Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι λαοί αντίπαλο δέος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Για το ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Η μόνη δύναμη, που μπορεί να βάλει φραγμούς στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είναι ένα κίνημα ρωμαλέο, μαζικό, μαχητικό και αποτελεσματικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαϊκό παράγοντα, που θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί».

Αναφερόμενος στα ζητήματα συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, στάθηκε στις διαχρονικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα εξόρυξης του φυσικού πλούτου. «Η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας δρομολογεί τη συν-διοίκηση και συν-διαχείριση, το οποίο σημαίνει συν-εκμετάλλευση και επί της ουσίας συν-ιδιοκτησία των κοιτασμάτων πετρελαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, και με στόχο να εξασφαλίσει κομμάτι της λείας για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο Η. Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσχωρεί πρόθυμα στα «νέα» σχέδια του ιμπεριαλισμού, είτε αυτά αφορούν την αποστολή στρατευμάτων και αστυνομικών στο εξωτερικό, είτε τη στήριξη και συμμετοχή στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ (που κατηφορίζει επικίνδυνα προς την άμεση γειτονιά μας), είτε ακόμη και την προνομιακή πλέον στρατιωτική - πολιτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σαν κι αυτήν που θα διεξαχθεί αρχές Απρίλη 2011 (Ελλάδας - Ισραήλ - ΗΠΑ), με αφετηρία την αμερικάνικη Βάση της Σούδας.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σχέδιο γνωστό με την ονομασία "Νέα Μέση Ανατολή", που αποτελεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των ορίων του προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που προωθεί τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ, στην προοπτική της δημιουργίας ενός καθεστώτος ειδικής σχέσης, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της μελλοντικής του ένταξης στις παραπάνω δομές».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή που προγραμματίζεται να γίνει στα Χανιά στις 19 και 20 Μάρτη, με σκοπό τη συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών καθώς και κοινής δράσης και πρωτοβουλιών.

Στην Ηλιούπολη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μ. Αντύπα και Σ. Βενιζέλου), αφιερωμένη στον αγώνα του κουβανικού λαού, με θέμα «Νέο ΝΑΤΟ - Αιγαίο, φως στις μυστικές διαβουλεύσεις». Θα μιλήσουν ο Μ. Σοφικίτης και ο Ν. Παπαναστάσης, απόστρατοι αξιωματικοί, μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ