Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Φοιτητικές διαδηλώσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Φοιτητικές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, στην πολιτεία Αλ Τζαζιράχ του κεντρικού Σουδάν, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να σταματήσει τις επιχορηγήσεις σε ζάχαρη και καύσιμα.

Σύμφωνα με τη σουδανική εφημερίδα «Sudan Tribune», στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι περισσότεροι φοιτητές από το ομώνυμο πανεπιστήμιο της πολιτείας Αλ Τζαζιράχ και από το ιδιωτικό κολέγιο Μαντάνι. Περιστασιακά συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπς για να διαλύσουν το πλήθος των νεολαίων. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν αρκετοί φοιτητές και τουλάχιστον έξι συνελήφθησαν.

Παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της κεντρικής πολιτείας, όπως στο Αλ Κάμλιν, Αλ Χασαχισάχ και Αλ Χιλάλιαχ.

Πάντως, ο Σουδανός υπουργός Οικονομικών Αλί Μαχμούντ που πήρε την απόφαση για τον τερματισμό των επιχορηγήσεων σε ζάχαρη και καύσιμα ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο εξοικονομούνται 2,06 δισ. σουδανικές λίρες.

Προχτές, πάντως, σε μία άλλη επαρχία του κεντρικού Σουδάν, στην επαρχία Σινάρ, εμφανίστηκε μία άγνωστη ως τώρα σουδανική ένοπλη οργάνωση, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την πυρπόληση 5.000 εκταρίων κρατικής καλλιεργήσιμης έκτασης με ζαχαρότευτλα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν την ενέργεια σηματοδότησε «μια διακήρυξη εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση του βορρά» στο Χαρτούμ.

Η οργάνωση αυτοαποκαλείται «Επαναστατικό Μέτωπο Κεντρικής Επαρχίας - Ταξιαρχίες Γιων και Νεολαίων Αγροτών». Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 9/1/11 που ωστόσο δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα η οργάνωση υποστηρίζει ότι ξεκίνησε «εξέγερση» στην κεντρική επαρχία Σινάρ, επιλέγοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότο (το δημοψήφισμα συνεχίζεται ως το Σάββατο) «για να αποδείξει» την ικανότητά της να προωθήσει τα δίκαια του λαού μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Μέσα σε όλα αυτά, οι αρχές του νοτίου Σουδάν ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ξεκινήσει από τις 9 του μήνα και ολοκληρώνεται σήμερα, διεξάγεται κανονικά δίχως προβλήματα. Επιπλέον, το ισλαμικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου» του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ δήλωσε πως είναι έτοιμο να δεχθεί ακόμη και ένα αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου και να συνάψει μαζί του «αδελφικές σχέσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ