ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Η λαϊκή οργή έδιωξε τον Πρόεδρο

Υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων εγκατέλειψε τη χώρα με πιθανότερο προορισμό τη Γαλλία

Μαζικές ήταν χτες οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τύνιδα
Μαζικές ήταν χτες οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τύνιδα
ΤΥΝΙΔΑ.--

Εγκατέλειψε τη χώρα, υπό το βάρος των διογκούμενων αιματηρών διαδηλώσεων, που πήραν διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης, ο, πάλαι ποτέ, ισχυρός άνδρας της Τυνησίας. Οι υποσχέσεις που έδωσε στο διάγγελμά του, την Πέμπτη το βράδυ, ότι δε θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ότι θα δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ότι θα διασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης, ότι θα τερματιστούν οι διώξεις αντιφρονούντων, ότι θα μειωθούν οι τιμές στα βασικά τρόφιμα και ότι θα τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για δολοφονίες διαδηλωτών, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί στην εξουσία. Οι τελευταίες πληροφορίες τον ήθελαν να κατευθύνεται στο Παρίσι, όπου ο Πρόεδρος Σαρκοζί (που φρόντισε να σιωπήσει όλες αυτές τις μέρες για τον «σύμμαχο» Μπεν Αλί) συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η αστυνομία λάμβανε έκτακτα μέτρα για ν' αντιμετωπίσει τους εκεί διαδηλωτές.

Αργά το βράδυ, χτες, και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί ότι ο Μπεν Αλί έδωσε εντολή να διαλυθούν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έκτακτο διάγγελμα. Ο Μουχάμαντ Γανούσι ανακοίνωσε, λίγο - πολύ, την αποχώρηση Μπεν Αλί και ότι αναλαμβάνει ο ίδιος, ως υπηρεσιακός Πρόεδρος, τα ηνία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Τόνισε επισταμένα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ότι θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις περί ελευθεριών, περί κοινωνικής δικαιοσύνης και περί θέσεων εργασίας και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και εθνική ενότητα». Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι τίποτε δεν έχει λήξει, αφού ο Γανούσι είναι μέρος του καθεστώτος Μπεν Αλί.

Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο εναέριος χώρος έκλεισε, οι συγκεντρώσεις άνω των τριών ατόμων απαγορεύτηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν δικαίωμα ν' ανοίξουν πυρ χωρίς άλλη εντολή και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο στρατός αναπτύχθηκε πέριξ του αεροδρομίου και, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, δυνάμεις του κατευθύνονταν στην πόλη για να πάρουν τις θέσεις της αστυνομίας, η οποία μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται στο επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών.

Με πείσμα οι διαδηλωτές

Της φυγής του Μπεν Αλί προηγήθηκε άλλη μια μέρα συγκλονιστικών διαδηλώσεων σε όλες τις πόλεις και κυρίως στην Τύνιδα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας καταγράφηκαν, από ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 13 νεκροί διαδηλωτές. Χτες ωστόσο πολλές χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Εργατών για γενική απεργία και συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν επί ώρες το υπουργείο Εσωτερικών, σκαρφάλωσαν στο κτίριο και υποχρέωσαν ακόμη και τις δυνάμεις καταστολής σε υποχώρηση. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τυνησία προκάλεσαν ρίγη ανησυχίας σε άλλες αραβικές ηγεσίες, ενώ η ΕΕ, παρά τα ευχολόγια, δεν πάγωσε καν τη διαδικασία αναβάθμισης της σχέσης της με την Τύνιδα. Οι ΗΠΑ, με επίσης καλές σχέσεις με τον Μπεν Αλί, αρκέστηκαν να μιλήσουν για «δικαίωμα του τυνησιακού λαού στην επιλογή», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Γαλλικές και τουρκικές «πρωτοβουλίες»...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Μοναδική εναλλακτική λύση είναι ο διάλογος» δήλωσε, επιστρέφοντας στο Λίβανο μετά από ημέρες απουσίας στο εξωτερικό, όπου πληροφορήθηκε και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγούνταν λόγω της αποχώρησης 11 υπουργών συνεργαζόμενων με τη σιιτική «Χεζμπολλάχ», ο υπηρεσιακός, πλέον, πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του Χαρίρι ήταν η Αγκυρα, όπου συζήτησε τις εξελίξεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασφάλισης «της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Λίβανο» ως προϋπόθεση σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ανακοίνωσε, επίσης, τις προθέσεις της Τουρκίας να οργανώσει διεθνείς συνομιλίες, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Συρίας, Αιγύπτου και φυσικά του Λιβάνου και της ίδιας της Τουρκίας.

Η πρόταση Ερντογάν, ουσιαστικά, αποτελεί «αναδιατύπωση» ή αλλιώς «συμπλήρωση» πρότασης που διατυπώθηκε νωρίτερα από το Παρίσι για τη σύσταση «ομάδας επαφών» με τους ίδιους συμμετέχοντες, η οποία θα συναντάται εκτός Λιβάνου. Πρόκειται, πρακτικά, για τις ίδιες χώρες που συμμετείχαν στις συναντήσεις που κατέληξαν τη συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι δε βλέπει «πολύ θετικά» τις πρωτοβουλίες αυτές. Την ίδια ώρα, εντός Βηρυτού, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Μάουρα Κόνελι, συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πρώην στρατηγό και νυν σύμμαχο της «Χεζμπολλάχ», Μισέλ Αούν. Δε γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της συνάντησης. Η Κόνελι, πάντως, επέμεινε ότι η διαδικασία του δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι «θα συνεχιστεί και δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο».

Η «Χεζμπολλάχ», πάντως, ζητά επιτακτικά να απορριφθεί το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας, πριν ανακοινωθεί. Εχει δηλώσει, επίσης, έτοιμη για αποδοχή του Χαρίρι ως πρωθυπουργού, αν γίνει δεκτό το αίτημά της.

ΠΑΜΕ
Καταδικάζουμε την κρατική βία

Τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα του λαού της Τυνησίας για δουλειά και την καταδίκη του στην κρατική βία κατά των διαδηλωτών εκφράζει το ΠΑΜΕ σε επιστολή του:

«Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Τυνησίας, που διαδηλώνει ενάντια στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και παλεύει για το δικαίωμά του στην εργασία.

Καταγγέλλουμε την κρατική βία που ασκήθηκε ενάντια στο αίτημα του λαού της Τυνησίας: "Εχουμε ανάγκη από δουλειά". Η Τυνησία συχνά παρουσιάζεται σαν μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης και σαν καλό παράδειγμα για τις άλλες χώρες, από τότε που εφάρμοσε μια σειρά αντεργατικά μέτρα, όπως το κόψιμο κρατικών επιδομάτων, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, η πώληση γης σε ξένους επενδυτές, φορολογική εξαίρεση των ξένων επενδυτών...

Για όλα αυτά η πλειοψηφία του λαού, ιδιαίτερα οι νέοι ωθούνται στην ανεργία και τη φτώχεια, καθώς οι ζωές τους εξαρτώνται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Το ΠΑΜΕ καταδικάζει την κρατική βία, που έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στις αγωνιζόμενες λαϊκές δυνάμεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Τυνησία. Ο λαός της ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, φτώχειας, τεράστιας ανεργίας και τρομοκρατίας. Αντιμετωπίζει την απροσχημάτιστη βαρβαρότητα της εξουσίας των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τον ληστεύουν και τον δολοφονούν.

Οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ υποκρίνονται και χύνουν "κροκοδείλια" δάκρυα για την κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία. Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος του λαού της Τυνησίας, γιατί επεμβαίνει με διάφορους τρόπους στα εσωτερικά της χώρας, υπηρετώντας τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που συμμετέχουν στη λεηλασία της και ανταγωνίζονται τα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται να αποτινάξουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εξουσία και την εκμετάλλευση των πολυεθνικών ομίλων. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, την αποκατάσταση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

AMMAN.--

Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ιορδανίας συναντήθηκαν, χθες, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα για να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν και στις πόλεις Ιρμπίντ, Κάρακ, Σαλτ και Μάαν.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, πάντως, έχει προσπαθήσει να «προλάβει» τις αντιδράσεις. Ηδη, από την Τρίτη, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 160 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια) για τη μείωση των τιμών των βασικών διατροφικών αγαθών στα κρατικά σουπερμάρκετ κατά 10%, για τη μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 6%, για τη διατήρηση όσων βοηθημάτων διατηρούνται ακόμη (καθώς αρκετά έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ) και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία του Αμπντάλα φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, λειτούργησε κατευναστικά.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία δε συμμετείχε το πολιτικό σκέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που θα πραγματοποιήσει για το ίδιο θέμα καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο, την Κυριακή, στην οποία θα συμμετέχουν και αρκετά συνδικάτα. Εντούτοις, υπάρχουν και φωνές, όπως του γνωστότερου Ιορδανού συνδικαλιστή Μουχάμαντ Σνάιντ, που έχει επανειλημμένως φυλακιστεί για τη δράση του, οι οποίες επιμένουν ότι οι βασιλικές εξαγγελίες «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».

ΙΡΑΚ
Διαδήλωση κατά του Μπάιντεν

BΑΓΔΑΤΗ.--

Διαδήλωση κατά της παρουσίας του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Ιράκ πραγματοποίησαν στην πόλη Κούφα χιλιάδες υποστηρικτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε σημαίνων παράγοντα στην πολιτική σκηνή της χώρας, αφού η υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό Μάλικι αποδείχθηκε καθοριστική, προκειμένου ο δεύτερος να διατηρήσει το θώκο του και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά από μήνες αδιεξόδου. Οι διαδηλωτές, που ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τις παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής, καλούσαν, με συνθήματα, την ιρακινή ηγεσία να μην επιτρέψει άλλου είδους τέτοιες επισκέψεις και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, που έχουν μείνει στο Ιράκ, και ορίζεται στα τέλη του 2011.

Ο Σαντρ βρισκόταν στην Κούφα αλλά δεν έκανε ο ίδιος κήρυγμα. Μετά τις προσευχές, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Εντούτοις, και μόνο το γεγονός της συνάντησης αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς υπογραμμίζει ότι πλέον ο Σαντρ αντιμετωπίζεται ως εκπρόσωπος μιας υπολογίσιμης πολιτικής δύναμης που διαδραματίζει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ