Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ
Θέτουν σε εφαρμογή τις νέες αντεργατικές αποφάσεις

Η ανάγκη για οργάνωση των εργαζομένων κόντρα στην πρωτοφανή εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει και οι τελευταίοι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης φανερώνεται καθημερινά όλο και πιο έντονα. Τον δικό του βρώμικο ρόλο εξακολουθεί να παίζει και ο κυβερνητικός κι εργοδοτικός συνδικαλισμός, που, αφού τα συμφώνησε με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για το νόμο - τερατούργημα, βάζει τώρα πλάτη στην εφαρμογή του.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Γαλακτοβιομηχανίας «ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ» στη Δράμα, η οποία υπέγραψε με το σωματείο της επιχείρησης, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, επιχειρησιακή σύμβαση για μείωση των αποδοχών κατά 9% τουλάχιστον για μία διετία. Αποδεικνύει ότι και ο συγκεκριμένος νόμος δεν έρχεται να διασώσει θέσεις εργασίας, όπως επικαλούνται η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να προσφέρει σε μόνιμη βάση τσάμπα εργασία στους μεγαλοεργοδότες. Είναι μέτρο μόνιμο και η μείωση μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή όχι των επιχειρήσεων, αν αυτοί δεν αντιδράσουν οργανωμένα και σθεναρά. Η «ΝΕΟΓΑΛ», για παράδειγμα, είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Το 2009 είχε 2 εκατ. ευρώ κέρδη και σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Χ. Σεβαστίδη και το 2010 θα κλείσει με κερδοφορία.

Τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών αναπαράγουν τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όσο και οι κατά τόπους παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Και στην περίπτωση της «ΝΕΟΓΑΛ», τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προετοίμασαν το έδαφος συζητώντας εδώ και καιρό για την «ανάγκη να γίνουν μειώσεις στους μισθούς», υιοθετώντας τις απειλές της εργοδοσίας πως σε διαφορετική περίπτωση θα «αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις». Αυτοί έχουν διαλέξει πλευρά, αυτή της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Η εργοδοτική επιθετικότητα εντείνεται αμείωτα με πρωταγωνιστές τους πολυεθνικούς ομίλους, ξεμπροστιάζοντας έτσι όσους έλεγαν πως οι αντεργατικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη στήριξη και επιβίωση των μικρομεσαίων. Ετσι, στη θυγατρική του ομίλου VIVARTIA του Βγενόπουλου «HELLENIC CATERING», στη Θεσσαλονίκη (300 εργαζόμενοι), επιβλήθηκε μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 με αντίστοιχη μείωση του μεροκάματου κατά 7 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 180 ευρώ το μήνα μείωση των αποδοχών για τους εργάτες. Είναι αμείωτη η λίστα με τις επιχειρήσεις όπου επιβάλλεται ή μεθοδεύεται η υπογραφή ατομικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ «με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής», απευθύνει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία και καταδικάζει την υπογραφή επιχειρησιακή σύμβασης εργασίας του εργοστασιακού σωματείου της «ΝΕΟΓΑΛ» με την εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ