Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Περικοπές με πρόσχημα τη σπατάλη

Προαγγελία του διοικητή του ΙΚΑ στη Βουλή

Περαιτέρω περικοπές στις παροχές του ΙΚΑ προανήγγειλε ουσιαστικά ο διοικητής του Ρ. Σπυρόπουλος, ενημερώνοντας χτες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού που λειτουργεί στη Βουλή.

Ο διοικητής είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της φαρμακευτικής κατανάλωσης και της παροχής Υγείας σε είδος γιατί «εάν δεν ελέγξουμε αυτά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες Υγείας» οι οποίες κατά τον Ρ. Σπυρόπουλο είναι υπερτιμολογημένες έως και 50%. Ο έλεγχος, ανέφερε, της συνταγογράφησης από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα απέδωσε ήδη 50 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι έχουν ωριμάσει τα πράγματα για να ιδρυθεί το Εθνικό Ταμείο Υγείας (για Πρωτοβάθμια Υγεία) που θα περιλαμβάνει το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ. Το Ταμείο αυτό, είπε, θα διαχειρίζεται το σύνολο των πόρων, των δομών και του προσωπικού αυτών των Ταμείων προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Υγείας, διατηρώντας πλήρως όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην εισφοροδιαφυγή, είπε ότι αυτή κατά μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι από 1η Ιούλη οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο Ρ. Σπυρόπουλος είπε στην Επιτροπή ότι οι μηχανικοί και οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να ενταχθούν στην ομπρέλα του ΙΚΑ και προέβλεψε ότι θα το κάνουν όταν τελειώσουν τα αποθεματικά των Ταμείων τους.

Εδωσε στοιχεία για το ΙΚΑ, ανακοινώνοντας ότι αυτό έχει 2.160.000 άμεσα ασφαλισμένους, 2.170.000 έμμεσα και 1.173.000 συνταξιούχους, δηλαδή συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Διατηρεί 298 μονάδες Ασφάλισης και 355 μονάδες Υγείας και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους (διοικητικούς, γιατρούς, νοσηλευτές).

Ο διοικητής είπε ότι το 70% των ασφαλισμένων του ΙΚΑ είναι με κάτω από 8.000 μέρες ασφάλισης, εκ των οποίων το 40% κάτω από 5.000 και το 50% των συνταξιούχων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, κάτι που κατά τον Ρ. Σπυρόπουλο είναι απλώς αποτέλεσμα της εισφοδιαφυγής και όχι της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών είπε ότι υποβλήθηκαν 64.000 αιτήσεις και διεκπεραιώθηκαν 38.000, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν ήδη 170 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να ξεπεράσουν και τα 260 εκατομμύρια. Υπολογίζουμε είπε ότι θα εισπράξουμε ένα δισ. που μπορεί να φτάσει και στα 1.600 εκατομμύρια και ανακοίνωσε ότι το σύνολο των οφειλών προς το ΙΚΑ είναι 3 με 4 δισ. και σημαντικές οφειλές έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ