ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Αιτήματα των συνηγόρων για τη διαδικασία

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα. Κρατούσαν και έβγαζαν φωτοτυπίες των ταυτοτήτων. Διακοπή της δίκης για την επόμενη Δευτέρα

Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους παραβρέθηκαν στη δίκη προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων

Eurokinissi

Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους παραβρέθηκαν στη δίκη προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων
Στα τρία αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης επικεντρώθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα της έναρξης της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κορυδαλλό, των 13 (9 άτομα κάθονταν στο ειδώλιο) κατηγορουμένων της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι ζήτησαν να μην καταγράφονται τα στοιχεία όσων έμπαιναν να παρακολουθήσουν τη δίκη ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικά απρόσκοπτη προσέλευση. Να σημειωθεί, ότι εκτός από τα δρακόντεια και ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, από τα ειδικά μηχανήματα που περνούσαν όλοι, ανίχνευσης μετάλλων και εκρηκτικών, παρακρατούνταν και τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας για να βγουν φωτοτυπίες, όπως παραδέχτηκε αργότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου. Φίλοι, συγγενείς, συνήγοροι, δημοσιογράφοι, έπρεπε να αφήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα....

Οι συνήγοροι ζήτησαν να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά της δίκης και να τους δοθούν. Επιπλέον, να μη φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι κατά τα διαλείμματα της δίκης και να μένουν εντός της αίθουσας, ώστε να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους. Οι κατηγορούμενοι με παρέμβασή τους απαίτησαν, όπως είπαν, να μην καταγράφονται τα στοιχεία των ατόμων που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν και να φύγουν από την αίθουσα οι αστυνομικοί με πολιτικά ώστε να μπορέσουν να καθίσουν στην ακροαματική διαδικασία άτομα που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο και ήθελαν να μπουν στην αίθουσα.

Το κλίμα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, όταν η πρόεδρος, η Μ. Βαρελά, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, είπε ότι κατά την προσέλευση του κοινού θα ζητείται μόνο η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και θα καταστραφούν οι φωτοτυπίες που έβγαζε η Ασφάλεια, ανασκεύασε όμως, αργότερα και είπε ότι οι ταυτότητες θα παρακρατούνται μέχρι το τέλος της δίκης για λόγους ασφαλείας, επειδή εκεί είναι φυλακές...

Οι συνήγοροι μάλιστα των κατηγορουμένων μίλησαν για παλινωδίες που ενέχουν τον κίνδυνο να σηματοδοτήσουν «συνταγματική εκτροπή». Σε αυτό το σημείο, όλοι οι κατηγορούμενοι σηκώθηκαν και έφυγαν επισημαίνοντας ότι αν η πρόεδρος επιμείνει θα αποχωρήσουν τελειωτικά από τη δίκη και θα σταματήσουν και τους συνηγόρους τους.

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η απάντηση της προέδρου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα απομαγνητοφώνησης διότι δεν υπάρχει υποδομή... Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων μίλησαν για «παραδικονομικό καθεστώς» και «ποινική δικονομία που εφαρμόζεται σε αντιπάλους, σε εχθρούς».

Τελικά το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τα αιτήματα την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Ακροδεξιοί εμπόδισαν αντιρατσιστική εκδήλωση

Επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες ακροδεξιών σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Συγκεκριμένα, από νωρίς το μεσημέρι, ομάδες ακροδεξιών - ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα που φορούσαν κράνη, μπλούζες αθλητικών ομάδων και ήταν εξοπλισμένα με στειλιάρια και άλλα ...υλικά - πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση περιμένοντας αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες από διάφορες οργανώσεις.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι με το χαρακτηριστικό τρόπο των ακροδεξιών (αρβύλες, κολλητά τζιν), ενώ συνθήματα, όπως «Αίμα. Τιμή. Χρυσή Αυγή», «κοσμούσαν» την ατμόσφαιρα. Στον τόπο ήταν και ο γραμματέας της. Την ώρα που το συλλαλητήριο πλησίαζε την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα ισχυρός αστυνομικός φραγμός το εμπόδισε να συνεχίσει. Κάποια στιγμή ακροδεξιοί κρανοφόροι άρχισαν να ρίχνουν ξύλα και μπουκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις. Τότε επενέβησαν ρίχνοντας χημικά. Τμήμα των κρανοφόρων κατέφυγε στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα, ενώ το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο προχώρησε προς την Ομόνοια. Η Αστυνομία πραγματοποίησε δυο συλλήψεις και 13 προσαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ο ένας από τους συλληφθέντες είναι κάτοικος της περιοχής Αγ. Παντελεήμονα.

Στη συγκέντρωση έκαναν την εμφάνισή τους οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης και Α. Πλεύρης, αλλά λίγο αργότερα αποχώρησαν.

«Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης - και το δείχνει - να μην υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν οξύνσεις στις τοπικές κοινωνίες και σε ανθρώπους που λόγω της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Αθήνας», ισχυρίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν το Σάββατο στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ 55ΧΡΟΝΗ γυναίκα, που νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκέμβρη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Σερρών, πέθανε από επιπλοκές του ιού της νέας γρίπης H1N1. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γυναίκα δεν έπασχε από κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά 15 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της χώρας εξαιτίας της γρίπης.

Προφυλακίστηκαν οι 4 μετά την απολογία τους

Η αστυνομία διέψευσε στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει για την 27χρονη Γερμανίδα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, χτες, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη και κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Οι απολογίες τους ήταν τυπικές. Η 5η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη, ύστερα από διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας, για το αν έπρεπε να προφυλακιστεί. Θα υπάρξει βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ενώ έξω από το δικαστήριο είχαν μαζευτεί άτομα να τους συμπαρασταθούν.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία διαψεύστηκε για τις πληροφορίες που έδωσε σε βάρος της 27χρονης Γερμανίδας που είχε συλληφθεί και είναι συγκατηγορούμενη των τεσσάρων. Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του αρχηγείου της Αστυνομίας ενημέρωσε πως η 27χρονη ήταν κόρη καταζητούμενης για συμμετοχή στη γερμανική RAF. Το τελευταίο, όμως, διαψεύσθηκε από εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας, αλλά και την γερμανική Αστυνομία. Ετσι, χτες, με σχετικές «επανορθωτικές» ανακοινώσεις τους τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όσο και το γραφείο Τύπου του αρχηγείου της Αστυνομίας προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Στο μεταξύ, σχέδιο 6σέλιδης προκήρυξης σε ηλεκτρονική μορφή, ανακοίνωσε ότι βρήκε κατά τις έρευνές της για την τρομοκρατία η ΕΛ.ΑΣ. Οπως ανακοινώθηκε, στα ευρήματα που κατασχέθηκαν βρέθηκαν συνθέσεις Δικαστικών Συμβουλίων σε όλη τη χώρα με αξιολογήσεις, διευθύνσεις αστυνομικών τμημάτων, σχεδιαγράμματα περιοχών και φωτογραφικό υλικό οπλικών συστημάτων.

Από το περιεχόμενό της, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η Αστυνομία, προκύπτει ότι:

-- «Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση χωρίς να προσδιορίζεται όνομα, θα αναλάμβανε την ευθύνη για μια σειρά εκρήξεων.

-- Αυτή η δραστηριότητα θα πραγματοποιούνταν ως εκδήλωση αλληλεγγύης πριν τη δίκη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς"».

Οι συντάκτες του κειμένου προαναγγέλλουν συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων βίας, ενώ κάνουν εκτενείς αναφορές και θεωρητικές προσεγγίσεις στις οποίες βασίζονται οι επιθέσεις τους.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου

Στην αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων των 12 Περιφερειών της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις του κεφαλαίου μέσω της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά και να θωρακίσει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Αυτό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη.

Ο Ν. Σηφουνάκης χαρακτήρισε το χωροταξικό σχεδιασμό «κλειδί για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων σε ορθολογικά και θεματικά προσδιορισμένους χώρους». Ο ίδιος ανάφερε ότι «ένας από τους κυριότερους λόγους της αναθεώρησης είναι και η περαιτέρω θωράκιση της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη". Με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων των Περιφερειακών Πλαισίων θα υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέες Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όταν θα καταρτίζουν τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Κατευθύνσεις θα δοθούν, επίσης, στους Καλλικράτειους Δήμους, ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα». Ουσιαστικά, ο υπουργός αποκαλύπτει με τον τρόπο αυτό ότι οι φορείς της νέας τοπικής διοίκησης θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί για να περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου και στον τομέα αυτόν.

Ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης, άλλωστε στην παρέμβασή του σημείωσε πως «προϋπόθεση για την αναθεώρηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας θα πρέπει να είναι, κατ' αρχήν η χωροθέτηση τουριστικών δράσεων και υποδομών». Παράλληλα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης Γ. Ντόλιος, σημείωσε πως «στα πλαίσια του ενισχυμένου ρόλου τους, οι Περιφέρειες θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην αξιολόγηση και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας, γι' αυτό και η συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αναθεώρησης με γνωμοδοτήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι υποχρεωτική».

Τέλος, ο Ν. Σηφουνάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναθεώρηση και οριστικοποίηση και των ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, τις ΑΠΕ και τη βιομηχανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ