Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ανησυχία για νέες καταστροφές από επικείμενες πλημμύρες...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Εως το Μάρτη θα συνεχιστούν, κατά διαστήματα, οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από τα τέλη Νοέμβρη τη βορειοανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσε χτες το ομοσπονδιακό Γραφείο Μετεωρολογίας, προκαλώντας ανησυχίες στις αρμόδιες αρχές πως ενδεχομένως τα χειρότερα να μην έχουν περάσει. Χτες, μάλιστα, υπήρξε νέα πρόβλεψη για έντονες βροχοπτώσεις στο βορειοδυτικό και νότιο τμήμα της Αυστραλίας μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο, αναγκάζοντας αρκετές χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους σε περιοχές της πολιτείας της Βικτώρια και της νήσου Τασμάνια.

Το ίδιο 24ωρο πληθαίνουν οι φωνές Αυστραλών ειδικών επιστημόνων που επισημαίνουν πως μία από τις κυριότερες αιτίες της μεγάλης υδάτινης καταστροφής που ζει η πολιτεία του Κουίνσλαντ και δη οι κάτοικοι του Μπρισμπέιν οφείλεται στην ταχύτατη και άναρχη δόμηση. Ο Ρομπ Ροτζίμα, για παράδειγμα, που είναι ειδικός αστικού σχεδιασμού στο Βασιλικό Ιδρυμα Τεχνολογίας της Μελβούρνης υπογράμμισε χτες ότι με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Κουίνσλαντ (Μπρισμπέιν) και την επέκταση των προαστίων, οι εκτάσεις με πράσινο που απορροφούν τα νερά της βροχής αντικαταστάθηκαν από εκτάσεις από τσιμέντο, ενώ κτίρια κατασκευάστηκαν σε περιοχές που ήταν ευάλωτες σε νέες πλημμύρες λόγω πιθανής μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Η Τζένιφερ ΜακΚέι, του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έλαβε υπόψη τη γεωγραφική θέση του Μπρισμπέιν, το οποίο χτίστηκε πάνω σε μια κοιλάδα χωρίς ανάγλυφο, η οποία πλημμυρίζει εύκολα.

Τέλος, η Καρολάιν Σάλιβαν από το Πανεπιστήμιο Σάουθερν Κρος υποστήριξε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν κατασκευές που θα συγκρατούν τα ύδατα κατά μήκος των ποταμών και να αναγνωριστεί η σημασία των περιοχών με ελώδες έδαφος, γιατί οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ