ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα για μαθητικό ξεσηκωμό μαζί με το ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη

Κάλεσμα στους μαθητές να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο. Οι μαθητές, αξιοποιώντας την πείρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί, συζήτησαν για πρωτοβουλίες οργάνωσης της απεργιακής μάχης. Οπως αναφέρθηκε, οι μαθητές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό, ακολουθούν το παράδειγμα των εργατών και, απαντώντας σε όσους τους λένε ότι δεν πρέπει να συνδικαλίζονται στο σχολείο και όσους καθαγιάζουν την πολιτική της ΕΕ και τα μέτρα που φτωχαίνουν τις οικογένειές τους, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΣΑΣΑ στις 23 Φλεβάρη.

Στη συνεδρίαση του ΣΑΣΑ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλ. Αρβανιτίδης εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας την ανάγκη οι μαθητές να παλέψουν με τους γονείς και καθηγητές τους. Να παλέψουν από κοινού με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ενάντια στην πολιτική που προωθεί το σχολείο και το πανεπιστήμιο της αγοράς, κάλεσε τους μαθητές ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ Στ. Σάρρας.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών αποτυπώνονται στην απόφαση - κάλεσμα του ΣΑΣΑ: «Ηρθε η ώρα να μπούμε όλοι στη μάχη! Μαθητικός ξεσηκωμός», αναφέρει, σημειώνοντας: «Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις σε 5μελή και 15μελή, μαζεύουμε υπογραφές, καλούμε σε συντονισμό και τα άλλα σχολεία της περιοχής μας. Προχωράμε από κοινού σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις στις γειτονιές, κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Το μαθητικό κίνημα δεν καθοδηγείται από καναλάρχες και μεγαλοεκδότες, ούτε με ανώνυμα sms. Το μαθητικό κίνημα παίρνει τις αποφάσεις του μέσα από μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από γενικές συνελεύσεις, τα 5μελή και 15μελή, μέσα από το ΣΑΣΑ. Οργανωμένα - μαζικά - περιφρουρημένα, στο πλευρό του ΠΑΜΕ για να διαδηλώσουμε ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - ΕΕ που φορτώνουν κι άλλα βάρη στις πλάτες των γονιών μας για να ξεπεράσουν την κρίση τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΣΑΣΑ.

Μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και τα συλλαλητήρια στις 10 του μήνα, το ΣΑΣΑ καλεί τα μαθητικά συμβούλια να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και σημειώνει: «Προετοιμάζουμε τον δικό μας αγώνα! Καλούμε σε συντονισμό τα σχολεία του Δήμου μας, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής με το μπλοκ του ΣΑΣΑ, τοπικές κινητοποιήσεις για να αναδείξουμε τα καθημερινά προβλήματα, τα δικά μας, αλλά και των γονιών μας. Την ημέρα της πανεργατικής απεργίας δε θα γίνει μάθημα».

ΚΝΕ
Κάλεσμα οργάνωσης και αντεπίθεσης

Με τη μαζική συμμετοχή νέων από διάφορους χώρους δουλειάς και κυρίως από νέους οικοδόμους, εμποροϋπαλλήλους, το χώρο της κατάρτισης αλλά και νέους οικονομικούς μετανάστες, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Εργατικού της ΚΝΕ Πειραιά με θέμα: «Δεν θα πληρώσουμε την κρίση του καπιταλισμού, οργανωνόμαστε στην πάλη για το Σοσιαλισμό».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για την εργαζόμενη νεολαία. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Τάσος Τραβασάρος, στέλεχος του ΚΚΕ. Αφού αναφέρθηκε στην αιτία της κρίσης, που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον καπιταλισμό, τόνισε ότι «ο καπιταλιστικός μονόδρομος δεν μπορεί να δώσει τίποτα πλέον» και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της πολιτικής πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Για έναν τέτοιο αγώνα απαιτείται συνολική ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, πρώτα από όλα η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται να οργανωθεί ο λαός, να δυναμώσει την πολιτική του πάλη, να φτιάξει τη δικιά του λαϊκή συμμαχία και να έρθει σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, για την ανατροπή της. Να διεκδικήσει την εξουσία». «Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση πάλης και προοπτικής που είναι η μόνη ρεαλιστική, επίκαιρη και αναγκαία διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Την προσδιορίζουμε ως λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία».

Από την πλευρά του ο Σπετίμ Καραγκιόζι, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΝΕ Πειραιά, κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε πλατιά συστράτευση γύρω από το ΠΑΜΕ και σε αντεπίθεση στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική με πρώτο επόμενο σταθμό την απεργία στις 23 Φλεβάρη.

  • Εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στο Σχηματάρι Βοιωτίας πραγματοποίησαν χτες οι οργανώσεις της ΚΝΕ. Μέλη της Οργάνωσης βρέθηκαν από τα ξημερώματα στην πύλη του εργοστασίου και υποδέχτηκαν τους εργαζόμενους που έφτασαν στις 6.45. Με την ανακοίνωση - κάλεσμα για οργάνωση και αντεπίθεση και τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» στο χέρι συζήτησαν με νέους εργαζόμενους οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η ΚΝΕ βρίσκεται στο πλευρό τους.
Στο πλευρό των έκτακτων εκπαιδευτικών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάσταση του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ

Την άμεση υπογραφή συμβάσεων και την εξόφληση δεδουλευμένων του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απαίτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, με Ερώτησή του που συζητήθηκε. Επίσης επανέφερε τη θέση του ΚΚΕ για «πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα για όλους τους μήνες του χρόνου» καθώς και «να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι». Να σημειωθεί ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολειτουργούν καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι έως και 4 μήνες, ενώ δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.

Οι συμβασιούχοι καθηγητές «προσφέρουν συμπληρωματικό έργο με συμβάσεις», υποστήριξε ο υφυπουργός, παραδεχόμενος ότι «πράγματι υπάρχει καθυστέρηση σε ορισμένα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ». Δήλωσε επίσης ότι «η μείωση των προϋπολογισμών είναι σε λογικά πλαίσια, 15%». Παράλληλα όμως άφησε αιχμές για ...υπεράριθμο έκτακτο προσωπικό, λέγοντας ότι «σε ΤΕΙ που υπάρχουν παρόμοια εργαστήρια υπάρχει πολύς μεγαλύτερος αριθμός εκτάκτων». Συνολικά υποστήριξε ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων πρέπει να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων.

«Μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες στα ιδρύματα και δεν είναι σωστό», τόνισε ανταπαντώντας ο Γ. Ζιώγας. Παράλληλα επισήμανε ότι οι έκτακτοι «αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού» και «το 25% είναι το ...συμπληρωματικό», έτσι λοιπόν «η ισχύουσα κατάσταση είναι οι συμβασιούχοι και η εξαίρεση είναι οι μόνιμοι». Τόνισε παράλληλα ότι φέτος «μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας από 6 σε 5 χιλιάδες», σημειώνοντας ότι πρακτικά «είναι δυνατόν να λειτουργήσει ΤΕΙ χωρίς αυτό το εκπαιδευτικό δυναμικό;». Αναφορικά με τους μισθούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «οι αποδοχές είναι παγωμένες από το 2002», μιλώντας για «ανασφάλεια και αίσθημα ομηρίας που δημιουργεί η συνειδητή υποχρηματοδότηση». Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελούν «μεγάλο πρόβλημα οι νεοεκλεγμένοι των οποίων ο διορισμός καθυστερεί εδώ και 24 μήνες». Γενικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «στρώνετε το χαλί για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων», τονίζοντας πως «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με όλες τους τις δυνάμεις θα συμπαρασταθούν στον αγώνα των εκτάκτων».

Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση - συζήτηση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948, Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γ. Μαυρίκου, θα πραγματοποιήσει ο Εργατικός Τομέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου της ΚΝΕ το Σάββατο 5 Φλεβάρη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας με ομιλήτρια την Β. Μαρούπα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας της Οργάνωσης.

«Ο ρόλος του κομματικού Τύπου»

Εκδήλωση της ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του κομματικού Τύπου στην οργάνωση της επαναστατικής πάλης» διοργανώνει η Τομεακή οργάνωση Ανατολικών συνοικιών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Βύρωνα (Χειμάρας και Αϊδινίου, Βύρωνας). Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «Κομματικός επαναστατικός Τύπος» και της 40χρονης δράσης της ΚΝΕ μέσα από τα φύλλα του «Οδηγητή».

  • Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις 21.00.
ΑΣΓΜΕ
Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου στις 10 Φλεβάρη και της απεργίας στις 23 του μήνα. Οπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, στόχος είναι να προκύψει από αυτή τη σύσκεψη, που προγραμματίζεται για την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης για τη διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών - να μην πληρώσει την κρίση και στην εκπαίδευση η λαϊκή οικογένεια». Για το σκοπό αυτό απευθύνεται στις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις Γονέων του Λεκανοπεδίου και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, στα Μαθητικά Συμβούλια και στα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, τους συλλόγους εκπαιδευτικών. Απευθύνεται συνολικά σε όλους τους γονείς, εργαζόμενους, ανέργους, μικρομεσαίους «με κάλεσμα συναγερμού για την κατάσταση που διαμορφώνει κυβέρνηση και πλουτοκρατία στο σχολείο που πάνε τα παιδιά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ