Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Φτωχογειτονιές πνιγμένες στη λάσπη

Τραγική είναι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα
Τραγική είναι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Βραζιλία, κατά κύριο λόγο την επαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και μέρος των επαρχιών Σάο Πάολο και Μίνα Ζεράις. Μέχρι αργά χθες 523 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε λιγότερο από 48 ώρες, ενώ εξακολουθεί να είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, αν και ο βραζιλιάνικος Τύπος κάνει κάποιες εκτιμήσεις για πάνω από 300 αγνοούμενους. Οι πλημμύρες ήδη χαρακτηρίστηκαν ως η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη Βραζιλία τις τελευταίες δεκαετίες, μεγαλύτερη και από την καταστροφή του 1967, όπου 436 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Σάο Πάολο, και ενώ οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν και χθες.

«Πρόκειται για φυσική καταστροφή, που ενισχύθηκε από την άναρχη δόμηση που παραβίασε τη φύση. Αυτό ευνόησε τις κατολισθήσεις και τις απώλειες», δήλωσε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υδρολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο, Πάουλο Κανέντο, θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Μία άναρχη δόμηση εξαιτίας της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες κατασκευές χωρίς τις πιο στοιχειώδεις υποδομές.

Στο μεταξύ, ο θάνατος και η απελπισία βασιλεύει στις ορεινές περιοχές του Ρίο όπου πάνω από 800 μέλη των σωστικών συνεργείων αναζητούν επιζώντες κάτω από τόνους λάσπης και κατεστραμμένα από τις κατολισθήσεις σπίτια, ενώ αρκετές πόλεις παραμένουν δίχως πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση και τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς αρκετοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι εξαιτίας τόνων λάσπης και των πλημμυρών.

Στην Τερεσόπολις, η οποία εδώ και 48 ώρες έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 229, οι άστεγοι μετρώνται πλέον σε χιλιάδες, στην πόλη Νόβα Φριμπούργο, που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο, ανήλθε στους 232, στην Πετρόπολις στους 39 και στη Σουμιδούρο στους 19.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία και ειδικά η περιφέρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών και τη χρονιά που πέρασε, καθώς από το Δεκέμβρη του 2009 έως τον Απρίλη του 2010, 283 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάλι από κατολισθήσεις σε φτωχογειτονιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ