Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Γαλλικές και τουρκικές «πρωτοβουλίες»...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Μοναδική εναλλακτική λύση είναι ο διάλογος» δήλωσε, επιστρέφοντας στο Λίβανο μετά από ημέρες απουσίας στο εξωτερικό, όπου πληροφορήθηκε και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγούνταν λόγω της αποχώρησης 11 υπουργών συνεργαζόμενων με τη σιιτική «Χεζμπολλάχ», ο υπηρεσιακός, πλέον, πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του Χαρίρι ήταν η Αγκυρα, όπου συζήτησε τις εξελίξεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασφάλισης «της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Λίβανο» ως προϋπόθεση σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής. Ανακοίνωσε, επίσης, τις προθέσεις της Τουρκίας να οργανώσει διεθνείς συνομιλίες, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Συρίας, Αιγύπτου και φυσικά του Λιβάνου και της ίδιας της Τουρκίας.

Η πρόταση Ερντογάν, ουσιαστικά, αποτελεί «αναδιατύπωση» ή αλλιώς «συμπλήρωση» πρότασης που διατυπώθηκε νωρίτερα από το Παρίσι για τη σύσταση «ομάδας επαφών» με τους ίδιους συμμετέχοντες, η οποία θα συναντάται εκτός Λιβάνου. Πρόκειται, πρακτικά, για τις ίδιες χώρες που συμμετείχαν στις συναντήσεις που κατέληξαν τη συμφωνία τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι δε βλέπει «πολύ θετικά» τις πρωτοβουλίες αυτές. Την ίδια ώρα, εντός Βηρυτού, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Μάουρα Κόνελι, συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πρώην στρατηγό και νυν σύμμαχο της «Χεζμπολλάχ», Μισέλ Αούν. Δε γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της συνάντησης. Η Κόνελι, πάντως, επέμεινε ότι η διαδικασία του δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι «θα συνεχιστεί και δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο».

Η «Χεζμπολλάχ», πάντως, ζητά επιτακτικά να απορριφθεί το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας, πριν ανακοινωθεί. Εχει δηλώσει, επίσης, έτοιμη για αποδοχή του Χαρίρι ως πρωθυπουργού, αν γίνει δεκτό το αίτημά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ