ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποσχέσεις και εμπαιγμός για τα ΑμΕΑ

Αρωγός στην επιχείρηση εξαπάτησης και υποταγής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ, που αναγνωρίζει τη «γιγάντια προσπάθεια» της κυβέρνησης...

Η κυβέρνηση δείχνει πως δεν ξεχνά τα ΑμΕΑ κάνοντας τη ζωή τους όλο και πιο δύσκολη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Η κυβέρνηση δείχνει πως δεν ξεχνά τα ΑμΕΑ κάνοντας τη ζωή τους όλο και πιο δύσκολη (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Κάλπικες υποσχέσεις στα θύματα της πολιτικής της κυβέρνησής του και της τάξης που υπηρετεί μοίρασε την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ένα σκηνικό που στήθηκε παραμονές Χριστουγέννων για τη χειραγώγηση των ΑμΕΑ και οικογένειών τους, σε αγαστή συνεργασία με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ).

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ έδωσε πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση για την πολιτική που σπρώχνει στην εξαθλίωση τις οικογένειες των αναπήρων και χρονίως πασχόντων, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμΕΑ είπε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό ότι η ΕΣΑμΕΑ ήθελε να συναντηθεί μαζί του, «να σας δηλώσουμε ότι αναγνωρίζουμε, κατανοούμε και πραγματικά εκτιμούμε τη γιγάντια προσπάθεια που κάνετε εσείς προσωπικά και η κυβέρνησή σας για να ανατάξετε την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, αλλά να σας πούμε ότι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα της Δικαιοσύνης, πρέπει να φαίνεται και είμαστε βέβαιοι ότι το πιστεύετε και ως ιδεολογία και ως κουλτούρα που την έχετε». Η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ που πανηγύριζε για την εκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας από το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, τι πολιτική θα εφαρμόσει, έρχεται τώρα να δώσει για ακόμα μια φορά χείρα βοήθειας στο πέρασμα της πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.

Η συνάντηση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια στημένη «πάσα» που έδωσε η ΕΣΑμΕΑ στον πρωθυπουργό προκειμένου να υποσχεθεί -αποφεύγοντας οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση- «αλληλεγγύη» στα ΑμΕΑ. «Προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα δείξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις ότι είμαστε κοντά, αλληλέγγυοι, στα Ατομα με Αναπηρία και γενικότερα στα ασθενέστερα στρώματα» είπε ο πρωθυπουργός. Συμπληρώνοντας ότι οι ανάπηροι δεν θα είναι «ξεχασμένοι πολίτες»...

Πράγματι η κυβέρνηση δεν... ξεχνά τα ΑμΕΑ. Αφού αυτές τις μέρες βαριά ανάπηροι καλούνται στις υγειονομικές επιτροπές για επανεξέταση με στόχο το παραπέρα πετσόκομμα των πενιχρών επιδομάτων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, που παίρνει μόλις το 20% των αναπήρων. Οι ανάπηροι πλήττονται άμεσα από την πολιτική της μείωσης των μισθών και συντάξεων, την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, Παιδείας, την πολιτική των περικοπών σε παροχές και βοηθήματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επείγουσα προώθηση των βάρβαρων ανατροπών

Παραδίδει πλήρως το Φάρμακο στα μονοπώλια, με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

Με την κατάθεση - ακόμα και σήμερα - στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση προωθεί το βασικό πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται και η ολοκληρωτική παράδοση του Φαρμάκου στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα μέσω της λεγόμενης «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Κι ενώ η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, οι ηγεσίες των φαρμακοποιών τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Αθήνας και Πειραιά κινούνται στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» στη λογική της μικρότερης απώλειας απ' τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ετσι χτες, και λίγο πριν γίνει η κοινή έκτακτη γενική συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, υπήρξε συνάντηση των ηγεσιών των παραπάνω συλλόγων με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο, όπου υπήρξαν συμφωνίες, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, αλλά ζητήθηκε η εν λευκώ εξουσιοδότηση των φαρμακοποιών προς τα Διοικητικά Συμβούλια να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αθετήσει όσα συμφωνήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημεία τριβής ανάμεσα στην ηγεσία των συλλόγων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο και το rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία). Το θέμα που αφορά την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων, και κυρίως τον κληρονομικό χαρακτήρα της, δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού δε συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα εξής ζητήματα: Να δοθούν κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων, να προκύψουν επιπλέον άδειες με τροποποίηση του πληθυσμιακού κριτηρίου σε άγονες περιοχές καθώς με τον «Καλλικράτη» αλλάζουν τα όρια των δήμων και να λειτουργήσουν περισσότερα του ενός φαρμακεία έναντι μεγάλων νοσοκομείων.

ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών: Συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου

Την πρόταση για απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» κατέθεσε χτες η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στην έκτακτη ΓΣ των φαρμακοποιών Αθήνας και Πειραιά.

Η ΔΗΠΑΚ των Φαρμακοποιών υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω επικράτηση των μεγάλων μονοπωλιακών κύκλων που κινούνται στο χώρο του Φαρμάκου. Μόνη λύση, τονίστηκε στη συνέλευση, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν παροχή υπηρεσιών και φαρμακευτικών υπηρεσιών.

ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Νέα παρέμβαση για την επαρκή λειτουργία του

Χτες, με πρωτοβουλία της μαθητικής κοινότητας, της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Αλιμο πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα, μέλη της μαθητικής κοινότητας του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΑμΕΑ Γαλατσίου, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία της σχολής.

Οπως κατήγγειλαν, η σχολή ξεκινάει τη λειτουργία της μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με σοβαρά προβλήματα και τις ίδιες αν όχι περισσότερες ελλείψεις (κτιριακό, υλικοτεχνική υποδομή κ.τ.λ.) σε σχέση με πέρσι. Επίσης, και φέτος οι αιτήσεις των σπουδαστών γίνονται μέσα σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο με πάρα πολλά δικαιολογητικά, που είναι δύσκολο να τα συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αν και οι φορείς είχαν ζητήσει με σχετικό υπόμνημα μια βδομάδα νωρίτερα συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ για τα συγκεκριμένα ζητήματα, χτες ο διοικητής απουσίαζε και η διευθύντρια του γραφείου του δεν έδωσε καμιά ρητή δέσμευση για την ακριβή μέρα συνάντησης με τον διοικητή, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του. Οι σπουδαστές και φορείς προειδοποίησαν ότι, αν μέχρι την Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη, δεν έχει οριστεί συνάντηση με τον Ηλία Κικίλια, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο χώρο του ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 8) την Τρίτη 4 Γενάρη 2011 στη 1.00 το μεσημέρι.

Απαιτούν απ' το ΔΣ ΟΑΕΔ να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο κλείσιμο των τμημάτων για τυφλούς που λειτουργούσαν από πέρσι στο ΚΕΑΤ και στο Φάρο στην Καλλιθέα. Να δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων της σχολής και οι απαραίτητες πιστώσεις, για να γίνεται κανονικά η καταβολή των μισθών τους.

Οι φορείς ξεκαθαρίζουν ότι δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την πλήρη λειτουργία και αναβάθμιση της σχολής, αλλά και για δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση και δουλειά για όλα τα ΑμΕΑ και τους χρονίως πάσχοντες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στέλνουν στον Καιάδα τους ανάπηρους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνάντηση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ΑμΕΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνει:

«Ο Καιάδας ωχριά μπροστά στην πολιτική της κυβέρνησης, που εγκαταλείπει και παραδίδει τους ανθρώπους με αναπηρίες στα νύχια των επιχειρηματιών και των "φιλανθρώπων". Αυτή είναι η αλληλεγγύη της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ