Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αμερικάνικο ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο

Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την αξιοποίηση των ορυκτών κοιτασμάτων στην περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης επιχειρεί να προσελκύσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν χτες το μεσημέρι ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Catherine Kay.

Η συνάντηση - σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αποκεντρωμένης Διοίκησης - ήταν εθιμοτυπική, αλλά στο πλαίσιό της - όπως σημειώνεται σχετικά - ο Θ. Σώκος «εκτός των άλλων, ανέδειξε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, εστιάζοντας στη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και το σημαντικό ρόλο των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αξιοποίησης των πλούσιων ορυκτών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή».

Με δεδομένες τις συνολικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας σε ό,τι αφορά τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, το περιεχόμενο της συνάντησης κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν τα συμφέροντα των δικών τους πολυεθνικών στο φαγοπότι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στις ανακατατάξεις που κυοφορούνται στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ