ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Ζητάει δηλώσεις υποταγής στις ΝΑΤΟικές αποστολές

Με απαράδεκτες μεθόδους επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απροθυμία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στα κατοχικά μέτωπα προσπαθούν να εκβιάσουν η κυβέρνηση και το ΓΕΣ

Eurokinissi

Τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στα κατοχικά μέτωπα προσπαθούν να εκβιάσουν η κυβέρνηση και το ΓΕΣ
Δηλώσεις υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή, ζητάει το Γενικό Επιτελείο Στρατού από τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, με διαταγή που κοινοποιήθηκε προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες.

Επικαλούμενο απροθυμία ορισμένων στελεχών να πάρουν μέρος σε «ειρηνευτικές αποστολές», η οποία, όπως υποστηρίζει το ΓΕΣ, εκδηλώνεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ζητάει από τους διοικητές όλων των μονάδων, να ενημερώσουν σχετικά όλα τα στελέχη τους, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να βεβαιώσουν «με την υπογραφή τους ότι αυτή (σσ η διαταγή) έγινε κατανοητή». Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), ο οποίος ενημέρωσε και τα πολιτικά κόμματα.

Στη διαταγή του ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ αναφέρεται ότι «τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, στελέχη για τα οποία η Υπηρεσία εκδίδει διαταγή συμμετοχής τους στη δύναμη ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να είναι επιθυμία τους, να προφασίζονται και να εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, προκειμένου να επιτύχουν τη μη συμμετοχή τους στις εν λόγω αποστολές. Η παραπάνω ενέργεια είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των στελεχών του Στρατού. Μία τέτοια συμπεριφορά οδηγεί για το στέλεχος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομο το οποίο στερείται ήθους και θάρρους, το οποίο μπροστά στην ικανοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος, αγνοεί παντελώς την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών» (!)

Κριτήριο του θάρρους και του ήθους των στελεχών του Ελληνικού Στρατού είναι σύμφωνα με το ΓΕΣ η προθυμία συμμετοχής τους στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως η κατοχή του Αφγανιστάν, του Κοσσυφοπεδίου κλπ.

Το ΓΕΣ επιχειρεί να εκφοβίσει και να εκβιάσει τα στελέχη απειλώντας πως σε περίπτωση που βεβαιωθεί ότι πρόκειται «για εσκεμμένη ενέργεια», τότε ο διοικητής καλείται «να μεριμνήσει για την υποβολή ειδικής έκθεσης για το στέλεχος στη Διεύθυνση του Οπλου - Σώματός του, προκειμένου αυτή να τηρείται στον ατομικό του φάκελο, πέραν τυχόν πειθαρχικού ελέγχου», πράγμα που θα τύχει «ιδιαίτερης εκτίμησης κατά την αξιολόγηση και επαγγελματική εξέλιξη του στελέχους».

Η διαταγή καταλήγει με την εντολή να βεβαιώσουν οι Ελληνες στρατιωτικοί «με την υπογραφή τους ότι αυτή (η διαταγή) έγινε κατανοητή». Αυτό στην ουσία ακυρώνει το όλο σύστημα διοίκησης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν αποτελεί απλά μια διαταγή, αλλά «συμφωνία - δέσμευση» του στελέχους για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι λαοί αντίπαλο δέος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Για το ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Η μόνη δύναμη, που μπορεί να βάλει φραγμούς στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είναι ένα κίνημα ρωμαλέο, μαζικό, μαχητικό και αποτελεσματικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαϊκό παράγοντα, που θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί».

Αναφερόμενος στα ζητήματα συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, στάθηκε στις διαχρονικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα εξόρυξης του φυσικού πλούτου. «Η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας δρομολογεί τη συν-διοίκηση και συν-διαχείριση, το οποίο σημαίνει συν-εκμετάλλευση και επί της ουσίας συν-ιδιοκτησία των κοιτασμάτων πετρελαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, και με στόχο να εξασφαλίσει κομμάτι της λείας για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο Η. Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσχωρεί πρόθυμα στα «νέα» σχέδια του ιμπεριαλισμού, είτε αυτά αφορούν την αποστολή στρατευμάτων και αστυνομικών στο εξωτερικό, είτε τη στήριξη και συμμετοχή στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ (που κατηφορίζει επικίνδυνα προς την άμεση γειτονιά μας), είτε ακόμη και την προνομιακή πλέον στρατιωτική - πολιτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σαν κι αυτήν που θα διεξαχθεί αρχές Απρίλη 2011 (Ελλάδας - Ισραήλ - ΗΠΑ), με αφετηρία την αμερικάνικη Βάση της Σούδας.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σχέδιο γνωστό με την ονομασία "Νέα Μέση Ανατολή", που αποτελεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των ορίων του προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που προωθεί τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ, στην προοπτική της δημιουργίας ενός καθεστώτος ειδικής σχέσης, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της μελλοντικής του ένταξης στις παραπάνω δομές».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή που προγραμματίζεται να γίνει στα Χανιά στις 19 και 20 Μάρτη, με σκοπό τη συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών καθώς και κοινής δράσης και πρωτοβουλιών.

Στην Ηλιούπολη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου), αφιερωμένη στον αγώνα του κουβανικού λαού, με θέμα «Νέο ΝΑΤΟ - Αιγαίο, φως στις μυστικές διαβουλεύσεις». Θα μιλήσουν ο Μ. Σοφικίτης και ο Ν. Παπαναστάσης, απόστρατοι αξιωματικοί, μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία

Την Κυριακή, 6 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου διοργανώνει συγκέντρωση στο δημαρχείο Χολαργού - Παπάγου, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Υγεία. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θέατρο με την ΠΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη προσκαλεί τους φίλους και τα μέλη της να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», των Φράνσες Γκούντριχ και Αλμπερτ Χάκετ, στο θέατρο «ΑΝΕΣΙΣ», θεατρική σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» (Κηφισίας 14, στάση Μετρό Αμπελόκηποι), το Σάββατο 12 του Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. (απογευματινή παράσταση). Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Στέφανος Κυριακίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Βάνα Ραμποτά, Αποστόλης Τότσικας, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Φαλελάκης, Μέλπω Κωστή, Ισιδώρα Δωροπούλου και Εφη Γούση. Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που θα διατίθενται από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56) και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444.

Σύσκεψη στον Πειραιά

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ Β' Διαμερίσματος Πειραιά σήμερα Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Β' Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά (Βενιζέλου και Κουντουριώτη). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κοπή της πίτας.

Περιοδείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδείες σε χωριά του νομού, με τους βουλευτές του Κόμματος, για να συζητήσει με τους αγρότες και τους εργαζόμενους τα προβλήματα από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στις 9 π.μ., στο Ζαγκλιβέρι με τον Γιάννη Ζιώγα.

-- Στις 5.30 μ.μ., στη Βαλμάδα και στα Κύμινα με τον Αγγελο Τζέκη.

-- Στις 6 μ.μ., στο Λουδία και στο Αδενδρο με την Σοφία Καλαντίδου.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Επανομή με τον Γιάννη Ζιώγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ