ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα τα πορίσματα για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από το ΚΚΕ, σημείωσε ο Θ. Παφίλης

Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους ελιγμούς τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να μείνει στο σκοτάδι η πολιτική ουσία του σκανδάλου «Ζήμενς», γεγονός που θα αποτυπώνεται και στα σημερινά πορίσματα

Associated Press

Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους ελιγμούς τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να μείνει στο σκοτάδι η πολιτική ουσία του σκανδάλου «Ζήμενς», γεγονός που θα αποτυπώνεται και στα σημερινά πορίσματα
Σήμερα είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με τη διερεύνηση του σκανδάλου με μίζες που έδινε η ΖΗΜΕΝΣ από «τα μαύρα ταμεία» στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και υπηρεσιακούς παράγοντες δημόσιων οργανισμών για διάφορες συμβάσεις.

Η Εξεταστική διέκοψε για σήμερα τη χτεσινή της συνεδρίαση, κατά την οποία εξετάζονταν τα «πραγματικά περιστατικά» του σκανδάλου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται ότι συμφωνούν λίγο ή πολύ (με αστερίσκους) στο κείμενο καταγραφής των περιστατικών του σκανδάλου, ενώ άγνωστο ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή εάν τα δύο κόμματα (που είναι συνυπεύθυνα για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ») θα κατέληγαν σε συμφωνία για πρόσωπα πρώην υπουργών που θα παραπεμφθούν για περαιτέρω έρευνα σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης, σχολιάζοντας τη διαδικασία καταγραφής των «πραγματικών περιστατικών» του σκανδάλου με την οποία ασχολείται η Εξεταστική τόνισε:

«Τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς. Το ΚΚΕ θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα που θα αναφέρεται συνολικά στη δική μας εκτίμηση για τις γενικότερες αιτίες, τα αποτελέσματα και τις ευθύνες για το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ περιγράφοντας και τα πραγματικά περιστατικά. Το πόρισμα θα κατατεθεί στις 20 Γενάρη (σήμερα) που λήγει η προθεσμία της Εξεταστικής Επιτροπής».

Παραγράφεται το Βατοπέδι

Παραγράφεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και με τη «βούλα» του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των πρώην υπουργών της ΝΔ των Π. Δούκα, Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου, παύεται οριστικά μετά τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος ψηφίστηκε μετά την αναθεώρηση του συντάγματος του 2001 και ουσιαστικά προβλέπει την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων.

Η δικογραφία θα επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια Ειρ. Καλού, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για το σκάνδαλο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Νομιμοποιεί τους ελιγμούς της πλουτοκρατίας

Μέτωπο για ευρωομόλογα και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ζητάει ο Αλ. Τσίπρας

Τη θέση του ΣΥΝ για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα χωρά από «την αριστερά της αριστεράς ως την αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ανέλυσε ξανά χτες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας, θέτοντας σαν στόχους πάλης την απεμπλοκή απ' το μνημόνιο, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για αιτήματα, στα οποία ο ΣΥΝ συναντιέται με άλλες δυνάμεις του χώρου του, με μερίδες του κεφαλαίου, ακόμα και με την κυβέρνηση.

Οπως, άλλωστε, ο ίδιος ισχυρίστηκε καθησυχάζοντας το λαό με τη φρούδα προσδοκία των εύκολων λύσεων, η κρίση αυτή «είναι μια κρίση που πολύ εύκολα θα μπορούσε να επιλυθεί, να σταθεροποιηθεί», αρκεί «να υπάρχει πολιτική βούληση», την οποία ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η ευρωενωσιακή ηγεσία διαθέτουν για να οδηγήσουν την ΕΕ «σε μια διαδικασία νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης σε διαφορετική βάση απ' αυτήν που υπάρχει»!

Σαν «εναλλακτική λύση» πρόταξε και πάλι το ευρωομόλογο. Παραδεχόμενος ότι «ευρωομόλογα υπάρχουν δεκάδες», αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το ευρωομόλογο που ο οπορτουνισμός προτείνει σαν «θεραπευτικό», εν αντιθέσει με τα «τοξικά» των άλλων!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατήγγειλε την κυβέρνηση για «κατά συρροή λάθος επιλογές», με κορυφαία την «επιλογή του να μπούμε στο μνημόνιο με αυτούς τους όρους», ενώ «μια σοβαρή κυβέρνηση με σθένος και αυτοπεποίθηση θα διαπραγματευόταν»! Είπε ακόμα ότι «είχε τη δυνατότητα τρεις φορές να πάει και να πάρει χρήματα από τις αγορές, δεν το έκανε» και κατέληξε: «Θεωρώ ότι δύο τινά μπορεί να υπάρχουν. 'Η να πρόκειται για μια κυβέρνηση ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει ή για μια κυβέρνηση ανθρώπων που βρίσκονται σ' ένα σχέδιο (...) 'Η είναι σχέδιο ή είναι οι άνθρωποι στου κασίδι το κεφάλι»...

Κι αφού αθώωσε την κυβέρνηση για την απολύτως συνειδητή υπέρ του κεφαλαίου πολιτική της, κομμάτι της γενικότερης ευρωενωσιακής στρατηγικής, ο Αλ. Τσίπρας τής πρότεινε να κάνει χρήση του «υπερόπλου» που διαθέτει, δηλαδή του εκβιασμού της χρεοκοπίας, που θα συμπαρέσυρε την ευρωζώνη, «έστω ως απειλή»...

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ΣΥΝ δε συμφωνεί με έξοδο απ' το ευρώ. Μάλιστα, σκορπώντας μοιρολατρία στο λαό και συνηγορώντας υπέρ του ευρωμονόδρομου, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο» και ότι έξω απ' την ΕΕ «οι αφρικανικές τριτοκοσμικές χώρες θα είναι Ελβετία μπροστά σ' αυτό που θα ζούμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό «να δει την αλήθεια και να την πει στο λαό», καθώς «όσο δεν τη λέει, είναι συνένοχος» και αν το πράξει «τότε να καλέσει σε συναίνεση για να βρούμε τρόπους διεξόδου από την κρίση στην οποία μας έβαλε».

ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Κι άλλο «αμορτισέρ» για το σύστημα

Ενα ακόμη «αμορτισέρ», προκειμένου να εγκλωβίσει και να διοχετεύσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το αστικό πολιτικό σύστημα μονοπάτια, όπως ακριβώς συνέβη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, προστέθηκε στο αστικό πολιτικό σύστημα, μετά την ανακοίνωση χτες της δημιουργίας μιας νέας πολιτικής κίνησης με την επωνυμία Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών από τον Γιάννη Δημαρά, ο οποίος έχει δίπλα του τον Βασίλη Οικονόμου, επίσης διαγραμμένο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε ο Γ. Δημαράς, οδηγήθηκε σε αυτήν την επιλογή, επειδή «το πολιτικό σύστημα της χώρας παρακμάζει και κλονίζεται», εκφράζοντας το παράπονο ότι τη χώρα κυβερνάει μια παρέα, η οποία βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό. Αυτό, πρόσθεσε, δεν αφορά την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας προφανώς να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας με την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Η δημοκρατία τού «σκάσε και σκάβε»

Ο Γ. Καψής, στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, συνδέει τις αντιδράσεις στο χαράτσι των διοδίων με την επίθεση στη βουλευτή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, για να συμπεράνει μεταξύ άλλων: «Ακόμη και μετά τον αποτροπιασμό που προκάλεσαν οι πυρπολημένοι νεκροί της Μarfin, οι καταδίκες στο κλίμα της οξύτητας ήταν υποκριτικές και με άμεση ημερομηνία λήξης. Εναν χρόνο και έναν προπηλακισμό βουλευτή αργότερα, έχουμε χάσει κάθε έννοια του μέτρου». Ο ίδιος ανακαλύπτει διχασμό ανάμεσα «σε μια "σιωπηλή πλειοψηφία", η οποία μπορεί να είναι οργισμένη με τους πολιτικούς (...) αλλά ταυτόχρονα είναι και αποφασισμένη να δεχτεί κάθε τι είναι αναγκαίο (...) για να ξεπεράσουμε την κρίση και σε μια μειοψηφία, διόλου αμελητέα όμως, που επικροτεί δυναμικές αντιπαραθέσεις, ακόμη και όταν έκδηλα πλήττουν την οικονομία και κάθε έννοια κράτους δικαίου».

Με άθλιο και επικίνδυνο τρόπο, ο Καψής επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς ανάμεσα στη δολοφονική επίθεση στην Αμερική, από τη μια, το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και την πολιτική πρωτοπορία του, από την άλλη. Για να το πετύχει αυτό, μπερδεύει στα όσα γράφει την προβοκάτσια στη Marfin και τον προπηλακισμό του Κ. Χατζηδάκη, επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο ήταν περιστατικά κομμένα και ραμμένα στις προπαγανδιστικές ανάγκες των αστών και του κράτους. Κάνει όμως και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο ο Καψής. Επινοεί «σιωπηλές πλειοψηφίες», που ανέχονται τα μέτρα, και λέει ότι το πολιτικό κλίμα μπορεί να οξυνθεί επικίνδυνα, αν βαθύνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στους «συνετούς» που δεν αντιδρούν και στους «παράλογους» που αγωνίζονται και ευθύνονται για την καταστροφή του κράτους.

Το ιδανικό σενάριο, για την τάξη που υπερασπίζεται ο Καψής, θα ήταν να λειτουργήσει ο «κοινωνικός αυτοματισμός» ενάντια σε όποιον αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, να εκφυλιστεί το κίνημα και να δημιουργήσει η κυβέρνηση ισχυρό έρεισμα για την καταστολή του, στο όνομα της «εφαρμογής του νόμου». Αυτό επιδιώκουν μάταια μπροστά στη δεδομένη κλιμάκωση των αγώνων. Καλούν το λαό να μην αγωνίζεται μαζικά και οργανωμένα, να μην ασκεί κριτική και να κάτσει στα αυγά του, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε από γεγονότα τύπου Αμερικής. Υπερασπίζονται τη «δημοκρατία» τού «σκάσε και σκάβε», για να κερδίζουν μια χούφτα μονοπώλια σε βάρος των εκατομμυρίων που βυθίζονται στη φτώχεια. Μια «δημοκρατία» που έχει εμπεδωθεί δεκαετίες τώρα στην Αμερική, παράγοντας εξαμβλώματα όπως αυτό της δολοφονικής επίθεσης στην Αριζόνα.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ