ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Απροκάλυπτη πριμοδότηση του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της κλαδικής μελέτης της ICAP για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, όπου οι τζίροι των επιχειρήσεων υγείας παρουσιάζουν μέση διαχρονική αύξηση 12,3% την περίοδο 1998-2009

Η απροκάλυπτη και διαχρονική πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στην κλαδική μελέτη της ICAP για τις «ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας» για το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το 2009 οι τζίροι των ιδιωτικών κλινικών, των μαιευτηρίων και των διαγνωστικών κέντρων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) έφτασαν στα 2,057 δισ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ το 1997. Δηλαδή, μέσα σε μια δωδεκαετία, οι επιχειρηματίες της Υγείας τετραπλασίασαν το μέγεθος των αξιών που εισπράττουν από τις υπηρεσίες που πωλούν κατά κύριο λόγο σε ασφαλισμένους των Ταμείων, οι οποίοι σπρώχνονται από τα ίδια τα Ταμεία τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ποτέ δεν αναπτύχτηκε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο τον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της έκθεσης ότι το 60-70% των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα είναι από ασφαλισμένους στα Ταμεία κύριας ασφάλισης.

Ετσι, το συνολικό μέγεθος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης - δηλαδή από χρόνο σε χρόνο - 12,3% για την περίοδο 1998-2009 έναντι 13,5% την περίοδο 1997-2007. Αυτά τα άλματα στις αυξήσεις των τζίρων του ιδιωτικού τομέα εξασφάλισαν τεράστια περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP για το 2008, περιθώρια μεικτού κέρδους την πενταετία 2003-2007 διαμορφώθηκαν 21,27% για τις ιδιωτικές κλινικές, 12,53% για τις μαιευτικές κλινικές και 44,23% για τα διαγνωστικά κέντρα.

Τα στοιχεία για το 2009

Η κλαδική μελέτη της ICAP για το 2009 αφορά 61 ιδιωτικές κλινικές, 12 μαιευτήρια και 68 διαγνωστικά κέντρα.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Το 2008 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 15.028 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.652 κλινών. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες μονάδες, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα νευροψυχιατρικά θεραπευτήρια και οι μαιευτικές κλινικές. Οσον αφορά στα διαγνωστικά κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα, εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.
  • Οι ιδιωτικές κλινικές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο 1998-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,1%. Το 2009, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται στο ύψος των 1.375 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2008.
  • Διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,9% έχουν οι τζίροι των μαιευτηρίων κατά την περίοδο 1998-2008.
  • Τα διαγνωστικά κέντρα παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση του τζίρου κατά την περίοδο 1998-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%. «Εκτιμάται ότι περίπου 60%-70% καλύπτεται από τους ασφαλισμένους στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.
Γαλαζοπράσινα εργαλεία με ζεστό χρήμα

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υγείας θεσμοθετήθηκε με τα Βασιλικά Διατάγματα (ΒΔ) 451/62 και 521/1963 και με τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) 247 και 517/1991 δόθηκε η δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Εκτοτε ακολούθησε ένα γαϊτανάκι θεσμικών παρεμβάσεων με νόμους, ΠΔ και υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εκτός από το θεσμικό περιβάλλον, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριμοδότησαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας και με ζεστό χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ιδιωτικός τομέας έχει συμβάσεις με τα Ταμεία, καθώς δεν επαρκούν οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μέχρι το 1998 το νοσήλιο ήταν κλειστό και ίσχυε το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 242 Β΄/8.4.1993). Ομως, το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998) δύο τύπους νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία: Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις, φάρμακα κ.λπ. Μ' αυτήν τη διατίμηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - αύξησαν κατά 30% τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για νοσήλια τη δεκαετία 1998 -2008.

Η καθιέρωση των νοσηλίων αποκλειστικά για τις ιδιωτικές κλινικές θεσπίστηκε το 2001 (ΦΕΚ Β΄ 1372) - και ίσχυσε απ' την 1.1.2002 - με κοινή απόφαση των τότε συναρμόδιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Κι ήρθε μια απόφαση των συναρμόδιων υπουργών της ΝΔ (ΦΕΚ Β΄ 2115 του 2008), με την οποία αναπροσαρμόστηκαν τα νοσήλια του 2002 κατά 18% που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. (ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

Με αυτήν τη μεθοδολογία, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μετέτρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο σε βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να τη γενικεύσει μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εξισώνοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Διπλή κινητοποίηση για τη «σκούπα» στην Υγεία

Με δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα προσδιοριστούν ανάλογα με την προώθηση του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», θα απαντήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχυθεί συνολικά η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια.

Την παραπάνω απόφαση πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο υιοθέτησε και την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) για απεργία στις 10 Φλεβάρη 2011, εφόσον η ΑΔΕΔΥ δεν αποφασίσει απεργία σε παραπλήσια ημερομηνία. Παρά την απόφασή τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των υγειονομικών συνδικαλιστικών ηγεσιών με τη στάση και την τακτική που ακολουθούν όχι μόνο δεν μπορούν να αντιταχθούν στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, αλλά υπονομεύουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της πάλης των υγειονομικών, καθώς περιορίζονται σε επιμέρους πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και υιοθετούν τα προσχήματα της κυβέρνησης (σπάταλες, διαφθορά, μαύρες τρύπες στην Υγεία).

Το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ

Με περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας, αλλά και την ικανοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα πάρουν μέρος οι ταξικές δυνάμεις στις παραπάνω κινητοποιήσεις. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις που κατέθεσε χτες η ΔΗΠΑΚ στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν και ενιαίου καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Ταυτόχρονα, διεκδικούν την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας με ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Επίσης, διεκδικούν άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών για πλήρη κάλυψη των αναγκών, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών στο ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Περικοπές με πρόσχημα τη σπατάλη

Προαγγελία του διοικητή του ΙΚΑ στη Βουλή

Περαιτέρω περικοπές στις παροχές του ΙΚΑ προανήγγειλε ουσιαστικά ο διοικητής του Ρ. Σπυρόπουλος, ενημερώνοντας χτες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού που λειτουργεί στη Βουλή.

Ο διοικητής είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της φαρμακευτικής κατανάλωσης και της παροχής Υγείας σε είδος γιατί «εάν δεν ελέγξουμε αυτά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες Υγείας» οι οποίες κατά τον Ρ. Σπυρόπουλο είναι υπερτιμολογημένες έως και 50%. Ο έλεγχος, ανέφερε, της συνταγογράφησης από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα απέδωσε ήδη 50 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι έχουν ωριμάσει τα πράγματα για να ιδρυθεί το Εθνικό Ταμείο Υγείας (για Πρωτοβάθμια Υγεία) που θα περιλαμβάνει το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ. Το Ταμείο αυτό, είπε, θα διαχειρίζεται το σύνολο των πόρων, των δομών και του προσωπικού αυτών των Ταμείων προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Υγείας, διατηρώντας πλήρως όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην εισφοροδιαφυγή, είπε ότι αυτή κατά μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι από 1η Ιούλη οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο Ρ. Σπυρόπουλος είπε στην Επιτροπή ότι οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να ενταχθούν στην ομπρέλα του ΙΚΑ και προέβλεψε ότι θα το κάνουν όταν τελειώσουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους.

Εδωσε στοιχεία για το ΙΚΑ, ανακοινώνοντας ότι αυτό έχει 2.160.000 άμεσα ασφαλισμένους, 2.170.000 έμμεσα και 1.173.000 συνταξιούχους, δηλαδή συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Διατηρεί 298 μονάδες Ασφάλισης και 355 μονάδες Υγείας και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους (διοικητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές).

Ο διοικητής είπε ότι το 70% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ είναι με κάτω από 8.000 μέρες ασφάλισης, εκ των οποίων το 40% κάτω από 5.000 και το 50% των συνταξιούχων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, κάτι που κατά τον Ρ. Σπυρόπουλο είναι απλώς αποτέλεσμα της εισφοδιαφυγής και όχι της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών είπε ότι υποβλήθηκαν 64.000 αιτήσεις και διεκπεραιώθηκαν 38.000, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν ήδη 170 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 260 εκατομμύρια. Υπολογίζουμε είπε ότι θα εισπράξουμε ένα δισ. που μπορεί να φτάσει και στα 1.600 εκατομμύρια και ανακοίνωσε ότι το σύνολο των οφειλών προς το ΙΚΑ είναι 3 με 4 δισ. και σημαντικές οφειλές έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ