Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «Καλλικράτη» παραδίδει τα λιμάνια στις πολυεθνικές

Την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζει η ΝΔ, να προσφέρει θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των εφοπλιστών τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της παραλιακής ζώνης της πειραιώτικης περιφέρειας, όλα τα φιλέτα των εγκαταστάσεων του λιμανιού, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, μαζί με πακτωλό χρημάτων, επιβεβαίωσε η προχτεσινή φιέστα - πρόκληση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ ΑΕ στην Ακτή Ξαβέρη.

Στη φιέστα συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί ΘΥΝΑΛ και Πολιτισμού, Τουρισμού, Γ. Διαμαντίδης και Π. Γερουλάνος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης κ.ά., οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν το «μάστερ πλαν» της «Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά», το οποίο αποτελεί τμήμα του «Αναθεωρημένου Προγράμματος Επενδύσεων του ΟΛΠ 2011-2015». Ενα πρόγραμμα που προβλέπει έργα και υποδομές στο λιμάνι για την «ανάπτυξη», δηλαδή την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Αυτά την ίδια περίοδο που η ανεργία στον Πειραιά τσακίζει κόκαλα και χιλιάδες εργατικές οικογένειες βιώνουν τον εφιάλτη της εξαθλίωσης, φτάνοντας να ζουν ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δείγμα των όσων ετοιμάζονται σε βάρος του λαού του Πειραιά, με επιπτώσεις συνολικά σε βάρος όλων των εργαζομένων της χώρας, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν από τις ομιλίες των στελεχών της κυβέρνησης. Ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης άφησε να εννοηθεί ότι δε θα παραδοθεί μόνο το λιμάνι του Πειραιά στα σαγόνια των πολυεθνικών, αλλά την ίδια τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής (Λαύριο, Ραφήνα και τα μικρότερα) καθώς προετοιμάζεται όπως ανέφερε ένας «λιμενικός Καλλικράτης». Ο Θ. Πάγκαλος παρουσίασε ανάγλυφα την ...«προσφορά» σε αυτήν υπόθεση του ξεπουλήματος του λιμανιού και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση «τα κατάφερε» για το λιμάνι του Πειραιά «μέσα από μια σειρά από ώριμες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, όπου έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο (....) και ξένοι εταίροι μας όπως ήταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας COSCO, αλλά βεβαίως κατά κύριο λόγο και η ηγεσία των εργαζομένων στο λιμάνι (σ.σ. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) η οποία ήταν συνεπής, ήταν σοβαρή»!

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των περιοχών Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να αποτρέψουν «τα σχέδια των μονοπωλίων», ξεκαθαρίζοντας ότι «η γη και οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία». Τονίζει ότι τα «έργα» που προετοιμάζονται για τον Πειραιά είναι προς όφελος της πλουτοκρατίας και αφορούν κύρια τον πολυτελή τουρισμό και την κρουαζιέρα με αντίστοιχες υποδομές, τη δημιουργία της προβλήτας ΙΙΙ για λογαριασμό της COSCO, τη μετακίνηση της επιβατηγού ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, την οποία οι εργαζόμενοι της περιοχής διεκδικούν να γίνει χώρο πράσινου, πολιτισμού, αθλητισμού και να ανεγερθεί νοσοκομείο Παίδων. «Καλούμε - συνεχίζει - όλο το λαό της περιοχής σε οργάνωση και αντίσταση στην πολιτική των μονοπωλίων - ΕΕ - κυβέρνησης που τσακίζουν τη ζωή μας. Ενίσχυση των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ, Επιτροπές Αγώνα σε όλες τις γειτονιές για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση».

Σήμερα, «περισσότερο από ποτέ είναι διακριτή η επιλογή που πρέπει να γίνει, ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Σήμερα να ξεσηκωθεί ο λαός μας, όχι μόνο για να βάλει εμπόδια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία ανάπτυξης προς όφελος του λαού, τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, το Σοσιαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω από τα «ζήτω» (2019-02-22 00:00:00.0)
Να ενισχύσουν οι εργαζόμενοι το ΚΚΕ, τη δική τους φωνή (2014-10-08 00:00:00.0)
Παζάρια με τα μονοπώλια για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών (2014-06-11 00:00:00.0)
Με γραμμή εναντίωσης στα μονοπώλια για λιμάνια λαϊκή περιουσία (2014-03-01 00:00:00.0)
Επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών (2012-10-02 00:00:00.0)
Ετοιμάζει φιέστα για να διαφημίσει το ξεπούλημα (2010-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ