρομοκρατίας και φόβου από την εργοδοσία ανοίγει καινούριους δρόμους για την ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του ταξικού κινήματος. Ηταν μια μάχη, που ανέδειξε ξανά την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για το δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Επίσης, έδωσε παραπέρα ώθηση στην αγωνιστική συμπαράταξη της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών μέσα από τη συντονισμένη δράση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ.

Και τονίστηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπουν στη μάχη νέες δυνάμεις, να γίνει κάθε χώρος δουλειάς φρούριο αντίστασης κι ανατροπής αυτής της εγκληματικής αντιλαϊκής πολιτικής και εφαλτήριο αντεπίθεσης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ