ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προαναγγέλλουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών

Στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και η κυβέρνηση ετοιμάζουν νέα ληστρική επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, τα κέρδη ξεχειλίζουν από τις τσέπες της πλουτοκρατίας
Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και η κυβέρνηση ετοιμάζουν νέα ληστρική επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, τα κέρδη ξεχειλίζουν από τις τσέπες της πλουτοκρατίας
Εξακολουθούν και φουντώνουν τα σενάρια για τον καταλληλότερο - από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου - χρόνο που θα προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους, σε ελεγχόμενη δηλαδή χρεοκοπία. Η όλη συζήτηση συμπληρώνεται με ξεκάθαρες «προτροπές» και «συστάσεις» για εφαρμογή νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία ήδη έχουν συναποφασίσει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το οποίο ξεκίνησε χτες, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, προέβλεψε ότι «η Ελλάδα θα καταλήξει με έναν ισολογισμό όπου το χρέος θα είναι στο 150% του ΑΕΠ. Αλλες χώρες έχουν χρεοκοπήσει με μικρότερα ποσοστά χρέους. Στην ουσία η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει».

Ακόμα, εκτιμά ότι ο κίνδυνος νέας κρίσης είναι μικρότερος απ' ό,τι πέρσι στον αναπτυγμένο κόσμο πλην της ευρωζώνης, στην οποία παραμένει υψηλός, ενώ καταχωρεί στα θετικά στοιχεία, από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας, το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων είναι ισχυροί και οι εταιρείες έχουν μειώσει το κόστος εργασίας.

Στην Ελλάδα «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών (...) Πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας (...) Η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυά της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γκιέργκ Ασμούσεν, μιλώντας σε συνέδριο του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg» για το δημόσιο χρέος της Ευρώπης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μπορεί να επανεξεταστεί το επιτόκιο με το οποίο έχουν δοθεί τα δάνεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, με την προϋπόθεση ότι «οι χώρες αυτές θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένα είδος εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου», δηλαδή ένα «φρένο χρέους» κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Αντίστοιχα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου «Ifo», μιλώντας στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», δίνει μια ακόμα εκδοχή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη».

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε επενδυτές και αναλυτές παγκοσμίως το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μια ή περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν μέχρι το 2016, ενώ το 11% προβλέπει ότι θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν μέσα στο 2011. Ακόμα, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει, ενώ το 52% εκτιμά ότι θα χρεοκοπήσει και η Ιρλανδία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κέβιν Μπαλντάουφ, μάνατζερ της «Wafra Investment Advisory» στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και επισημαίνει ότι «κανείς δεν αναφέρει ότι όλες αυτές οι διασώσεις χρηματοδοτούνται με επιπρόσθετο χρέος. Δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους με επιπρόσθετο χρέος. Σου δίνει χρόνο, αλλά σε πλήττει μεσο-μακροπρόθεσμα».

Αντιλαϊκή σύμπνοια

Προχτές συναντήθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης - συμφώνησαν ότι «η ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι καθοριστικής σημασίας».

Αναδεικνύεται και πάλι ότι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, είτε είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας, είτε άλλων καπιταλιστικών κρατών, είτε οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν πρόκειται για την ουσία, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκηθεί ασφυκτικός έλεγχος στα κράτη - μέλη για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων σε όλη την ΕΕ.

Αλλωστε, ακόμα και στο θέμα της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διχογνωμία που καταγράφεται μεταξύ Γερμανίας - Κομισιόν αφορά στο γεγονός ότι η Γερμανία επιδιώκει να εντάξει αυτήν την εξέλιξη σε ένα «συνολικό πακέτο» αυστηρών αντιλαϊκών μέτρων προς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τονίζει ότι «το κάθε μέλος θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα του ευρώ» και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων

Σε ειδική συνεδρίαση του ΕΒΕΑ συμμετείχε και μίλησε χτες ο Αντ. Σαμαράς

Νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο όνομα της «ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης δήθεν της ανεργίας, ζητά ο Αντ. Σαμαράς, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα αντιλαϊκά μέτρα εντός και εκτός μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση. Καλλιεργώντας κλίμα συναίνεσης στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζει τη διαρκή λήψη φιλομονοπωλιακών μέτρων ως «μονόδρομο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την καπιταλιστική κρίση, αλλά και ως διέξοδο από την ίδια την κρίση, πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κινήθηκε η παρέμβαση που έκανε χτες σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, προφανώς γιατί όλες οι προτάσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, η ψήφιση αναπτυξιακού νόμου με γενναίες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, κ.ά., υλοποιούνται ήδη από την κυβέρνηση.

Εμφανιζόμενος ως αυθεντικός εκφραστής των συμφερόντων των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε πίεση για «ενίσχυση της ρευστότητας», δηλαδή ζεστού χρήματος και εγγυήσεων από το κράτος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι το κράτος χρωστάει στις επιχειρήσεις!

«Σήμερα, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν συγχρόνως σημαντικά θέματα ρευστότητας και μείωσης του τζίρου. Αποτέλεσμα; Αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας», τόνισε, διαστρέφοντας βάναυσα την πραγματικότητα και αποκρύπτοντας ότι βασική αιτία για τα λουκέτα και την ανεργία είναι ακριβώς η υπερσυσσώρευση κερδών και εμπορευμάτων, ταυτόχρονα με τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον, ο Αντ. Σαμαράς δε δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις «αποκλίσεις» που παρατηρούνται στην εφαρμογή των στόχων του μνημονίου, γιατί όπως είπε έχουν ως αποτέλεσμα «νέα ακόμα περισσότερο περιοριστικά μέτρα, λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας των προηγούμενων και τη δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού χρέους του κράτους προς τις επιχειρήσεις» (!).

Αντιτάχθηκε, επίσης, στην πρόθεση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια, που χαρακτήρισε ως «εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «φιλικά προς αυτή επιμελητήρια».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ δίνει το πράσινο φως για την ταφόπλακα που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συναινεί και θεωρεί δεδομένο το άγριο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων και των ΒΑΕ, αλλά και αναπόφευκτη μια νέα δραστική μείωση των συντάξεων σε επίπεδα προνοιακού επιδόματος.

Σε σχετική δήλωση του τομεάρχη Εργασίας, Ν. Νικολόπουλου, με αφορμή την παρουσίαση των αναλογιστικών μελετών για το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, επαναλαμβάνονται οι γνωστές διαπιστώσεις περί οριστικής κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης και μείωσης των βασικών συντάξεων κατά 15% έως 27% τα επόμενα χρόνια, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον «νέα επώδυνα μέτρα για τις συντάξεις».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αμερικάνικο ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αξιοποίηση των ορυκτών κοιτασμάτων στην περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης επιχειρεί να προσελκύσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν χτες το μεσημέρι ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay.

Η συνάντηση - σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αποκεντρωμένης Διοίκησης - ήταν εθιμοτυπική, αλλά στο πλαίσιό της - όπως σημειώνεται σχετικά - ο Θ. Σώκος «εκτός των άλλων, ανέδειξε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, εστιάζοντας στη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και το σημαντικό ρόλο των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αξιοποίησης των πλούσιων ορυκτών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή».

Με δεδομένες τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας σε ό,τι αφορά τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, το περιεχόμενο της συνάντησης κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν τα συμφέροντα των δικών τους πολυεθνικών στο φαγοπότι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στις ανακατατάξεις που κυοφορούνται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ