ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
Επικίνδυνα μέτρα για την υγεία του λαού

Αντιδράσεις για τις εξαγγελίες

Στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές και τα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης προχωρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με ταχείς ρυθμούς το 2011, στήνοντας στο απόσπασμα το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου, με εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία, ανακοίνωσε την αύξηση του χαρατσιού που πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων οι ασθενείς - προς το παρόν - από 3 σε 5 ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να συνοδευτεί και από επέκταση στα επείγοντα περιστατικά. Ανάμεσα στα άλλα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η επέκταση της χρέωσης των 5 ευρώ «σε αδικαιολόγητες επισκέψεις» (!) στα επείγοντα περιστατικά. Με δεύτερη εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει εντολή να αυξηθεί η χρήση και συνταγογράφηση αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων στα νοσοκομεία από 30% σε 50%. Το υπουργείο Υγείας υποτάσσει τη θεραπεία των ασθενών και την άσκηση της ιατρικής στο κόστος και δίνει εντολή για τη συνταγογράφηση των φτηνότερων φαρμάκων, όταν μάλιστα απ' τους επιστήμονες εγείρονται προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα των αντίγραφων φαρμάκων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την προωθούμενη συγχώνευση νοσοκομείων που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που ενισχύει συνολικά την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, αλλά και τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημόνιου για περικοπές κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία, δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα.

Στους δρόμους να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική

«Σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση βάζει χέρι και στην υγεία των συνταξιούχων - εργαζομένων - φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τη νέα ντιρεκτίβα του υπουργού, ο οποίος διατάσσει αυξήσεις στα εισιτήρια των εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και αύξηση της συνταγογράφησης των αντίγραφων φαρμάκων. Το διάταγμα αυτό του υπουργού Υγείας έρχεται... να επιβεβαιώσει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού που κάνει λόγο για "χρονιά δημιουργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Ρεύμα, εισιτήρια, τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο, ΦΠΑ, καύσιμα και πάει λέγοντας τσακίζουν κυριολεκτικά τις πενιχρές συντάξεις μας, τα φτωχά νοικοκυριά. Βέβαια, δεν επιφυλάσσει αυτήν την πολιτική σε όλους. Αντίθετα για τους βιομήχανους και την πλουτοκρατία επιφυλάσσει μείωση των δικών τους φορολογικών συντελεστών κατά 4 μονάδες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ.», τονίζει.

Και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται από τους καναπέδες, τα σπίτια και τα καφενεία. Δεν αντιμετωπίζεται με ηττοπάθεια και εφησυχασμό που διδάσκει η κυβερνητική προπαγάνδα. Οι συνταξιούχοι το έχουν φωνάξει αμέτρητες φορές.

Ολοι στους δρόμους. Αγωνιστικά να δώσουμε απάντηση σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική και να την ανατρέψουμε. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει».

Το νέο χαράτσι καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλληνίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους και με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, επιβάλλεται να παλέψουν για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, για να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «Καλλικράτη» παραδίδει τα λιμάνια στις πολυεθνικές

Την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζει η ΝΔ, να προσφέρει θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των εφοπλιστών τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της παραλιακής ζώνης της πειραιώτικης περιφέρειας, όλα τα φιλέτα των εγκαταστάσεων του λιμανιού, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, μαζί με πακτωλό χρημάτων, επιβεβαίωσε η προχτεσινή φιέστα - πρόκληση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ ΑΕ στην Ακτή Ξαβέρη.

Στη φιέστα συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί ΘΥΝΑΛ και Πολιτισμού, Τουρισμού, Γ. Διαμαντίδης και Π. Γερουλάνος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης κ.ά., οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν το «μάστερ πλαν» της «Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά», το οποίο αποτελεί τμήμα του «Αναθεωρημένου Προγράμματος Επενδύσεων του ΟΛΠ 2011-2015». Ενα πρόγραμμα που προβλέπει έργα και υποδομές στο λιμάνι για την «ανάπτυξη», δηλαδή την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Αυτά την ίδια περίοδο που η ανεργία στον Πειραιά τσακίζει κόκαλα και χιλιάδες εργατικές οικογένειες βιώνουν τον εφιάλτη της εξαθλίωσης, φτάνοντας να ζουν ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δείγμα των όσων ετοιμάζονται σε βάρος του λαού του Πειραιά, με επιπτώσεις συνολικά σε βάρος όλων των εργαζομένων της χώρας, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν από τις ομιλίες των στελεχών της κυβέρνησης. Ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης άφησε να εννοηθεί ότι δε θα παραδοθεί μόνο το λιμάνι του Πειραιά στα σαγόνια των πολυεθνικών, αλλά την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής (Λαύριο, Ραφήνα και τα μικρότερα) καθώς προετοιμάζεται όπως ανέφερε ένας «λιμενικός Καλλικράτης». Ο Θ. Πάγκαλος παρουσίασε ανάγλυφα την ...«προσφορά» σε αυτήν υπόθεση του ξεπουλήματος του λιμανιού και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση «τα κατάφερε» για το λιμάνι του Πειραιά «μέσα από μια σειρά από ώριμες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, όπου έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο (....) και ξένοι εταίροι μας όπως ήταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας COSCO, αλλά βεβαίως κατά κύριο λόγο και η ηγεσία των εργαζομένων στο λιμάνι (σ.σ. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) η οποία ήταν συνεπής, ήταν σοβαρή»!

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των περιοχών Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποτρέψουν «τα σχέδια των μονοπωλίων», ξεκαθαρίζοντας ότι «η γη και οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία». Τονίζει ότι τα «έργα» που προετοιμάζονται για τον Πειραιά είναι προς όφελος της πλουτοκρατίας και αφορούν κύρια τον πολυτελή τουρισμό και την κρουαζιέρα με αντίστοιχες υποδομές, τη δημιουργία της προβλήτας ΙΙΙ για λογαριασμό της COSCO, τη μετακίνηση της επιβατηγού ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, την οποία οι εργαζόμενοι της περιοχής διεκδικούν να γίνει χώρο πράσινου, πολιτισμού, αθλητισμού και να ανεγερθεί νοσοκομείο Παίδων. «Καλούμε - συνεχίζει - όλο το λαό της περιοχής σε οργάνωση και αντίσταση στην πολιτική των μονοπωλίων - ΕΕ - κυβέρνησης που τσακίζουν τη ζωή μας. Ενίσχυση των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ, Επιτροπές Αγώνα σε όλες τις γειτονιές για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση».

Σήμερα, «περισσότερο από ποτέ είναι διακριτή η επιλογή που πρέπει να γίνει, ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Σήμερα να ξεσηκωθεί ο λαός μας, όχι μόνο για να βάλει εμπόδια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία ανάπτυξης προς όφελος του λαού, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, το Σοσιαλισμό».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 10 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης που συγκροτήθηκε από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και το Σύλλογο Γυναικών.

«ΛΑΒΙΦΑΡΜ»
Νέες απολύσεις στο «βωμό» της ανταγωνιστικότητας

Σε απολύσεις τριών εργαζομένων προχώρησε ο φαρμακευτικός όμιλος «ΛΑΒΙΦΑΡΜ» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τα γνωστά επιχειρήματα της «μείωσης του τζίρου» και της «πτώσης των πωλήσεων». Από τις αρχές του χρόνου, η εταιρεία έχει απολύσει περίπου 50 εργαζόμενους, προσπαθώντας να επιβιώσει και να ενισχύσει τη θέση της στο σφοδρό ανταγωνισμό που επικρατεί σε έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, όπως είναι το φάρμακο. «Η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις, την ανεργία και τη μιζέρια γιατί θέλει πάντα φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και μεγάλα κέρδη», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου και καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν καμία απόλυση, να στήσουν Επιτροπή Αγώνα και να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του ομίλου σε γενική συνέλευση, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στην τραπεζαρία του εργοστασίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάνθρωπη εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση

Σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για το 5ευρω στα δημόσια νοσοκομεία και τα αντίγραφα φάρμακα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Ο λαός, οι υγειονομικοί, δεν πρέπει ούτε να αποδεχθούν, ούτε να συμβιβαστούν με τα διόδια των 5 ευρώ για να περάσουν οι ασθενείς την είσοδο των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, όπως και καμία πληρωμή. Ο στόχος της κυβέρνησης για χορήγηση το 2011 αντίγραφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% έχει οικονομικά και όχι επιστημονικά κριτήρια και γι' αυτό είναι επικίνδυνος.

Η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου είναι ένας απάνθρωπος και επικίνδυνος αναχρονισμός, ασυμβίβαστος με το δικαίωμα όλων για δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ