ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συμβολικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της χώρας

Σε «Αττικό», Νοσοκομεία Ηρακλείου, Κατερίνης, Ρόδου και Καλαμάτας μπλοκαρίστηκε χτες η πληρωμή του χαρατσιού των 5 ευρώ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αττικό» Νοσοκομείο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αττικό» Νοσοκομείο
Σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων του «Αττικού» Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι για περίπου δύο ώρες προχώρησαν χθες το πρωί Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και μαζικοί φορείς, μπλοκάροντας την πληρωμή του χαρατσιού των 5 ευρώ που καλούνται να πληρώνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Μια κίνηση, την οποία η πλειοψηφία των ασθενών και επισκεπτών που βρέθηκε από το πρωί στο νοσοκομείο την αποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι φορείς από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο νοσοκομείο, ξεδίπλωσαν πανό στα ταμεία του, που έγραφε: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για το λαό» και μοίρασαν ανακοινώσεις στην πύλη και στην είσοδο του νοσοκομείου. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν την πολιτική που επιβάλλει χαράτσια και εμπορεύεται την Υγεία. Ξεκαθάρισαν, ταυτόχρονα, ότι δε θα επιτρέψουν να μην εξεταστεί και να μην πάρει φάρμακα οποιοσδήποτε δεν μπορεί να πληρώσει, ενάντια στη λογική ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για να έχει περίθαλψη. Ταυτόχρονα, τους κάλεσαν να συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη πανεργατική απεργία συσπειρωμένοι κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ.

«Ηταν μια συμβολική κίνηση, τόνισε στον «Ρ» ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής, για να καταγγείλουμε συνολικά τα χαράτσια που επιβάλλονται στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας στον οποίο υπάρχουν τρομερές ελλείψεις. Γι' αυτό και με τη σημερινή κινητοποίηση απαιτούμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους». Η Ελένη Λουκά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, από την πλευρά της δήλωσε: «Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την κλεψιά των 5 ευρώ. Εμεις οι συνταξιούχοι δεν αντέχουμε. Γι' αυτό φωνάζουμε ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και να φωνάξουμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα όλου του λαού».

Στο «Βενιζέλειο»

Σε αποκλεισμό των ταμείων του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου Ηρακλείου, προχώρησαν χθες το πρωί συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αγρότες της ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ καταγγέλλοντας το χαράτσι των 5 ευρώ. Με παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου και τους γιατρούς απαίτησαν άμεσα να εξεταστούν όλοι χωρίς να χρειαστεί πρώτα να περάσουν από τα ταμεία. Η προσπάθεια της διοίκησης να προκαλέσει τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους ασθενείς και τους συγκεντρωμένους, καθυστερώντας να δώσει εντολή να δοθούν οι λίστες με τα ραντεβού στους γιατρούς, έπεσε στο κενό. Οι ασθενείς δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα 5 ευρώ.

Στην Κατερίνη

Την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στο χαράτσι των 5 ευρώ, εξέφρασαν χθες το πρωί με κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Κατερίνης εργάτες που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ, στα πλαίσια των ενημερωτικών εξορμήσεων για την αυριανή απεργία. Κάλεσαν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να οργανωθούν στα σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές, σε λαϊκές επιτροπές αγώνα στις γειτονιές, στις συνοικίες και να αντιπαλέψουν την πολιτική του κεφαλαίου.

Στη Ρόδο

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους ασθενείς να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την εμπορευματοποίηση της Υγείας, να πάρουν μέρος μαζικά στην αυριανή απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα, μοιράζοντας ανακοινώσεις για την Υγεία, επισήμαναν ότι η κυβέρνηση με τον Εθνικό Οργανισμό Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥ) προωθεί δραματικές περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων, αφού θα καλύπτεται μόνον ένα μέρος των αναγκαίων παροχών, το λεγόμενο «βασικό πακέτο παροχών» και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα χρειάζονται για την υγεία τους (εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.), θα τις πληρώνουν απ' την τσέπη τους.

Στην Καλαμάτα

Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τη λήξη της βάρδιας, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ έκαναν συμβολική κατάληψη των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να εξεταστούν δωρεάν. Η ανταπόκριση των ασθενών, γιατρών και εργαζομένων ήταν μεγάλη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Κινδυνεύουν με κλείσιμο κλινικές

Κινδυνεύουν με κλείσιμο κλινικές του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ η λειτουργία τους καθίσταται πλέον επικίνδυνη, σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Ενωσης τονίζεται ότι στην καρδιολογική κλινική τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σήμερα μόνο από έναν καρδιολόγο, αντί πέντε που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία της καρδιολογικής προσέρχονται άνω των 8.000 ασθενών, 20 ασθενείς νοσηλεύονται την ημέρα και 1.600 με 1.900 το χρόνο.

«Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι τη δουλειά 5 καρδιολόγων μπορεί να την κάνει με την ίδια ασφάλεια για τους ασθενείς ένας άνθρωπος, ο οποίος μάλιστα εφημερεύει τουλάχιστον 12 φορές το μήνα (για 24 συνεχόμενες ώρες) χωρίς να ακολουθεί η υποχρεωτική από το νόμο 24ωρη ανάπαυση (ρεπό), χωρίς να έχει πάρει ούτε μία μέρα άδειας (που από το νόμο είναι υποχρεωτική) από το Δεκέμβριο του 2009; Είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα στα Επείγοντα Ιατρεία και στα Τακτικά και στην κλινική; Η κατάσταση αυτή είτε θα οδηγήσει σε μοιραίο λάθος σε βάρος ασθενούς, είτε θα μετατρέψει την καρδιολόγο από θεράποντα γιατρό σε νοσηλευόμενο!!», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική του υπουργείου, που ακολουθώντας τις επιταγές του ΔΝΤ επιβάλλει το 5 προς 1, δηλαδή πρέπει να συνταξιοδοτηθούν ή απολυθούν ή παραιτηθούν 5 ακόμα γιατροί για να διοριστεί 1 καρδιολόγος!!, μα τότε δεν θα έχει μείνει πλέον κανένας!!!».

Ιδια η κατάσταση από άποψης ελλείψεως προσωπικού τόσο στο παθολογικό τμήμα όσο και στο αναισθησιολογικό.

«Είναι πλέον σαφές ότι παρακολουθούμε τη μεθόδευση του κλεισίματος, αν όχι ολόκληρου του νοσοκομείου, των πιο νευραλγικών τμημάτων του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σειρά κινητοποιήσεων για το μεθοδευμένο κλείσιμο του νοσοκομείου έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Οικονομικός «στραγγαλισμός» και απλήρωτοι εργαζόμενοι

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) που καλύπτει η αστική εταιρεία «Πρωτοπορία», μετά από συνάντηση της διοίκησης του ΚΕΑΤ με εργαζόμενους της «Πρωτοπορίας». Η αστική εταιρεία δημιουργήθηκε από το ΚΕΑΤ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ) και έχει αναλάβει μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού έργου του ΚΕΑΤ. Χρηματοδοτείται από ειδικό φόρο διαφήμισης των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ο οποίος όμως δεν έχει καταβληθεί.

Αποτέλεσμα είναι οι περίπου 50 εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για δυο μήνες, ενώ όπως ενημερώθηκαν απ' τη διοίκηση υπολογίζεται ότι δε θα πληρωθούν έως το Μάη! Σύμφωνα με τη διοίκηση, το ΚΕΑΤ αντιμετωπίζει ήδη έλλειμμα 100.000 ευρώ το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 470.000 ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν, το Σεπτέμβρη του 2010, απολύθηκαν απ' την «Πρωτοπορία» 11 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ενώ και η πρωτοφανής υποχρηματοδότησή του εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο που οδηγεί το μοναδικό κρατικό φορέα (ΚΕΑΤ) για τυφλούς σε αδιέξοδο και κλείσιμο.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τάσος Χρονάς, Γιώργος Γκικόπουλος και Σοφία Ντούρου, με παρέμβασή τους στον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι το νοσοκομείο καλείται να λειτουργήσει σε ένα ανεπαρκές και απαράδεκτο λειτουργικά χώρο, με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ υπάρχει καθυστέρηση και στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού.

Τονίζουν ότι αυτά τα προβλήματα, η κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η λογική που θέλει τον άρρωστο πελάτη που καλείται να αγοράσει υπηρεσίες Υγείας «δυσκολεύουν το λαό να βρει τις υπηρεσίες που χρειάζεται, δυσκολεύουν τον άνεργο, το φτωχό, το συνταξιούχο να απευθυνθεί στο νοσοκομείο και να βρει την υγεία του». Και ζητούν να μάθουν απ' τον περιφερειάρχη τι συγκεκριμένα θα πράξει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ