Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»
Αντιπερισπασμός για να κρυφτεί η σάπια πολιτική τους

Τις προτάσεις Ραγκούση επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή που ζητούσε την υποταγή του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική και επιδείκνυε το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης απέναντι στους εργατικούς αγώνες, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίαζε δέσμη «πρωτοβουλιών» που έρχονται να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα «οχυρωθεί η δημοκρατία»!

Ξεκινώντας από το σκάνδαλο της «Ζήμνες», για το οποίο η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική συνευθύνη με τη ΝΔ, τόσο στη δημιουργία του, όσο και στο κουκούλωμά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε προκλητικά λόγο για ενίσχυση των μηχανισμών «διαφάνειας» και προανήγγειλε την άμεση προώθηση του νέου εκλογικού νόμου, που θα συνδυάζει μονοεδρικές και περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες, αλλά και του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων.

«Θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο οικονομικά των κομμάτων, στο πόθεν έσχες των πολιτικών και βεβαίως τον εκλογικό νόμο» είπε και επανέλαβε τα μέτρα που παρουσίασε τις προάλλες ο Γ. Ραγκούσης, όπως «η ριζική βελτίωση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών (...) η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων και υποψηφίων, η αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα, η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του "πόθεν έσχες" των πολιτικών από την Επιτροπή Ελέγχου».

Επίσης, «η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, καθώς και αλλαγή των ειδικότερων θεμάτων της σχετικής ρύθμισης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που οδηγεί στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (...) η ρύθμιση για τα έσοδα και τις πηγές τους, καθώς και για τις δαπάνες πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, στην κατεύθυνση του περιορισμού τους και της εξασφάλισης απόλυτης διαφάνειας (...) η καθιέρωση κανόνων διαχείρισης και δημοσιοποίησης των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να εξασφαλίζεται χρηστή και διαφανής οικονομική διαχείριση».

Πρόκειται για μέτρα που υπηρετούν τον αντιπερισπασμό της κυβέρνησης μπροστά στην κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της και τα σκάνδαλα που αυτή παράγει και αναπαράγει. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι βέβαια να ενισχύσει τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο, αλλά να βάλει επιπλέον εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που από θέση στρατηγικής αντιπαλεύουν τη βάρβαρη πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός με τη μορφή απειλής αναρωτήθηκε «πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα;» στις προτάσεις που κατέθεσε.

Τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί διαφάνειας, ήρθαν να στηρίξουν με τις ομιλίες τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που χτες μίλησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οσοι πήραν τον λόγο, στήριξαν απόλυτα την κυβερνητική πολική και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα ζήτησαν πρωτοβουλίες «κάθαρσης» από τον πρωθυπουργό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το θέατρο στις πλάτες του λαού (2012-02-25 00:00:00.0)
Υφαρπαγή της λαϊκής συναίνεσης με κάλπικα διλήμματα (2011-08-05 00:00:00.0)
Επιμένει στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών (2011-01-13 00:00:00.0)
Ζητάει να ποινικοποιηθεί η ανώνυμη προσφορά του λαού (2009-12-17 00:00:00.0)
Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών (2006-05-30 00:00:00.0)
Θα ελεγχθούν ...μόνοι τους (2003-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ