ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Τύμπανα πολέμου...

ΜΠΑΚΟΥ.--

«Τύμπανα πολέμου» κρούει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αμυνας, Σαφάρ Αμπίγεφ, φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πως η χώρα του ετοιμάζεται να διεξάγει πόλεμο κατά της Αρμενίας για να «απελευθερώσει τα εδάφη της από την κατοχή».

Δεν είναι η πρώτη τέτοια δήλωση που κάνει κάποιος ανώτατος αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν. Το περασμένο Δεκέμβρη, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζιγιαφάτ Ασγκόροφ, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί το δικαίωμα να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του, που θεωρεί πως είναι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα είχε δηλώσει πως «θα δείτε αρκετά σύντομα».

Από τη μεριά της η Αρμενία, αντιδρώντας στις πρόσφατες αυτές δηλώσεις, ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά της εκπαιδεύονται συνεχώς για να να αποκρούσουν οποιαδήποτε προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει την περιοχή...

Υπενθυμίζεται πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με σημερινό πληθυσμό τους 138,8 χιλιάδες ανθρώπους, είχε ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» του το 1991 από το στενότερο «φίλο» των ΗΠΑ μεταξύ των χωρών της Κασπίας, και στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος στρατιωτικών συγκρούσεων όπου σκοτώθηκαν 25.000 άνθρωποι, χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανασχηματισμός» της Παλαιστινιακής Αρχής

Προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το Σεπτέμβρη

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχωρά η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, που παραμένει στη θέση του, ανέλαβε να προτείνει νέα κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών. Το κυβερνητικό σχήμα που διαλύθηκε χαρακτηριζόταν, εδώ και καιρό, από την πλειοψηφία των αναλυτών αλλά και της κοινής γνώμης, ως εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 24 θέσεις, είχαν καλυφθεί μόνο οι 16 και εξ αυτών οι δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί εδώ και μήνες, και άλλοι έξι ήταν έγκλειστοι στη Γάζα και συμμετείχαν μόνο με τηλεδιάσκεψη στα υπουργικά συμβούλια.

Σχολιάζοντας την είδηση του ανασχηματισμού, εκπρόσωπος της «Χαμάς», που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμησε ειρωνικά ότι «πρόκειται για προσπάθεια του Αμπάς ν' αποφύγει εκρήξεις δυσαρέσκειας εναντίον του, κατά το παράδειγμα άλλων αραβικών χωρών». Παράλληλα, η ισλαμιστική οργάνωση κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές, που προκήρυξε ο Πρόεδρος Αμπάς για το Σεπτέμβρη. Η «Χαμάς» χαρακτήρισε τις εκλογές «παρωδία», επιμένοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Προέδρου να προκηρύσσει εκλογές. Αν και δεν το έχει ξεκαθαρίσει, ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και απέναντι στις τοπικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 9 του Ιούλη.

Τέλος, την παραίτησή του από τη θέση του βασικού διαπραγματευτή με το Ισραήλ ανακοίνωσε, το Σάββατο, ο Σάεμπ Ερακάτ, μετά από πολλά χρόνια στη θέση αυτή. Ο Ερακάτ, που διατήρησε τη θέση του στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, αιτιολόγησε την κίνησή του ως «ανάληψη της ευθύνης» για τη διαρροή εγγράφων από το γραφείο των διαπραγματευτών, τα οποία δημοσιοποίησε το «al Jazeera» προκαλώντας σοβαρές ενδο-παλαιστινιακές τριβές. Την ικανοποίησή της για την παραίτηση Ερακάτ εξέφρασε η «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε δεν εξυπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον», ενώ, αντίθετα, η υπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Χανάν Ασράουι, αντέτεινε ότι το πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις είναι πολύ βαθύτερο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις

Από το χτεσινό τυφλό μακελειό σε αγορά
Από το χτεσινό τυφλό μακελειό σε αγορά
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, ενώ το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για την αποστολή επιπλέον 740 στρατιωτών, ως εκπαιδευτών της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού. Στις ομάδες εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού θα συμμετάσχουν, επίσης, η Βοσνία, η Κροατία, η Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία, που ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν τη συγκρότηση κοινής αποστολής εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν.

Χθες καμικάζι ανατινάχθηκε στο εμπορικό κέντρο της Καμπούλ, «Καμπούλ City», με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο Αφγανοί φρουροί να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα δύο άμαχοι τραυματίστηκαν. Σε επιδρομές «Ταλιμπάν» το Σάββατο στην περιοχή της Κανταχάρ, έχασαν τη ζωή τους ακόμα 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής, οι φερόμενοι ως «μαχητές» χρησιμοποίησαν τόσο καμικάζι όσο και διάφορα όπλα και ρουκέτες, προκειμένου να επιτεθούν στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κανταχάρ, ενώ πέρα από τους νεκρούς τουλάχιστον 40 ήταν οι τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, οι «Ταλιμπάν», με μήνυμά τους, προειδοποιούν ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα ανατραπεί από το λαό της θα είναι η εγκάθετη κυβέρνηση Καρζάι.

Στο Πακιστάν τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπιασε φωτιά από άγνωστους λόγους, με την αστυνομία να ερευνά το ενδεχόμενο επίθεσης.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη η Κίνα

TOKIO.-- H ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχθηκε και επίσημα αυτό που είναι γνωστό από το περασμένο καλοκαίρι. Πως δηλαδή η Κίνα της «πήρε» τη δεύτερη θέση από άποψη παγκόσμιας οικονομικής ισχύος...

Τα επίσημα δεδομένα καταγράφουν πως η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και ότι η ανάπτυξη υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Καταγράφεται ακόμη για πρώτη φορά, έπειτα από πέντε τρίμηνα, η συρρίκνωση της οικονομίας. Παράλληλα το ίδιο διάστημα, το ιαπωνικό πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9%. Το ονομαστικό ΑΕΠ (σε απόλυτους αριθμούς) ανήλθε το 2010 σε 5,4742 τρισ. δολάρια, ενώ της Κίνας έφτασε τα 5,8786 τρισ.

Βέβαια, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοζάνο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως τάχα η ιαπωνική οικονομία «δεν ανταγωνίζεται για να καταλαμβάνει ηγετικές θέσεις σε καταλόγους, αλλά για να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών μας»...

Γεγονός πάντως είναι ότι με τη φόρα που έχει πάρει το κινεζικό κεφάλαιο και με την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, θα πατήσει ως το 2020 στην πρώτη θέση του βάθρου της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος, «εκτοπίζοντας» τις ΗΠΑ. Βέβαια, ο καπιταλισμός φέρνει τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και στυγνή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

ΙΡΑΝ
Καταστολή αντιπολιτευτικών συγκεντρώσεων

TEXΕΡΑΝΗ.--

Επί αρκετή ώρα συγκρούονταν με τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη της Τεχεράνης, αλλά και του Ισφαχάν και του Σιράζ, οι χιλιάδες διαδηλωτές, που, σύμφωνα τόσο με φιλοκαθεστωτικά όσο και με φιλο-αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, κατέβηκαν στους δρόμους, χθες, για να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Τη διαδήλωση είχε καλέσει η λεγόμενη «μεταρρυθμιστική» αντιπολίτευση, υπό τον Μεχντί Καρουμπί και τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, αλλά το καθεστώς δεν είχε δώσει σχετική άδεια.

Σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν σε διάφορα σημεία των πόλεων με τις δυνάμεις καταστολής. Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τραυματίες ή συλλήψεις, αν και ορισμένα στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί.

Οι Μουσαβί και Καρουμπί, είχαν, πρακτικώς, από την περασμένη βδομάδα, τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πάντως, ήταν ότι θα προσπαθήσει να διοργανώσει και νέες διαδηλώσεις.

  • Στην Τεχεράνη έφθασε, χθες, για τετραήμερες επαφές, ακολουθούμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, ο Τούρκος Πρόεδρος. Αντικείμενο των επαφών, η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Χερσαία διώρυγα» με κινεζικές επενδύσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ασία, καθώς είναι η «νέα κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας» και φυσικά τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με τις χώρες της Ασίας, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Financial Times», τόνισε ότι Κίνα και Κολομβία βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μίας «χερσαίας διώρυγας», ανταγωνιστικής προς τη θαλάσσια Διώρυγα του Παναμά, που θα συνδέει μέσω σιδηροδρομικής γραμμής την ακτή της Κολομβίας, στον Ατλαντικό ωκεανό, με την απέναντι ακτή στον Ειρηνικό. Το μήκους 220 χιλιομέτρων σχεδιαζόμενο έργο μπορεί να θεωρηθεί ως ανταγωνιστική εναλλακτική επιλογή, σε σχέση με τη Διώρυγα του Παναμά, που ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ. Το κόστος του έργου, που αγγίζει συνολικά τα 7,6 εκατομμύρια δολάρια (με επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου), θα καλυφθεί από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης και τον όμιλο Σιδηροδρόμων της Κίνας. Μία ακόμη κίνηση είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης της Νικαράγουας να προχωρήσει στη διάνοιξη διώρυγας και φυσικά ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει η Κίνα, αλλά και η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ