ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»
Απεργία ενάντια στην εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας

Πλατιά συμπαράσταση από πολλά ταξικά συνδικάτα

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή εργατών της εταιρείας σε παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή εργατών της εταιρείας σε παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Με μεγάλη επιτυχία οι εργάτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία, πραγματοποίησαν και περιφρούρησαν τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους, στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», στον Ασπρόπυργο, παρά την τρομοκρατία και τις απόπειρες εκβιασμού και εκφοβισμού των εργαζομένων απ' την πλευρά της εργοδοσίας. Η απεργία αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή 2 του Γενάρη, μετά από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ενάντια στην εκ περιτροπής τετραήμερη εργασία που προωθεί η εργοδοσία επικαλούμενη μείωση δραστηριότητας, επειδή μέρος της δόθηκε σε ανταγωνιστή της.

Χτες, λοιπόν, από νωρίς το πρωί, μαζικά και μαχητικά, οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ανακύκλωσης» βρέθηκαν μπροστά από το εργοστάσιο, απαιτώντας άμεσα να σταματήσουν τα αντεργατικά σχέδια. Εκεί, η εργοδοσία, με δικούς της ανθρώπους, επιχείρησε να κάμψει τους απεργούς. Επιπλέον, είχε καλέσει και την Αστυνομία, η οποία ήταν παρούσα από την αρχή της απεργιακής κινητοποίησης. Μετά απ' αυτό, η εργοδοσία προχώρησε σε εκβιασμό, καλώντας τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την εκ περιτροπής εργασία για δύο μήνες και να λήξουν την απεργιακή κινητοποίηση ή αλλιώς τα μέτρα θα επεκταθούν και θα διατηρηθούν επ' αόριστον. Μάλιστα, η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να ...ψηφίσουν πάνω σε αυτή την πρότασή της. Οι εργαζόμενοι την απέρριψαν και συνέχισαν την απεργία τους.

Το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της «Γενικής Ανακύκλωσης» πραγματοποίησαν νέα Γενική Συνέλευση, όπου και προχώρησαν σε εκτίμηση του αγώνα τους. Εκεί, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα, προωθώντας το σύνολο των αιτημάτων τους και απαιτώντας να υπάρξουν μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, να γίνουν αποδυτήρια, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα Σαββατοκύριακων και υπερωριών κλπ.

Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους εργάτες της «Γενικής Ανακύκλωσης» βρέθηκαν τα ταξικά συνδικάτα. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και του Φαρμάκου βρέθηκαν στο πλάι των μεταναστών εργατών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγρια επέλαση στο δικαίωμα του λαού για υγεία

Αυξάνεται πάνω από 60% το «εισιτήριο» για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ επεκτείνεται η χρήση των γενόσημων φαρμάκων!

Ραγδαία είναι η προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας από την κυβέρνηση, που προωθεί το 2011 ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα την ώρα της ανάγκης, ετοιμάζοντας νέα δεινά για το λαό που ήδη πλήττεται από το σύνολο της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου (αντίστοιχων των σύγχρονων αναγκών) υπηρεσίες υγείας. Μόνο που αυτό απαιτεί άλλη πολιτική κόντρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγορεύουν το κόστος σε βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας, του φαρμάκου, της νοσηλείας. Στα πλαίσια αυτά χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε «ποδαρικό» με δυο εγκυκλίους του προς τα νοσοκομεία που προβλέπουν αύξηση στα 5 ευρώ για το χαράτσι των 3 ευρώ που πλήρωναν έως σήμερα όσοι προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (ΚΥ), αλλά και την εντολή η χρήση και συνταγογράφηση των γενόσημων (ή αντίγραφων) φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία να αυξηθεί από 30% (που προέβλεπε προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου) σε 50%.

«Ολοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1.1.2011 αμοιβή 5 ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων», αναφέρει η εγκύκλιος για το χαράτσι των 5 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την απόφασή της για την αύξηση του ποσού του χαρατσιού και την επέκτασή του στα επείγοντα περιστατικά. Σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Παίδων «Αγία Σοφία», οι διοικητές επέκτειναν το χαράτσι και στα επείγοντα περιστατικά, ενώ στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται πέραν της αύξησης σε 5 ευρώ, η επέκταση της χρέωσης «σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά». Προς το παρόν, του χαρατσιού εξαιρούνται - τυπικά - «οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά», οι «κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή κοινωνικής προστασίας», οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί. Επίσης, στα ΚΥ, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και οι χρόνιοι πάσχοντες (μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, φορείς του AIDS κ.λπ).

Το συγκεκριμένο χαράτσι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ακόμα μέτρα αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων την ώρα της ανάγκης, όπως η ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων - όπου οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώσουν σχεδόν το σύνολο της ιατρικής επίσκεψης, καθώς και ένα σημαντικό μέρος από τις εργαστηριακές και θεραπευτικές πράξεις - η πληρωμή μιας σειράς εξετάσεων και φαρμάκων που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, η συμμετοχή 25% ακόμα και για τα φάρμακα που καλύπτονται κ.ά. Πρόκειται για αποφάσεις που εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εφαρμογή της ελάχιστης και ενιαίας για όλους παροχής του «βασικού πακέτου παροχών» προνοιακού επιπέδου και της δραστικής αύξησης των πληρωμών από τους ασθενείς, που προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την Υγεία.

Εξάλλου, ο Ανδρ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το 2011 θα είναι χρονιά περικοπών, με στόχο τη μείωση της δαπάνης για την Υγεία κατά 2,1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η αξιολόγηση της εφαρμογής του οποίου θα γίνει στα μέσα Φλεβάρη. Στην ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που οδηγεί το λιανικό εμπόριο φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Ισχυρίστηκε ότι θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους φαρμακοποιούς, εμμένοντας στα πληθυσμιακά κριτήρια, στις συμπράξεις νέων και παλιών φαρμακοποιών, και όλα αυτά στο πνεύμα των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο περιθώριο οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών

Στο ίδιο πνεύμα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με μια ακόμα εγκύκλιο επεκτείνει και την εντολή για τη χρήση γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία από 30% που ήταν σε 50%. Στην εγκύκλιο ο υπουργός ζητάει απ' τα νοσοκομεία τριμηνιαία αναφορά για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2010 για το ποσοστό συμμετοχής των γενόσημων που χρησιμοποιήθηκαν και αιτιολόγηση στην περίπτωση που δεν πιάστηκε το πλάνο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%. Επίσης για την «αύξηση του μεριδίου των γενόσημων στο 50%» καθιστά υπεύθυνους τους διευθυντές των κλινικών και τους διοικητές των νοσοκομείων.

Δηλαδή, ο περιορισμός του κόστους για την Υγεία αναδεικνύεται σε βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας και του φαρμάκου. Το οικονομικό κριτήριο επικρατεί απέναντι στο επιστημονικό και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν τη φαρμακευτική θεραπεία υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εντολών του υπουργείου. Τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων (που βγαίνουν αφού λήξει η πατέντα τους), ενώ απ' τον επιστημονικό κόσμο εγείρονται προβληματισμοί σε σχέση με το αν τα αντίγραφα είναι αντίστοιχης αποτελεσματικότητας με τα πρωτότυπα, για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος των μηχανισμών της παραγωγής και διακίνησής τους κ.ά. Μάλιστα, η εντολή που έχει δοθεί προς τα δημόσια νοσοκομεία είναι η συνταγογράφηση αντίγραφων φαρμάκων κυρίως στους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ»
Συνεχίζουν ενάντια στις απολύσεις

Με πανό «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», οι εργαζόμενοι στην εκτυπωτική εταιρεία «ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ» συμμετείχαν καθολικά και μαζικά στη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας (από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ.), στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Πειραιά, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των έξι απολυμένων συναδέλφων τους.

Σημειώνεται πως η εργοδοσία τον προηγούμενο μήνα απέλυσε τρομοκρατικά και προκλητικά έξι εργάτες, μία μόλις μέρα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη Σωματειακής Επιτροπής. Με αυτό τον τρόπο η εργοδοσία πίστεψε πως θα κάμψει τους εργαζόμενους. Ομως, αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το ταξικό τους συνδικάτο, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, προχώρησαν σε πρώτη απάντηση, με τρίωρη στάση εργασίας και επί τόπου εκλογή Σωματειακής Επιτροπής. Χτες, πραγματοποίησαν νέα τρίωρη στάση εργασίας.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία αρκέστηκε μονάχα να πει πως θα εξετάσει το ζήτημα των απολύσεων και θα απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε πιθανή αρνητική απάντηση της εργοδοσίας. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται και δυναμώνει η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της «ΜΕΤΡΟΝ», από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι, στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά Ν. Ξουράφη, από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Φάρμακο, τους Χαρτεργάτες, το σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας κλπ.

Με πρότυπο τις άγριες περικοπές

«Αυστηρά λειτουργική επιλογή» χαρακτήρισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας το διορισμό του Αρη Μουσιώνη στη θέση του διοικητή της Α` Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Ο διορισμός έγινε με αφορμή την παραίτηση του Αναστάσιου Χατζή από τη θέση.

«Ο,τι επιτεύχθηκε στο Θεαγένειο θα επιτευχθεί σε όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στο νέο διοικητή, ο οποίος διατέλεσε τους τελευταίους μήνες διοικητής του «Θεαγένειου» αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ενώ από τη μεριά του ο Α. Μουσιώνης είπε ότι η χώρα μας «σπαταλάει» πολλά χρήματα για την Υγεία, ότι με τεκμηριωμένα ιατρικά πρωτόκολλα μπορεί να συνδυαστεί η εξοικονόμηση με την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών. Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο, που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.

Κατά τα άλλα, στο νοσοκομείο - πρότυπο της κυβέρνησης επιβλήθηκε η χρήση αντίγραφων φαρμάκων, αλλά και η επιλογή των υλικών που προμηθεύεται το νοσοκομείο με κριτήριο το κόστος, επιλέγοντας τα φτηνότερα. Παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά (όπως βελόνες, υλικά για τη λειτουργία του αξονικού και των υπέρηχων). Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων σταμάτησαν απ' τον Αύγουστο οι παραγγελίες αιμοστατικών υλικών (σκόνες, γάζες, πλέγματα για τα χειρουργεία) και ως συνέπεια αυτού μειώθηκαν στο ελάχιστο οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις που λογιστικά είναι ακριβότερες, αλλά είναι αναίμακτες, προσφέρουν λιγότερες μέρες νοσηλείας και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή.

Τον Οκτώβρη στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ , το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, γιατί το ΙΚΑ αρνιόταν την πραγματοποίηση τεστ «Παπανικολάου» και μαστογραφίας στις ασφαλισμένες του και έστελνε τις γυναίκες στο «Θεαγένειο» για προληπτικό έλεγχο. Οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ καλούνταν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους για το ΠΑΠ τεστ και τη μαστογραφία και ...τις αποδείξεις να τις βάζουν στην Εφορία!

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Διεκδικούν τις δουλειές τους

Συνεχίζουν και σήμερα την κατάληψη που ξεκίνησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Κολυμβητήριο του Δήμου Κερατσινίου, απαιτώντας την παραμονή στην εργασία των 11 συμβασιούχων, των οποίων η σύμβαση έληξε στις 31 Δεκέμβρη. Οι συμβασιούχοι εργάζονται τέσσερα χρόνια στο Κολυμβητήριο με επτάμηνες και τετράμηνες συμβάσεις εργασίας. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο όπου για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επιχείρησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για την κατάσταση των εργαζομένων και με διάφορα τερτίπια να δικαιολογηθούν για τις προεκλογικές τους υποσχέσεις πως δε θα απολυθούν οι εργαζόμενοι και δε δεσμεύτηκαν σε τίποτα.

Στο πλευρό των συμβασιούχων ήταν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, το σωματείο εργαζομένων του δήμου και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο Κολυμβητήριο.

Ο Ηλίας Πατίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αφού επισήμανε στους εργαζόμενους πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πως αυτά προστάζει ο «Καλλικράτης», τους κάλεσε να συσπειρωθούν, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Κολυμβητηρίου καταγγέλλουν την κοροϊδία της δημοτικής αρχής η οποία προεκλογικά τους υποσχόταν πως δε θα απολυθούν. Αφού σημειώνουν πως «για χρόνια συντηρούν το Κολυμβητήριο με άθλιες συμβάσεις εργασίας και για ένα κομμάτι ψωμί», καλούν το λαό του Κερατσινίου σε συμπαράσταση στον αγώνα τους για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η θεατρική «εξόρμηση»

Στη θεατρική παράσταση του έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω Δεν πληρώνω», τη Δευτέρα 17 Γενάρη, στις 8 το βράδυ, στο Θέατρο «ΑΛΦΑ» (Πατησίων 37), καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Στο έργο παίζουν οι: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Τρύφωνας Παπουτσής, Θοδωρής Προκοπίου, Μαρία Βλάχου και Θανάσης Μπριάνας. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 13 ευρώ, ενώ προσκλήσεις θα υπάρχουν στα γραφεία του ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα. Για περισσότερες πληροφορίες τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα: 210 - 3301842, 210 - 3301847.

ΠΑΜΕ
Να καταργήσουμε στην πράξη την αντεργατική απόφαση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αγανάκτηση και οργή καταγγέλλει το νέο χαράτσι των 5 ευρώ που με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας προς τα νοσοκομεία επιβάλλει στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Αυτό το νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα ανάλογα που έχουν επιβληθεί για όσους ασθενείς επισκέπτονται τα απογευματινά ιατρεία και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους, μέσα από τις επιτροπές αγώνα, με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, επιβάλλεται άμεσα να αντιτάξουν μαζική δυναμική αντίσταση και να καταργήσουν στην πράξη αυτήν τη νέα ακραία αντεργατική κυβερνητική απόφαση.

Τα συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς και μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία να δώσουν απάντηση στις εγκληματικές και ανθυγιεινές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Να συμβάλουν ώστε μέσα από έντονους αγώνες να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης και να γίνει η υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Το ΠΑΜΕ προτάσσει αυτό το ζήτημα σε όλους τους αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ