ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
Με κριτήριο το ταξικό συμφέρον

Την ώραπου δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκλειναν άλλο ένα δουλεμπορικό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και καλούσαν τους μετανάστες να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να παλέψουν μαζί με τους ντόπιους εργάτες ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, οι κάμερες «έκπληκτες» ανακάλυπταν τη Νομική.

Αυτό που εμφανίστηκε σαν «έκπληξη» αποδείχτηκε γρήγορα ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη από καιρό επιχείρηση, την πραγματική στόχευση της οποίας μένει να δούμε προσεχώς.

Το σίγουροείναι πως το ΚΚΕ εξαρχής είδε και στη Νομική αυτό που η ανάλυση της ταξικής πραγματικότητας επιβάλλει: Εργάτες - πρόσφυγες, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, διωγμένους από χώρες που ο ιμπεριαλισμός οργώνει.

Το ΚΚΕ έκανε το αυτονόητο: Εδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι νοιάζονται πράγματι για τα συμφέροντα των μεταναστών. Εντοπίζοντας και τις ευθύνες όσων στην πράξη προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους μετανάστες και αντικειμενικά ανοίγουν δρόμο για ένταση της καταστολής.

Οταν πιάστηκαν στα πράσαδιάφοροι που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο έγκλημα, αυτοί που στήριζαν και στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό προσπάθησαν με περίπου άναρθρες κραυγές να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και πάνω στη βιασύνη τους να χτυπήσουν το ΚΚΕ, τους ξέφυγε: «καλύτερα μια μηδενιστική αριστερά» έγραψε ένας απ' αυτούς. Θυμίζοντας την άλλη περίφημη δήλωσή τους για ένα κίνημα με σήμα τη σπασμένη βιτρίνα και το μπουκάλι.

Σαν έτοιμοι από καιρό και οι αστοί αναλυτές σπεύδουν να μιλήσουν για «νέο Δεκέμβρη» με όρους αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Πρόκειταιγια ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά, για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη: Οποιο κι αν είναι το στρατηγικό σχέδιο που υπηρετείται από την «επιχείρηση Νομική», στόχος είναι το εργατικό κίνημα.

Δεν ξέρουμε τι «χρώμα» θα δώσουν στις εξελίξεις οι υπηρεσίες που βαπτίζουν με διάφορα χρώματα τις επιχειρήσεις τους (το «γιασεμί» το κατοχύρωσαν για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική...).

Το σίγουροείναι πως ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς όσων θέλουν την εργατική τάξη υποταγμένη, το εργατικό κίνημα έχει μπροστά του έναν μεγάλο αγώνα από τον οποίο δεν πρέπει στιγμή να αποσπάσει την προσοχή του. Την πανεργατική απεργία, υπέρ της οποίας προστίθενται καθημερινά και νέα στοιχεία.

Χτεσινά τα τελευταία νέα: Στην καθημερινότητα των ανθρώπων της δουλειάς προστίθενται το ένα μετά το άλλο βάρη, την ίδια ώρα που για το κεφάλαιο έρχονται και νέα προνόμια.

Ο πληθυσμός των νησιώνέμαθε ότι πρέπει να περιορίσει τις μετακινήσεις του. Αλλιώς θα πληρώσει επιπλέον κεφαλικό φόρο - εισιτήριο το λένε - για να γίνουν πιο πλούσιες οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Οσοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους έμαθαν ότι εκτός από όσα ήδη έχουν χάσει θα χάσουν και τις επικουρικές, ενώ σφαγή περιμένει και τις αναπηρικές.

Ας προστεθούνκι αυτά τα νέα, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που αυξάνονται, στα διόδια που επιβάλλονται παντού, στο πεντάευρο χαράτσι για όσους πάνε στο νοσοκομεία, στα διαρκώς αυξανόμενα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και βεβαίως στους παγωμένους μισθούς, που πλέον νόμιμα και θα μειώνονται.

Η πολιτική που εφαρμόζεται για το χτύπημα της εργατική τάξης χτυπά καθημερινά όλα τα λαϊκά στρώματα. Που αναζητώντας τρόπο να οργανώσουν την αντίστασή τους αποκτούν συνείδηση πως απέναντι στο ενιαίο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι μονόδρομος η δική τους ενιαία πάλη.

Σ' αυτόν το δρόμοκανένα εμπόδιο να μην επιτραπεί να μπει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΗ: «Η Attika Group ανακοίνωσε "αύξηση της τάξης του 8% κατά μέσο όρο στους ναύλους επιβατών οικονομικής και διακεκριμένης θέσης για τα ταξίδια από την 1η Απριλίου 2011 για τις ακτοπλοϊκές γραμμές εσωτερικού" (...) στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες εταιρείες» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ: «Μαχαίρι και στις επικουρικές (...) στόχος του υπουργείου η μείωση των αναπηρικών συντάξεων από το 14,5% στο 8,5% μέχρι το 2020» (το θέμα, επίσης, στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: «Εξοργιστικές ελαφρύνσεις στην πλουτοκρατία (...) Νέα μείωση των συντελεστών για διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα (...) Διευκολύνσεις σε εφοπλιστές, οφσόρ εταιρείες και άλλα τρωκτικά. Στρώνουν το έδαφος για παραγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών 24 δισ. ευρώ! Νέες απόλυτα προκλητικές ενισχύσεις στις μερίδες της πλουτοκρατίας, αυτή τη φορά με τη μορφή φοροελαφρύνσεων και με άλλα "δοσίματα", εκχωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις" που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η φορολογία πάνω στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων πέφτει μονομιάς από το 24% στο 20%, ενώ συρρίκνωση κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από 40% στο 25%) προβλέπεται και για τον επίσημο συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη, για τα μερίσματα, δηλαδή, που παίρνουν οι κάθε είδους μεγαλομέτοχοι, ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα εδώ παραρτήματα μονοπωλίων και πολυεθνικών, και άλλοι «θεσμικοί» μεγαλορεντιέρηδες. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπουν εξουθενωτικές ποινές απέναντι σε μικροοφειλέτες, ενώ με το άλλο χέρι ήδη έστρωσαν το χαλί στην οριστική παραγραφή χρεών για τη μικρή δράκα με τα τρωκτικά που έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ» (το θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στις πλάτες των μεταναστών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ελλάδα, το μπάχαλό σου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμηχανία μπροστά στους καταληψίες

Η ΑΥΓΗ: Υπό διωγμόν άσυλο - μετανάστες

ΤΑ ΝΕΑ: Δια νόμου ύποπτοι για φοροδιαφυγή

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση των συντάξεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μέτρα σοκ για φοροφυγάδες

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ με πλαφόν για 11 επαγγέλματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ 5.001 ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΟΚ! 152 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΤΗΣ ΖΙΜΕΝΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μια κρυστάλλινη θέση

«Οι μετανάστες - πρόσφυγες που βρίσκονται στο κτίριο της Νομικής και συνολικά στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες είναι σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και όμηροι ενός απάνθρωπου νομικού καθεστώτος που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάτες γης, μαύρης εργασίας που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Αλλοι, θύματα πολέμου και διώξεων, δικαιούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το ΚΚΕ καλεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργησή του.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ. Αυτοί, εκτός άλλων, εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα όσων τους εκμεταλλεύονται και επιθυμούν να είναι όμηροι σε καθεστώς παρανομίας και διώξεων» (από την ανακοίνωση του ΚΚΕ / στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

μια «παράξενη» ανάλυση

«Οσα συμβαίνουν εδώ και μερικές ημέρες στον άξονα Χανίων - Σόλωνος προσφέρονται για "case study" - άσκηση επί πραγματικών γεγονότων - από αυτές που διδάσκονται στα αμερικανικά πανεπιστήμια (...) Το Μνημόνιο μετράει θύματα, όχι όμως από αστυνομικό χέρι. Είναι προφανές ότι κάποιες πολιτικές ομάδες, περιθωριακές αλλά αποφασισμένες, ονειρεύονται έναν νέο Δεκέμβρη 2008. Είναι η κατάσταση πολιορκίας που προκλήθηκε στη Νομική στοιχείο μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης; Γινόμαστε Δημοκρατία της Βαϊμάρης (...) Ενα είναι σίγουρο: θα χρειαστεί, οριζοντίως και καθέτως, περίσσευμα ηγετικότητας για να αποφύγουμε τα χειρότερα» (ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ).

και μια προβοκατόρικη ταύτιση

«Ανακάλυψαν πάλι υποκινητές έχοντας μάλιστα την αμέριστη υποστήριξη του ΚΚΕ και της κ. Μπακογιάννη, αλλά φευ και της Δημοκρατικής Αριστεράς (...) Γιατί η Ντόρα χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη απαιτούν να δείξει η δημοκρατία την πυγμή της; Γιατί το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά βρέθηκαν ξαφνικά να συμφωνούν και πάθαμε πολιτιστικό σοκ; (...) Εκατό φορές προτιμότερη είναι η μηδενιστική αριστερά από την αριστερά του μηδενός...» (τα σχόλια στην ΑΥΓΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ