Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
Επικίνδυνα μέτρα για την υγεία του λαού

Αντιδράσεις για τις εξαγγελίες

Στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές και τα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης προχωρούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με ταχείς ρυθμούς το 2011, στήνοντας στο απόσπασμα το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου, με εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία, ανακοίνωσε την αύξηση του χαρατσιού που πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων οι ασθενείς - προς το παρόν - από 3 σε 5 ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να συνοδευτεί και από επέκταση στα επείγοντα περιστατικά. Ανάμεσα στα άλλα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η επέκταση της χρέωσης των 5 ευρώ «σε αδικαιολόγητες επισκέψεις» (!) στα επείγοντα περιστατικά. Με δεύτερη εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει εντολή να αυξηθεί η χρήση και συνταγογράφηση αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων στα νοσοκομεία από 30% σε 50%. Το υπουργείο Υγείας υποτάσσει τη θεραπεία των ασθενών και την άσκηση της ιατρικής στο κόστος και δίνει εντολή για τη συνταγογράφηση των φτηνότερων φαρμάκων, όταν μάλιστα απ' τους επιστήμονες εγείρονται προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα των αντίγραφων φαρμάκων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την προωθούμενη συγχώνευση νοσοκομείων που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες, το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που ενισχύει συνολικά την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, αλλά και τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημόνιου για περικοπές κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία, δημιουργούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους ασθενείς απ' τα λαϊκά στρώματα.

Στους δρόμους να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική

«Σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση βάζει χέρι και στην υγεία των συνταξιούχων - εργαζομένων - φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τη νέα ντιρεκτίβα του υπουργού, ο οποίος διατάσσει αυξήσεις στα εισιτήρια των εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και αύξηση της συνταγογράφησης των αντίγραφων φαρμάκων. Το διάταγμα αυτό του υπουργού Υγείας έρχεται... να επιβεβαιώσει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού που κάνει λόγο για "χρονιά δημιουργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Ρεύμα, εισιτήρια, τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο, ΦΠΑ, καύσιμα και πάει λέγοντας τσακίζουν κυριολεκτικά τις πενιχρές συντάξεις μας, τα φτωχά νοικοκυριά. Βέβαια, δεν επιφυλάσσει αυτήν την πολιτική σε όλους. Αντίθετα για τους βιομήχανους και την πλουτοκρατία επιφυλάσσει μείωση των δικών τους φορολογικών συντελεστών κατά 4 μονάδες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ.», τονίζει.

Και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται από τους καναπέδες, τα σπίτια και τα καφενεία. Δεν αντιμετωπίζεται με ηττοπάθεια και εφησυχασμό που διδάσκει η κυβερνητική προπαγάνδα. Οι συνταξιούχοι το έχουν φωνάξει αμέτρητες φορές.

Ολοι στους δρόμους. Αγωνιστικά να δώσουμε απάντηση σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική και να την ανατρέψουμε. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει».

Το νέο χαράτσι καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλληνίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους και με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, επιβάλλεται να παλέψουν για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, για να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαιρέσεις στο πλαφόν της συνταγογράφησης (2014-02-13 00:00:00.0)
Οι νέες περικοπές θα επιδεινώσουν τη δραματική κατάσταση (2012-08-15 00:00:00.0)
Επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία για τη συνταγογράφηση (2012-07-19 00:00:00.0)
Σχετικά με τα πρωτότυπα, τα αντίγραφα φάρμακα και τη δραστική ουσία (2012-03-04 00:00:00.0)
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία (2011-09-10 00:00:00.0)
Ερχονται νέες ευρω-περικοπές (2003-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ