Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει «καθαρτήριο» για τη «Ζήμενς»

Αντιπερισπασμό επιχειρεί η κυβέρνηση στην υπόθεση της «Ζήμενς», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις ευθύνες της στο σκάνδαλο και ταυτόχρονα για να αναθερμάνει τη σχέση του δημοσίου με την πολυεθνική.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε τον επανέλεγχο όλων των εκκρεμών υποθέσεων της «Ζήμενς» με το ελληνικό δημόσιο και γι' αυτό το σκοπό εξήγγειλε τροπολογία στο νομοσχέδιο σύστασης αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την τροπολογία, θα μπορούν να επανελεγχθούν οι διαγωνισμοί του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίοι κατέληξαν στην επιλογή αναδόχου, αλλά δεν υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις.

Την αρμοδιότητα αυτή θα έχει το Στ' τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό επταμελή σύνθεση, το οποίο αναμένεται να παίξει και ρόλο καθαρτηρίου για την πολυεθνική, δίνοντας το πράσινο φως να προχωρήσει η υλοποίηση συμβάσεων που μένουν παγωμένες εξαιτίας του σκανδάλου. Σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου το δημόσιο έχει το δικαίωμα να υποβάλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο αίτηση επανελέγχου της σύμβασης για εξαιρετικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπογραφεί τα σχέδια των συμβάσεων.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός, το ελληνικό Δημόσιο έχει επεξεργαστεί τη νομική βάση για τη διεκδίκηση αστικών αξιώσεων (αποζημιώσεων) και επιβολής προστίμων κατά της «Ζήμενς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ