ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περικοπές και δήθεν «πόλεμος» Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η 1η Γενάρη σήμανε την αρχή μίας «μεταβατικής περιόδου», διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, αλλαγής σκυτάλης της εξουσίας σε 26 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων τρεις από τις μεγαλύτερες - Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Φλόριντα - ως απόρροια των εκλογών της 2ης Νοέμβρη, όπου και σε αυτή την αναμέτρηση νικητές ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ασχέτως, πάντως, του «Δημοκρατικού» ή Ρεπουμπλικάνου «κυβερνήτη», η πολιτική που θα ακολουθηθεί έχει αποφασιστεί με δρακόντειες περικοπές των πολιτειακών προϋπολογισμών, μαζικές απολύσεις και επιθέσεις όχι μόνο στο εισόδημα και τις κοινωνικές παροχές, αλλά και στα δικαιώματα, στο όνομα της κρίσης.

Ο «πόλεμος» έχει σημάνει και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, 49 από τις 50 Πολιτείες, με εξαίρεση το Βερμόντ, «οφείλουν» άμεσα να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους, καθώς οι δαπάνες τους αντιστοιχούν στο 1/8 του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι ο γνωστός: Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή αυξήσεις φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Μέρος της επίθεσης συνιστά και η θέσπιση νόμων για τη μείωση της πολιτικής και διαπραγματευτικής δύναμης των σωματείων, ιδίως αυτών που εκπροσωπούν δημόσιους υπαλλήλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόθεση σε Πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, το Μέιν και το Μισούρι, να περάσει νόμος που θα απαγορεύει στα σωματεία να ζητούν εισφορές από τα μέλη τους.

Ωστόσο, η «πραγματικότητα» αυτή που αφορά άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των δοκιμαζόμενων σκληρά Αμερικανών, καθώς οι Πολιτείες έχουν τον πρώτο λόγο εξαιτίας του ομοσπονδιακού χαρακτήρα του κράτους, περνά στις πίσω σελίδες των μέσων ενημέρωσης. Αντιθέτως, ο «επικείμενος πόλεμος» μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων, καθώς έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μονοπωλεί. Επίσης γίνονται προβλέψεις περί «ανατροπής» από τους Ρεπουμπλικάνους των κυριότερων μεταρρυθμίσεων Ομπάμα, με την Υγεία να έχει προτεραιότητα. Πρόκειται για τα μέτρα που αμβλύνουν κατά ελάχιστο το ζήτημα της περίθαλψης, χωρίς να αλλάζουν φυσικά τον πλήρως εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της. Ακόμη, εκδηλωμένη είναι η αντίθεσή τους και στην επιβολή ορίων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, το νόμο που ενέκρινε η Βουλή τον Ιούνη του 2009, αλλά δεν έχει εγκρίνει ποτέ η Γερουσία, και στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η δολοφονία Ταζίρ οξύνει την εμφύλια ένταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί, αργά χτες το απόγευμα, η κηδεία του Σαλμάν Ταζίρ, κυβερνήτη της επαρχίας Πουντζάμπ και σημαίνοντος στελέχους του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος δολοφονήθηκε, την Τρίτη, από έναν από τους σωματοφύλακές του. Η δολοφονία του Ταζίρ ενέτεινε την πολιτική κρίση που σοβεί στη χώρα μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μεγαλύτερου εταίρου του Λαϊκού Κόμματος και πυροδότησε σειρά οργισμένων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών ενάντια στη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ταζίρ και του κυβερνώντος, κατά κύριο λόγο κοσμικού, Λαϊκού Κόμματος ξεχύθηκαν στους δρόμους τόσο της Λαχώρης, πρωτεύουσας του Πουντζάμπ, όσο και της κεντρικής πόλης Μουλτάν, θρηνώντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του θρησκευτικού φανατισμού και της ολοένα μεγαλύτερης επιρροής των εξτρεμιστικών φωνών. Με ανακοίνωσή τους, 500 ισλαμιστές ιεροδιδάσκαλοι, που ανήκουν στην οργάνωση Jamaat - e - Ahl - e - Sunnat, καλούν τον πληθυσμό να μην προβεί σε εκδηλώσεις θρήνου, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλειά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι «εξαίρει το θάρρος» του δράστη, υποστηρίζοντας ότι κατέστησε «περήφανους όλους τους μουσουλμάνους».

Η προειδοποίηση από τη συγκεκριμένη οργάνωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εκφράζει τις πλέον μετριοπαθείς ισλαμικές φωνές και έχει επανειλημμένως ταχθεί και ενάντια στη δράση των Ταλιμπάν. Επιβεβαιώνει, όμως, την εκτίμηση αναλυτών ότι κλιμακώνεται περαιτέρω μια εμφύλια ένταση σε θρησκευτική βάση.

Η δολοφονία Ταζίρ, επίσης, ανέδειξε με αιματηρά σαφή τρόπο το πόσο πολύ, πλέον, εξτρεμιστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να διεισδύσουν και στους κόλπους του στρατού και της ασφάλειας, ενισχυμένες από την οργή που προκαλούν οι αλλεπάλληλες απροκάλυπτες παρεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα (και υπό τη μορφή στρατιωτικών επιθέσεων) αλλά και η συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική κατοχή στο γειτονικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο δράστης Μαλίκ Μουμτάζ Χουσεΐν Κάντρι υποστήριξε ότι είχε ειδοποιήσει για την πράξη του τους συναδέλφους του και είχε διασφαλίσει ότι δε θα τον πυροβολήσουν, προκειμένου να παραδοθεί.

Επίσης, ο Κάντρι ήταν μέλος, εδώ και χρόνια, της ισλαμιστικής οργάνωσης Jamaat - e - Islami, που είχε απειλήσει όσους τάσσονται υπέρ της κατάργησης του νόμου που προβλέπει ακόμη και θανατική ποινή για όσους θεωρητικώς βλασφημούν το Ισλάμ. Και ο Ταζίρ είχε ανοιχτά τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησής του, όπως και υπέρ του απεγκλωβισμού της καθημερινότητας, και κυρίως των γυναικών, από τις εντολές του αυστηρού Ισλάμ. Μέγα ερώτημα παραμένει το πώς άνθρωποι όπως ο δράστης, του οποίου η εμφάνιση παραπέμπει σαφώς σε φανατικά θρησκευόμενο άνθρωπο, προσλαμβάνονται όχι απλώς στην αστυνομία, αλλά και στο ειδικό σώμα κομάντος, που επιφορτίζονται με την ασφάλεια πολιτικών προσώπων.

WIKILEAKS - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισορροπία «τρόμου» το εμπάργκο στη Γάζα

Το τελευταίο διάστημα εν μέσω αποκλεισμού της Γάζας, εντείνονται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Το τελευταίο διάστημα εν μέσω αποκλεισμού της Γάζας, εντείνονται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
ΟΣΛΟ.--

Οι ισραηλινές κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να διατηρούν την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας διαρκώς στο «χείλος της απόλυτης καταστροφής», φροντίζοντας, ταυτόχρονα, να μην προκληθεί καμία, μεγάλης εμβέλειας, ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό προκύπτει από σειρά εγγράφων που προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και δημοσιεύτηκαν, χτες, από τη νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ισραηλινή κυβέρνηση, επί Εχούντ Ολμέρτ, το 2008, είχε επανειλημμένως ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία για την τακτική που προτίθεται ν' ακολουθήσει ως προς το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στη Γάζα και απαντούσε σταθερά, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, στις ανησυχίες που διατυπώνονταν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και ότι όλα είναι ελεγχόμενα. Η ισραηλινή πλευρά, μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε προβεί σε σχετικό σχόλιο.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις για το νόμο για τα ΜΜΕ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο νόμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ουγγαρία, όπου τον έλεγχό τους - τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφωνίας και το σύνολο των εντύπων και των διαδικτυακών πυλών - έχει η κυβέρνηση. Η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης έχει υπερεξουσίες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, της οποίας ο πρόεδρος μπορεί - χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο - να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

Μάλιστα, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού «Magyar Radio» στη Βουδαπέστη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε δύο δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το νέο νόμο, προχωρώντας συμβολικά στην «τήρηση ενός λεπτού σιγής» κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό την Τρίτη πως ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ θα συζητηθεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης εκπροσώπων της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εξάλλου, στη Βουδαπέστη θα μεταβεί την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος που έχει αναλάβει την υπόθεση, Νέλι Κρουζ, για να συναντηθεί με τον Ούγγρο υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις τηλεπικοινωνίες.

Τέλος, την υποκριτική της στάση συνεχίζει να διατηρεί η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατά το οποίο αυτή ασκεί την προεδρία της ΕΕ, αν ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα ΜΜΕ είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι εξάλλου γνωστό πως όπου τη συμφέρει, η άρχουσα τάξη και οι υπηρέτες της, κόπτονται για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ σκόπιμα «ξεχνούν» πως στην Ουγγαρία, όπως και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έχουν απαγορευτεί τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα κομμουνιστικά κόμματα και διώκεται η δράση των κομμουνιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ