ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για παραπέρα μείωση στη φορολογία του κεφαλαίου

Προβάλλει για πρότυπο την Ιρλανδία, η οποία, παρά το μνημόνιο, διατήρησε στο 12,5% το συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει από το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, η ΝΔ σιγοντάρει την πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και ζητάει παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα που ο λαός ματώνει από το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων, η ΝΔ σιγοντάρει την πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας και ζητάει παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου
«Αλλαγή των όρων του μνημονίου» προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερο ζεστό χρήμα και υπερκέρδη στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, ζητά ο Αντ. Σαμαράς, θεωρώντας ταυτόχρονα δεδομένα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προετοιμάζοντας το έδαφος και βάζοντας πλάτες για να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης υπέρ μιας νέας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εμφανίσει την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρήσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «έξοδο» από το μνημόνιο και την κρίση γενικότερα. Ταυτόχρονα, δημαγωγεί ασύστολα, καλλιεργώντας την εικόνα ότι μάχεται για την «αλλαγή των όρων του μνημονίου», προς όφελος δήθεν του λαού.

«Θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου, πράγμα που αφορά πρωτίστως τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία», απαντώντας στην ερώτηση αν θα έπαιρνε το ρίσκο ως κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις του ΦΠΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αποφεύγοντας ασφαλώς να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ, επικεντρώνει στη δραστική μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, η οποία, όπως υποστηρίζει, «διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατάφερε να διατηρήσει το χαμηλό συντελεστή φορολογίας του 12,5%».

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΝΔ χαιρετίζει τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων και των καπιταλιστών που προβλέπεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, ενθαρρύνοντας μάλιστα να προχωρήσει σε πιο τολμηρά βήματα. Η μόνη ένσταση που διατυπώνουν τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ αφορά διατάξεις που «δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών» σχετικά με τον υπολογισμό του ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ ενός συνολικού πακέτου μέτρων, ταυτόσημου με αυτό που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα, στο όνομα της αντιμετώπισης της «κρίσης του χρέους» -όπως τη χαρακτηρίζει-, αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων. «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το χτύπημα της γραφειοκρατίας (το μέτρο του συμψηφισμού πληρωμών από και προς το Δημόσιο είναι ένα πρώτο μεγάλο τέτοιο βήμα κατά της γραφειοκρατίας) και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι ένα πακέτο μέτρων που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις», τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας στο πακέτο και «τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να εναρμονιστεί με τη «συνολική λύση» που προετοιμάζεται σε επίπεδο ΕΕ στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την καμπάνια υπέρ του ευρω-ομολόγου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι είναι εργαλεία για την υλοποίηση του ευρω-μνημονίου διαρκείας, με στόχο την ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντηρεί τη «λύση» των δύο κρατών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με απειλές συνεχίζει την πολιτική της στο Κυπριακό η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή της με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς,«η υπομονή της Αγκυρας έχει τα όριά της». Ο ίδιος επαναλαμβάνει τη θέση για λύση δύο κρατών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «ο ήλιος ανατέλλει πάνω από δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί, τα οποία έχουν δύο Προέδρους, δύο Κοινοβούλια και δύο Δημοκρατίες». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, υπογράμμισε ότι «ένα είναι το κράτος και ένας είναι ο λαός στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πήγε στη συνάντηση της Γενεύης με στόχο να «ροκανίσει το χρόνο». Απαντώντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις και οι παράλογες απαιτήσεις που εκφράζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στοχεύουν «να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και να επιβάλουν θέσεις που είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου», διαμηνύοντας τόσο στον Ντ. Ερογλου, όσο και σε στελέχη του ΟΗΕ ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μεθαύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου για το Κυπριακό και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ξέρουν αυτοί από σκάνδαλα...

Το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την ονομαστικοποίηση των κουπονιών επανέρχεται διαρκώς από τους εκπροσώπους των κομμάτων της πλουτοκρατίας, με κεντρικά στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος να προσπαθούν να νουθετήσουν το λαό προκειμένου να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη που βάζει στο στόχαστρο το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τη σκυτάλη από την πλευρά της κυβέρνησης πήρε ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» επαναλαμβάνει την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ότι δήθεν το φάρμακο στη διαφθορά είναι η «διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων και η ονομαστικοποίηση των κουπονιών και επισημαίνει: «Είναι επίσης αναγκαίο να εφαρμοστούν πειστικά μέτρα διαφάνειας και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι στα ταμεία και τα οικονομικά των κομμάτων». Ξέρουν καλά ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ ότι όσους νόμους κι αν θεσπίσουν, δεν πρόκειται να πάψει η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του. Και βέβαια, αυτή τη διαπλοκή, στην οικονομική της διάσταση, τα κόμματα του κεφαλαίου ξέρουν να την κρύβουν καλά, όσες ρυθμίσεις κι αν κάνουν για τη «διαφάνεια». Οπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, οι δοσοληψίες τύπου «Ζήμενς» θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς κανείς να τους παίρνει χαμπάρι, αφού έχουν τον «θεσμικό» τρόπο να συγκαλύπτουν τις σκιές στα ταμεία τους.

Η τοποθέτηση όμως που συνιστά πραγματική πρόκληση είναι εκείνη του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αφήνει να πλανάται η αισχρή συκοφαντία ότι μπορεί και το ΚΚΕ να έχει λάβει χρηματοδότηση από τη «Ζήμενς» ή άλλη επιχείρηση. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «τίποτε δεν εμπόδιζε την επιτροπή να κάνει την έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων, χωρίς να έχει βέβαια καμιά δυνατότητα επιτυχίας σε αυτό. Διότι τα χρήματα τα οποία περνούσαν στα κόμματα εκείνη την εποχή, είναι βέβαιο ότι δεν ανεφέροντο επωνύμως αλλά ανεφέροντο ως κουπόνια, τα οποία κατενέμοντο μάλιστα σε ύψος νόμιμο. Εν πάση περιπτώσει έρευνα έπρεπε να κάνει για τα οικονομικά των κομμάτων και να έχει το θάρρος να πει την αλήθεια, ναι τα δύο μεγάλα κόμματα ενισχύθησαν από τη Siemens, χωρίς εγώ να αποκλείω ότι ενισχύθησαν και μικρότερα κόμματα». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ισχυρίζεται: «Στην Ελλάδα έχει γίνει παραδεκτό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθούν τα κόμματα. Μεγάλα και μικρά κόμματα, κάτι ξέρει από αυτά και το ΚΚ, και αυτό εθεωρείτο και ήταν νόμιμο. Από την ώρα όμως που γίνεται εξαγορά συνειδήσεως είτε υπηρεσιακών οργάνων είτε πολιτικών, για να πετύχουν αθέμιτα ωφελήματα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρώντας να απαλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την υπαρκτή διαπλοκή - νόμιμη ή παράνομη - των κομμάτων της πλουτοκρατίας με τις επιχειρήσεις υπέρ των οποίων νομοθετούν, συκοφαντεί το ΚΚΕ, επιχειρώντας να το τσουβαλιάσει με τα αστικά κόμματα και τις βρωμιές τους. Πρόκειται για αισχρή λασπολογία σε βάρος του ΚΚΕ, επεξεργασμένη από τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Στην πραγματικότητα, εκείνος που «ξέρει από αυτά» είναι ο Κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, στρώνουν το έδαφος στην απροσχημάτιστη κλοπή του πλούτου που παράγει ο λαός, στην ανεμπόδιστη γιγάντωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτό το θερμοκήπιο φύονται τα σκάνδαλα και οι δοσοληψίες με τις πολυεθνικές. Ας αφήσουν λοιπόν ο Μητσοτάκης και οι άλλοι της τάξης του τα ψέματα για το ΚΚΕ. Δικά τους είναι τα σκάνδαλα, δική τους και η πολιτική που τα παράγει.


Ε. Χ.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση για τις θέσεις και την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου.
  • Την Πέμπτη 3 Φλεβάρη προγραμματίζεται περιοδεία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με επικεφαλής τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, βουλευτή του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ