ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα «θυσία» ανθρακωρύχων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τουλάχιστον τριάντα ανθρακωρύχοι έχουν εγκλωβιστεί σε ανθρακωρυχείο της πόλη Σαρντινάτα, στη βορειοανατολική Κολομβία, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε λόγω συσσώρευσης φυσικού αερίου. Οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν διασωθέντες, λόγω της μεγάλης ισχύος της έκρηξης.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες. «Επισήμως, υπάρχουν τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες. Στο ορυχείο παραμένουν εγκλωβισμένοι 13 άνθρωποι», δήλωσε η δήμαρχος της κοινότητας Γιαμίλε Ράνχελ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο. Από την πλευρά της, η Μαρίσα Φερνάντες, στέλεχος του ρυθμιστικού οργάνου ορυχείων, στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε: «Με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν 20 νεκροί και 6 τραυματίες».

Αξίζει ειδικής μνείας ότι στο ανθρακωρυχείο Λα Πρεσιόσα στο οροπέδιο του Σαν Ρόκε στην επαρχία Νόρτε δε Σανταντέρ, μόλις τον περασμένο Οκτώβρη είχε γίνει και πάλι έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε έξι εργάτες, ενώ μόλις πριν μία τετραετία ανάλογο δυστύχημα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 31 ανθρακωρύχους.

Το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα των φονικών και απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών που επιβάλλονται στα ορυχεία της Κολομβίας, με στόχο φυσικά το κέρδος. Το 2010 ήταν πραγματική φονική χρονιά για τους εργαζόμενους καθώς εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους σε ανάλογα «ατυχήματα». Το σοβαρότερο έγινε τον περασμένο Ιούνη, σε ανθρακωρυχείο κοντά στην Αμάγα, στη βορειοδυτική επαρχία Αντιόκια και στοίχισε τη ζωή σε 73 εργαζόμενους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βλέπουν «αστάθεια» λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα

ΡΩΜΗ - ΤΟΚΙΟ.-- Tην πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε δεκάδες πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της ανασφάλειας που προκαλείται διεθνώς από τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων και από την οποία επωφελούνται τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και διακίνησης τροφίμων προέβλεψε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιουφ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιαπωνική οικονομική εφημερίδα «Νikkei».

«Οι υψηλές τιμές και η αστάθεια θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δομικές αιτίες των ανισορροπιών στο παγκόσμιο γεωργικό σύστημα» αναφέρει o Nτιουφ, προσθέτοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας ακόμη σημαντικής κρίσης τροφίμων με τα αγροτικά προϊόντα και τις τιμές να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαστρέβλωση της παγκόσμιας ισορροπίας προσφοράς - ζήτησης.

Παρόμοια σχόλια είχε κάνει τη Δευτέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που υποστήριξε ότι ο κόσμος «διακινδυνεύει ταραχές για τα τρόφιμα και μικρότερη ανάπτυξη» εάν οι ηγέτες του δεν ασχοληθούν με τις ασταθείς τιμές των τροφίμων... Βέβαια, ο ίδιος έκρουσε υποκριτικά τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι πολιτικές που παίρνει, κάθε τόσο, επιδεινώνουν συνεχώς το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης στη Γαλλία.

Στη Σομαλία πάντως προχτές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου κατά της ακρίβειας βασικών τροφίμων, απαιτώντας προγράμματα αρωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Παράλληλα χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων (όπως έκαναν προ μηνών Ρωσία και Ουκρανία) και να μην πάρουν άλλα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θεωρώντας πως αυτό θα οδηγούσε «σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ακρίβειας»... Φυσικά και τα στελέχη του Οργανισμού και οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου (όπως ο Σαρκοζί) κρύβουν ότι και η επισιτιστική κρίση είναι απότοκο του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Πράσινο φως» από τη Βουλή στη λιτότητα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν από την Ιρλανδία το 2011, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού και κοινωνικού ερευνητικού ιδρύματος (ESRI). Πρόβλεψη πριν τη χτεσινή έγκριση -σε δεύτερο στάδιο μετά την πρώτη ανάγνωσή του- με 80 ψήφους έναντι 78, του προϋπολογισμού λιτότητας, που ήταν «αναγκαίος» για να προχωρήσει η «διάσωση» της εγχώριας οικονομίας από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, με 85 δισ. ευρώ.

Η μετανάστευση, ενδημική κατά το «ταραγμένο» παρελθόν της Ιρλανδίας, επιστρέφει και πάλι λόγω «έκτακτης ανάγκης» για επιβίωση. Καθώς ο προϋπολογισμός και τα μέτρα περικοπών που περιλαμβάνει προστίθενται στα σωρηδόν μέτρα λιτότητας που η ιρλανδική κυβέρνηση με πρωτοπόρο τρόπο εφήρμοσε το φάσμα της πείνας είναι το μόνο που απομένει στους Ιρλανδούς εργαζόμενους. Τα βάναυσα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 32% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, στο 4% μέχρι το 2014. Ομως, σύμφωνα με τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν το επόμενο διάστημα η ιρλανδική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2% το χρόνο. Φυσικά αποκλείεται να συμβεί, οπότε νέα μέτρα θα επιβληθούν. Βάσει δε των πληροφοριών, ΔΝΤ και ΕΕ επιδιώκουν τη διοχέτευση της βοήθειας αποκλειστικά σχεδόν προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν τα χρήματα απευθείας στην ΕΚΤ, για να ξεπληρώσουν μέρος των 90 δισ. ευρώ που της χρωστάνε συνολικά...

Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής κρίσης που δονεί την Ιρλανδία. Η λαϊκή οργή προκάλεσε την τελική κατάρρευση της κυβέρνησης του κόμματος Fiana Fail και πρόωρη προσφυγή σε κάλπες. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος και εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση για να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και μόνο, ενώ ο 50χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, είναι από χτες ο νέος πρόεδρος του Fianna Fail.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ιταλία διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να περικοπεί η χρηματοδότηση στις μεταφορές ως μέρος του προϋπολογισμού λιτότητας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, χτες, διαδήλωσαν ενώσεις χοιροτρόφων από όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις κατά 50% της τιμής των ζωοτροφών, η οποία, όπως υποστήριζαν, απειλεί με οικονομική καταστροφή περίπου το 15% των χοιροτροφίων. Οι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υποστήριξής τους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σήμερα, αρχίζει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τη σιιτική «Χεζμπολάχ», τους εταίρους της αλλά και την πλειοψηφία των βουλευτών του Δρούζου ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάντ, επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη σύσταση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Ο Ναζίμ Μικάτι, σουνίτης δισεκατομμυριούχους και πρώην συνεργάτης του Σάαντ Χαρίρι επικεφαλής των σουνιτικών δυνάμεων, δήλωσε, εκ νέου, αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επαφών του ενώ χτες τα πνεύματα στη χώρα ήταν εμφανώς πιο ήρεμα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τον εντοπισμό «μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου» στην κουρδική περιοχή του Ιράκ ανήγγειλε η βρετανική εταιρεία «Heritage Oil» που διενεργεί έρευνες στην περιοχή σε συνεννόηση με την ιρακινή ηγεσία. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για κοίτασμα που έχει αποθέματα 12,3 τρισ. κυβικά πόδια.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πιέσεις από τους ... συμμάχους

ΤΙΡΑΝΑ.--

Εκκληση να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις τους απηύθυνε χτες στον Σαλί Μπερίσα και Εντι Ράμα ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβίζου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη γενική εισαγγελέα της Αλβανίας Ινα Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε πως ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το Σάββατο συγκέντρωση, ωστόσο ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Σοσιαλιστικού Κόμματος» Εντι Ράμα υπογράμμισε πως η διαδήλωση της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί και θα είναι «ειρηνική». Κύριο αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αίτημα που ενισχύθηκε πρόσφατα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε και αφορούσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα.

Στο μεταξύ, ο Μιροσλάβ Λάιτσακ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας και πρώην εκπρόσωπος της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας (δηλαδή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, διορίστηκε μεσολαβητής της ΕΕ για την πολιτική κρίση στην Αλβανία. Ο Λάιτσακ είχε χτες συνάντηση με τον Μπερίσα, τον Ράμα αλλά και τον Πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, όπου ανάμεσα στα άλλα απαίτησε τον τερματισμό της βίας και ξεκαθάρισε πως «το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας εξαρτάται πολύ από το αν οι πολιτικοί ηγέτες επιλέξουν να πράξουν ότι τους έχουμε ζητήσει και να το κάνουν άμεσα»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανοιξε το Κοινοβούλιο

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με βολές προς τις κατοχικές δυνάμεις, με τις οποίες κατά τα άλλα συνεργάζεται, προχώρησε στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, βάζοντας εν μέρει τέλος στα σενάρια «πολιτικής κρίσης» στο Αφγανιστάν και υλοποιώντας τις απαιτήσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αρχικά, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα καθυστερήσει την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το «έργο» της Επιτροπής Ελέγχου για καλπονοθεία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, ημερομηνία από την οποία παραμένει χωρίς Βουλή η χώρα. Ωστόσο πολλές από τις καταγγελίες που αναφέρονται σε νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, αφορούν και τον Χ. Καρζάι, ο οποίος εμφανίζεται να συμμετείχε ενεργά στη διαφύλαξη της θέσης του με κάθε «μέσο», γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το πόρισμα της Επιτροπής.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η «ξένη ανάμειξη» στα εσωτερικά της χώρας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ενώ η Ουάσιγκτον από την πλευρά της κάλεσε τον Χ. Καρζάι να καταπολεμήσει πιο αποφασιστικά τη διαφθορά, με τους Δυτικούς διπλωμάτες να χαρακτηρίζουν «μεγάλη μέρα» την επανέναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού, με την Oxfam να υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, τα επίπεδα υποσιτισμού αυξάνονται συνεχώς και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των πληγέντων, που συνολικά φτάνουν τα 20 εκατομμύρια, παραμένουν αβοήθητοι.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Και επίσημα «επιδημία» στη Βουλγαρία

ΣΟΦΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε κατάσταση επιδημίας «νέας γρίπης» κήρυξαν χτες και επίσημα οι αρχές της Βουλγαρίας το ήμισυ της χώρας, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο τουλάχιστον 500 σχολείων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία μετάδοση του ιού Η1Ν1 που χτες προκάλεσε τον πρώτο θάνατο (με θύμα 62χρονο άνδρα).

Ο Ανγκελ Κούντσεβ, επικεφαλής επιδημιολόγων του βουλγαρικού υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ότι η επιδημία γρίπης, που κατά 90% έχει ως αιτία τον ιό Η1Ν1, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Ωστόσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν έξαρση εποχικής γρίπης ιδιαίτερα σε Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Γαλλία.

Ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών (ECDC) εξέφρασαν χτες ιδιαίτερη ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό νεαρών ανθρώπων που αρρωσταίνουν από τη «νέα» γρίπη, με τον γενικό διευθυντή του κέντρου Μαρκ Σπρένγκερ να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ECDC, ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1 τουλάχιστον 24 άτομα στην Ισπανία, 11 στην Ολλανδία και 6 στην Ιρλανδία. Στοιχεία της βρετανικής «Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας» αναφέρουν ότι τουλάχιστον 254 άτομα πέθαναν στη χώρα από τη γρίπη από τον περασμένο Οκτώβρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ