Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μαζί Ελληνες - μετανάστες

Διαποτισμένη με αντιδραστικό, εθνικιστικό δηλητήριο απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, οι γονείς τους βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα. Στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες που κυνηγημένοι από φτώχεια, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ανεργία, κατέφυγαν εδώ και βρέθηκαν να τους εκμεταλλεύονται κυβερνήσεις και εργοδότες. Ξεζουμίζοντάς τους, ανασφάλιστους, με άθλια μεροκάματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Η απόφαση αμφισβητεί νόμο (3838/2010) που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επιπλέον, ακυρώνει τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί μετά από αίτησή τους μέσα σε προθεσμία 3 ετών από τη συμπλήρωση του 18ου έτους τους. Αμφισβητεί, δηλαδή, νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς αρνήθηκε να νομιμοποιήσει την πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης κι ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας, οικογενειακής επανένωσης. Νόμο που τελικά αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του. Ταυτόχρονα, η απόφαση εκφράζει τη ρατσιστική αντίληψη ότι δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί κανείς Ελληνας αν δεν κατάγεται από Ελληνες γονείς. Με δηλητηριώδεις αποφάνσεις, όπως ότι ο Ελληνας νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους (...) διά της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας», του οποίου οι ρυθμίσεις βασίζονται στο κριτήριο του «δικαίου του αίματος». Η πιο επικίνδυνη άποψη της πιο μαύρης ιδεολογίας. Εξίσου επικίνδυνη η αμφισβήτηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές με το σκεπτικό ακριβώς ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Η απόφαση δίνει νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος, που επιδιώκουν οι μετανάστες, παρότι ζουν κι εργάζονται χρόνια εδώ, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα. Προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς. Να πέφτουν συνολικά τα μεροκάματα για όλους τους εργάτες, να καταστρατηγούνται τα δικαιώματα όλων. Και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, κινείται στην κατεύθυνση της «μηδενικής ανοχής» που διακηρύττει η κυβέρνηση, των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ, του ανθρωποκυνηγητού που συντονίζει ο FRONTEX στα σύνορα, του φράχτη που προωθούν στον Εβρο, των πιο βάρβαρων αποφάσεων και συμφωνιών της ΕΕ, όπως το «Δουβλίνο ΙΙ». Και σε τελευταία ανάλυση η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ωθεί σε τέτοιες αποφάσεις τους δικαστές.

Το ΚΚΕ, με οδηγό την επιστημονική του τεκμηρίωση, τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αντικρούει τόσο τον κοσμοπολιτισμό όσο και τον εθνικισμό. Η εύκολη και με κάθε τρόπο «ελληνοποίηση» των μεταναστών, αλλά και οι ενάντιες εθνικιστικές απόψεις εχθρεύονται εξίσου τα συμφέροντα των Ελλήνων και των ξένων εργαζομένων που βρίσκονται στη χώρα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης, αλληλένδετος με τον αγώνα κόντρα σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο και την αντεργατική πολιτική τους. Η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν και οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ