Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η δίκη του εγκληματία Καρίλες

ΕΛ ΠΑΣΟ.--

Με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χτες η δίκη του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στο Ελ Πάσο του Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος δε δικάζεται για εγκληματικές ενέργειες αλλά για ψευδορκία, μεταναστευτική απάτη και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες μπορεί να καταδικαστεί σε 5 - 8 χρόνια φυλάκισης.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο η Τζίνα Τζάκσον, δικηγόρος που εργάζεται για το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του Καρίλες μετά τη σύλληψή του για παράνομη είσοδο στη χώρα το Μάρτη του 2005. Επιπρόσθετα, στη δίκη έγινε μικρή αναφορά στη γνωστή ομολογία του Καρίλες σε πράκτορα του FBI το 2000 πως σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο στον Παναμά.

Την προηγούμενη μέρα είχαν γίνει οι αγορεύσεις της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης. Οπως σημείωσε ο κατήγορος Τίμοθι Ρίρντον, ο Καρίλες είναι «δηλωμένος εχθρός του Φιντέλ Κάστρο», ενώ πρόσθεσε πως προτίθεται να αποδείξει πως θα έπραττε οτιδήποτε για να ρίξει την κουβανική κυβέρνηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αρτούρο Ερνάντες χαρακτήρισε τον Καρίλες «ισόβιο σύμμαχο» των ΗΠΑ και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπήρξε πράκτορας της CIA και υποστήριξε πως δεν ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997, όπως έχει ομολογήσει ξεκάθαρα ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο Ερνάντες ισχυρίστηκε πως ο Καρίλες παραχώρησε τη συνέντευξη γιατί ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι επιθέσεις ως εκφοβισμός για τους τουρίστες που βρίσκονταν ή επιδίωκαν να επισκεφθούν την Κούβα.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Βενεζουέλα όσο και η Κούβα ζητούν την έκδοση του Καρίλες ώστε να δικαστεί για την ανάμειξή του στην κατάρριψη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών, αλλά και για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αβάνας τη δεκαετία του '90.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ