Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επείγουσα προώθηση των βάρβαρων ανατροπών

Παραδίδει πλήρως το Φάρμακο στα μονοπώλια, με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

Με την κατάθεση - ακόμα και σήμερα - στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση προωθεί το βασικό πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται και η ολοκληρωτική παράδοση του Φαρμάκου στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα μέσω της λεγόμενης «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Κι ενώ η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, οι ηγεσίες των φαρμακοποιών τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Αθήνας και Πειραιά κινούνται στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» στη λογική της μικρότερης απώλειας απ' τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ετσι χτες, και λίγο πριν γίνει η κοινή έκτακτη γενική συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, υπήρξε συνάντηση των ηγεσιών των παραπάνω συλλόγων με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο, όπου υπήρξαν συμφωνίες, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν στη Γενική Συνέλευση, αλλά ζητήθηκε η εν λευκώ εξουσιοδότηση των φαρμακοποιών προς τα Διοικητικά Συμβούλια να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αθετήσει όσα συμφωνήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημεία τριβής ανάμεσα στην ηγεσία των συλλόγων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η λειτουργία του συνόλου των φαρμακείων το Σάββατο και το rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία). Το θέμα που αφορά την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων, και κυρίως τον κληρονομικό χαρακτήρα της, δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού δε συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση εξετάστηκαν τα εξής ζητήματα: Να δοθούν κίνητρα για συνενώσεις φαρμακείων, να προκύψουν επιπλέον άδειες με τροποποίηση του πληθυσμιακού κριτηρίου σε άγονες περιοχές καθώς με τον «Καλλικράτη» αλλάζουν τα όρια των δήμων και να λειτουργήσουν περισσότερα του ενός φαρμακεία έναντι μεγάλων νοσοκομείων.

ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών: Συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου

Την πρόταση για απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» κατέθεσε χτες η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στην έκτακτη ΓΣ των φαρμακοποιών Αθήνας και Πειραιά.

Η ΔΗΠΑΚ των Φαρμακοποιών υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω επικράτηση των μεγάλων μονοπωλιακών κύκλων που κινούνται στο χώρο του Φαρμάκου. Μόνη λύση, τονίστηκε στη συνέλευση, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν παροχή υπηρεσιών και φαρμακευτικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ