ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Κεντρική Αμερική» το νέο σχέδιο επέμβασης

Τη συγκαλυμμένη δικτατορία στην Ονδούρα από τις νόθες εκλογές μετά την ανατροπή του προέδρου Σελάγια χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στην Κεντρική Αμερική
Τη συγκαλυμμένη δικτατορία στην Ονδούρα από τις νόθες εκλογές μετά την ανατροπή του προέδρου Σελάγια χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στην Κεντρική Αμερική
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Μετά το «Σχέδιο Κολομβία» και το «Σχέδιο Μεξικό», που μεταξελίχθηκε σε «Πρωτοβουλία Μέριδα» που περιλαμβάνει και την Κεντρική Αμερική, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών και επιβολής του νόμου, Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ, κόμισε στην Ονδούρα, πρώτη όλων, και το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική» ή, επισήμως, «Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ασφάλειας για την Κεντρική Αμερική» («Central America Regional Security Initiative» - CARSI).

«Από τη στιγμή που η Ονδούρα αντιμετωπίζει πολυεθνικές απειλές τότε και η απάντηση πρέπει να είναι πολυεθνική» τόνισε προκλητικά ο Μπράουνφιλντ κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεγκουσιγκάλπα, με την κυβέρνηση του Πορφίριο Λόμπο (από τις εκλογές νοθείας του Νοέμβρη του 2009, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μανουέλ Σελάγια), προσθέτοντας ότι τα κονδύλια ύψους 1,78 εκατομμυρίων δολαρίων που θα προωθηθούν στην Ονδούρα αφορούν στη διαχείριση των φυλακών, τις προσπάθειες αστυνόμευσης των κοινοτήτων ενάντια στη βία των συμμοριών και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των χωρών και στα λιμάνια.

Πρόκειται για ένα ευρείας κλίμακας σχέδιο ωμής επέμβασης παρόμοιου περιεχομένου των αντίστοιχων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Κολομβία το 1999 και το Μεξικό το 2006, με πρόσχημα την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τα γνωστά αποτελέσματα: εκατόμβες νεκρών και πόλεμος εναντίον του λαϊκού κινήματος. Ο Μπράουνφιλντ, που περιοδεύει στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κολομβία την Πέμπτη, είναι «γνωστός» στη Λατινική Αμερική για το ρόλο που διαδραμάτισε ως ενορχηστρωτής των υπονομευτικών ενεργειών στη Βενεζουέλα, όσο ήταν πρέσβης στη χώρα, αλλά και κατόπιν από την αμερικανική πρεσβεία στην Μπογκοτά. Το σχέδιο, ύψους 200 εκατομμυρίων στην πρώτη φάση τουλάχιστον, αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, και εκτός της Ονδούρας, που ήταν και ο πρώτος σταθμός προώθησής του, περιλαμβάνει επίσης το Μπελίζ, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το CARSI θέτει τους εξής στόχους: «Την ένταση των επιχειρήσεων για τη διασφάλιση της διώρυγας του Παναμά, τη διακοπή των "διαδρομών" των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική προς το Μεξικό και κατόπιν τις ΗΠΑ, την καταπολέμηση της δράσης των καρτέλ και των συμμοριών» που πρόσφατα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τα χαρακτήρισε «εξέγερση που απειλεί το κράτος» στην περίπτωση του Μεξικού, και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και αποτροπής. Φυσικά όλα αυτά είναι τα προσχήματα για νέες επεμβάσεις στην Κεντρική Αμερική.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΗΠΑ
Αντιπαράθεση λόγω αμερικάνικου φορτίου όπλων

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Φανταστείτε σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν η Αργεντινή αν αυτή είχε μεταφέρει το ίδιο πράγμα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανιμπάλ Φερνάντες αναφερόμενος στην υπόθεση της μεταφοράς φορτίου με αμερικανικά όπλα που έφτασε στην Αργεντινή δίχως την έγκρισή της. «Θα καταλήγαμε στο Γκουαντάναμο, με πορτοκαλί στολή, σε μια κατάσταση, για την οποία θα ήταν καλύτερο να μην επεκταθούμε. Μιλάμε για θέμα εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο Φερνάντες. Δηλώσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα πάντα αφορούν την υπόθεση που εμπλέκεται αεροσκάφος «C-17 Globemaster III» της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας που έφτασε την Πέμπτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες μεταφέροντας «ευαίσθητο υλικό» που προοριζόταν για άσκηση με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Από το αεροσκάφος κατασχέθηκε μέρος του φορτίου του, καθώς, σύμφωνα με την Αργεντινή, δεν είχε δηλωθεί. Το αεροσκάφος μπόρεσε να αναχωρήσει, αλλά χωρίς το υλικό που κατασχέθηκε και η άσκηση που προβλεπόταν να γίνει με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής ματαιώθηκε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες «τον προβληματισμό» του για την κατάσχεση αυτή και άσκησε πιέσεις στο Μπουένος Αϊρες να της επιστρέψει αμέσως το υλικό που κατάσχεσε. Ως απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, απάντησε ότι η χώρα του θα κρατήσει το υλικό αυτό «όσο χρόνο χρειαστεί» και αξίωσε «μια εξήγηση» από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι «αρνούνται να συνεργαστούν».

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσπάθεια αναθέρμανσης διμερών σχέσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, είναι «ευκαιρία» για «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Βρετανίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ψυχρές εάν όχι εχθρικές, από το 2006 με τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Η αντιπαλότητα δεν ήταν παρούσα κατά τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο. Η ατζέντα περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα και η «σύμπλευση» των δύο υπουργών ήταν εμφανής σε αρκετούς τομείς. Συμφώνησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την ασφάλεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Λονδίνο το 2012 και στους Χειμερινούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι γενικότερα τα ζητήματα ασφάλειας συμπεριελήφθησαν στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο, σύμφωνα με το πρακτορείο «RIA Novosti». Επίσης, η Βρετανία και η Ρωσία συμφώνησαν να εγκαταστήσουν μια ασφαλή τηλεφωνική «θερμή» και κρυπτογραφημένη γραμμή για να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των ηγετών τους, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» αλλά και συμφώνησαν στην έναρξη πολιτικού διαλόγου για την απλούστευση του καθεστώτος βίζας μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ζητήματα διαφωνιών δεν έλειψαν κυρίως όσον αφορά τα διεθνή θέματα. Η Ρωσία όπως διαμήνυσε ο Λαβρόφ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μελλοντικές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στο Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε τη Δύση ότι είναι «αντιπαραγωγικό» να ενθαρρύνει τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. «Πιστέυω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης» στις χώρες όπου βράζει η οργή, δήλωσε ο Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ουίλιαμ Χέιγκ.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Μαζική δηλητηρίαση μαθητών

ΤΟΚΙΟ.--

Τη μαζική δηλητηρίαση περίπου 1.000 μαθητών και δεκάδων δασκάλων σε δημοτικά και γυμνάσια στην πόλη Ιουαμιζάουα της νήσου Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία προκάλεσαν φαγητά που είχαν μολυνθεί πιθανώς με σαλμονέλα.

Πολλοί από τους μαθητές εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα (διάρροια, πυρετός, εμετοί) στο τέλος της περασμένης βδομάδας, αλλά οι γονείς θεώρησαν ότι η αιτία ασθένειας ήταν γρίπη. Οταν τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν αλματωδώς, έγιναν εξετάσεις που έκαναν τους γιατρούς να υποπτεύονται την περίπτωση μαζικής δηλητηρίασης.

Οπως συμβαίνει στις περισσότερες ιαπωνικές πόλεις, έτσι και στην πόλη Ιουαμιζάουα, τα σχολικά γεύματα προετοιμάζονται σε μεγάλους κεντρικούς χώρους παρασκευής και προωθούνται στα κατά τόπους σχολεία. Οι τοπικές αρχές διενεργούν ελέγχους για τις συνθήκες του συμβάντος, ενώ τα σχολεία και οι χώροι παρασκευής των σχολικών γευμάτων και εστίασης έκλεισαν για απολύμανση ως το τέλος της βδομάδας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία συγκυβέρνησης Θάτσι - Πατσόλι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε κυβέρνηση συνασπισμού με τη «Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο» του Μπεχγκτζέτ Πατσόλι (έναν από τους πλουσιότερους Αλβανούς στον κόσμο...) φαίνεται πως προχωρά το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχιδολοφόνου του «Ουτσεκά»).

Η εξέλιξη θεωρείται σχεδόν βέβαιη έπειτα από την προσφορά της προεδρίας των Κοσσοβάρων Αλβανών στον Πατσόλι, αίτημα που είχε θέσει ο τελευταίος προκειμένου να συγκροτήσουν από κοινού κυβέρνηση.

Επίσης το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» του Θάτσι εκτός από την πρωθυπουργία θα διατηρήσει και την προεδρία του Κοινοβουλίου. Ο Γιακούπ Κρασνίτσι φέρεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά (μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη) στις 24 του μήνα.

Ολα αυτά ενώ Κοσσοβάροι Αλβανοί αναλυτές και ο διευθυντής της «Λέσχης για την Εξωτερική Πολιτική» στην Πρίστινα, Ιλι Χότζα, εκτιμούν πως το προτεκτοράτο, κατά την τρίτη επέτειο μονομερούς ανεξαρτησίας (που θα γιορτάσει την Πέμπτη), αντιμετωπίζει «τεράστια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα», όπως η ανεργία που εξακολουθεί να μαστίζει το 40% του πληθυσμού και τη φτώχεια να πλήττει τον έναν στους δύο κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ