Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περικοπές και δήθεν «πόλεμος» Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η 1η Γενάρη σήμανε την αρχή μίας «μεταβατικής περιόδου», διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, αλλαγής σκυτάλης της εξουσίας σε 26 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων τρεις από τις μεγαλύτερες - Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Φλόριντα - ως απόρροια των εκλογών της 2ης Νοέμβρη, όπου και σε αυτή την αναμέτρηση νικητές ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ασχέτως, πάντως, του «Δημοκρατικού» ή Ρεπουμπλικάνου «κυβερνήτη», η πολιτική που θα ακολουθηθεί έχει αποφασιστεί με δρακόντειες περικοπές των πολιτειακών προϋπολογισμών, μαζικές απολύσεις και επιθέσεις όχι μόνο στο εισόδημα και τις κοινωνικές παροχές, αλλά και στα δικαιώματα, στο όνομα της κρίσης.

Ο «πόλεμος» έχει σημάνει και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, 49 από τις 50 Πολιτείες, με εξαίρεση το Βερμόντ, «οφείλουν» άμεσα να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους, καθώς οι δαπάνες τους αντιστοιχούν στο 1/8 του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι ο γνωστός: Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή αυξήσεις φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Μέρος της επίθεσης συνιστά και η θέσπιση νόμων για τη μείωση της πολιτικής και διαπραγματευτικής δύναμης των σωματείων, ιδίως αυτών που εκπροσωπούν δημόσιους υπαλλήλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόθεση σε Πολιτείες, όπως η Ιντιάνα, το Μέιν και το Μισούρι, να περάσει νόμος που θα απαγορεύει στα σωματεία να ζητούν εισφορές από τα μέλη τους.

Ωστόσο, η «πραγματικότητα» αυτή που αφορά άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των δοκιμαζόμενων σκληρά Αμερικανών, καθώς οι Πολιτείες έχουν τον πρώτο λόγο εξαιτίας του ομοσπονδιακού χαρακτήρα του κράτους, περνά στις πίσω σελίδες των μέσων ενημέρωσης. Αντιθέτως, ο «επικείμενος πόλεμος» μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων, καθώς έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μονοπωλεί. Επίσης γίνονται προβλέψεις περί «ανατροπής» από τους Ρεπουμπλικάνους των κυριότερων μεταρρυθμίσεων Ομπάμα, με την Υγεία να έχει προτεραιότητα. Πρόκειται για τα μέτρα που αμβλύνουν κατά ελάχιστο το ζήτημα της περίθαλψης, χωρίς να αλλάζουν φυσικά τον πλήρως εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της. Ακόμη, εκδηλωμένη είναι η αντίθεσή τους και στην επιβολή ορίων στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, το νόμο που ενέκρινε η Βουλή τον Ιούνη του 2009, αλλά δεν έχει εγκρίνει ποτέ η Γερουσία, και στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ