ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα η περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας

Κινητοποίηση για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, μαθητές και καλούν αύριο στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Μέρα κινητοποίησης για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην πολιτική που φέρνει το ταξικό και διαφοροποιημένο σχολείο, το Πανεπιστήμιο ΑΕ, είναι η σημερινή. Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΑΣΓΜΕ, η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα, στις 10 το πρωί, περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας και καλούν στην αυριανή πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ.

Απέναντι στη βάρβαρη επέλαση, στη φτώχεια που επιβάλλουν στα λαϊκά νοικοκυριά, στις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, στην επίθεση σε Υγεία και Παιδεία, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαντά ότι «πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει». Επίσης, καλεί σε αγώνα για ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και το εμπόριο της γνώσης και στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από την κατάρτιση, καμιά επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), στο κάλεσμά της, τονίζει: «Το "νέο σχολείο" προετοιμάστηκε δεκαετίες από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις και υλοποιείται τώρα ωθούμενο από τον "Καλλικράτη" και το "μνημόνιο"». Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ απέφυγαν να αναφερθούν στην ουσία των αναδιαρθρώσεων, καθώς στηρίζουν το «νέο σχολείο» της αγοράς που οικοδομείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, οι οποίες αποτελούν κομμάτι της στρατηγικής για το σχολείο, επιμένουν να τις αποδίδουν σε πρόθεση της κυβέρνησης για εξοικονόμηση πόρων. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία.

Δυναμικά οι μαθητές

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) για συμμετοχή και στην αυριανή απεργία με το ΠΑΜΕ συζητιέται στα σχολεία και ήδη μέχρι χτες αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια των εξής Λυκείων: 1ο Αργυρούπολης, 3ο Αμαρουσίου, 3ο Περιστερίου, 2ο Παπάγου, 3ο Πετρούπολης, 2ο Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Περιστερίου, 39ο Αθήνας, Λούτσας, 3ο Μενιδίου, 5ο Μενιδίου, Λαυρίου. Επίσης το 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας και τα 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λούτσας. Στις αποφάσεις αυτές προστίθενται και δεκάδες που έχουν παρθεί από πενταμελή μαθητικά συμβούλια. Στο μεταξύ, εκατοντάδες υπογραφές έχει συγκεντρώσει το κείμενο, με το οποίο η Γραμματεία Αθήνας του ΣΑΣΑ απευθύνεται στους μαθητές, καλώντας σε συντονισμό και αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην πτώχευση που επιβάλλεται στις οικογένειές τους, στο ταξικό «νέο» σχολείο και τις διώξεις αγωνιστών μαθητών.

ΠΑΜΕ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Βήμα κοινής δράσης οι κλαδικές συσκέψεις

Η άμεση ανάγκη κοινής δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών - για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων - αναδείχθηκε στις κλαδικές συσκέψεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κοινή πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών - που είναι οι αυριανοί (και σε πολλές περιπτώσεις σημερινοί) εργαζόμενοι - με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έγινε στις κλαδικές συσκέψεις, που διοργάνωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο έγινε σύσκεψη εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ από τις σχολές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Νοσηλευτικής, της Φαρμακευτικής, της ΣΕΥΠ των ΤΕΙ και σπουδαστών αντίστοιχων ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ. Ηρθε πλούσια εμπειρία απ' τις σχολές και την πρακτική άσκηση που κάνουν οι σπουδαστές, με ελάχιστα χρήματα και χωρίς να πληρώνονται, ενώ απ' την εισήγηση έγινε αναλυτική αναφορά στις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στα δικαιώματα των εργαζομένων κ.α.

Στη σύσκεψη μίλησε η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας, που στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση των αναδιαρθρώσεων στην Υγεία και στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι η ίδια πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις είναι αυτή που φτιάχνει τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις για να βγάζει φθηνότερους επιστήμονες. Στόχος είναι η στήριξη της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι στα νοσοκομεία «αξιοποιούνται» φοιτητές και σπουδαστές, ως το φθηνό εργατικό δυναμικό, πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για παράδειγμα, στην πρακτική άσκηση που γίνεται οι φοιτητές καλύπτουν κανονικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, με ελάχιστα χρήματα και ανασφάλιστοι, ενώ «χρησιμοποιούνται» και στην ιδιωτική Υγεία.

Απ' τη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι ο κοινός αγώνας (με πολλές πρωτοβουλίες) μπορεί όχι μόνο να προωθήσει μια σειρά ζητήματα, αλλά και να εντείνει την πάλη για τη διεκδίκηση ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα του περιεχομένου σπουδών στις σχολές Υγείας και επισημάνθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τονίστηκε ότι από τις σχολές το σύστημα θέλει να διαμορφώσει εργαζόμενους στην Υγεία που θα υποτάσσουν την επιστημονική τους σκέψη στην αποδοτικότητα των νοσοκομείων - επιχειρήσεων (δημόσιων ή ιδιωτικών).

Απέναντι στην «Παιδεία» της «αγοράς»

Την Κυριακή έγινε αντίστοιχη σύσκεψη για τις καθηγητικές σχολές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από τις Φιλοσοφικές Σχολές, τις Παιδαγωγικές Σχολές, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Βιολογικό, το Χημικό, τη ΣΕΛΕΤΕ των ΤΕΙ και σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ. Εισηγητικά έγινε αναλυτική περιγραφή των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, για το σχολείο της «αγοράς» όπου θα δουλέψει ο νέος εκπαιδευτικός και για το Πανεπιστήμιο ΑΕ που θα τον διαμορφώσει. Σημειώθηκε ότι προετοιμάζεται ο δάσκαλος που θα καλλιεργεί τη σχετικότητα της γνώσης (η οποία διδάσκεται στα πανεπιστήμια), ο δάσκαλος που «αξιολογείται» απ' το εάν υπηρετεί ή όχι την «αγορά» και τη σύνδεση του σχολείου με τις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Α. Αρβανιτίδης, απ' την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο νόμο για τους εκπαιδευτικούς που συνδέει το μισθό με την «παραγωγικότητα». Με λίγα λόγια, επισήμανε, ο εκπαιδευτικός θα παίρνει «μπόνους» αν προωθεί τις αντιλήψεις του «νέου» σχολείου της αγοράς. Συμπλήρωσε ότι μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό από παθητικό δέκτη που αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε ενεργητικό «παπαγαλάκι» που θα κρίνεται αρνητικά ή θετικά απ' το εάν διδάσκει τις «αρχές» της «αγοράς», τις «αρχές» της αστικής τάξης. Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του εκπαιδευτικού στο σχολείο, όταν καλείται να αναπαράγει σκοταδιστικές, αντιεπιστημονικές θεωρίες, αλλά και πώς θα αντιμετωπιστούν τα συνεχή κρούσματα αντικομμουνισμού.

Και σε αυτή τη σύσκεψη τονίστηκε ότι είναι άμεση η ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου κοινής πάλης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα μεταφέρει τα ζητήματα αντιπαράθεσης απ' τις σχολές όπου εκπαιδεύονται οι νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όπου εργάζονται οι σημερινοί εκπαιδευτικοί και το αντίστροφο. Οι κοινές εκδηλώσεις του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, για τα δικαιώματα και τον αγώνα των εκπαιδευτικών, για το μορφωτικό περιεχόμενο στις σχολές και οι κοινές περιοδείες είναι μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Κυριακή η αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με ελεύθερη είσοδο

Με μια ξεχωριστή αποκριάτικη πρόταση, η ΚΝΕ απευθύνεται φέτος στους γονείς και τα μικρά παιδιά. Η αποκριάτικη γιορτή που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, θα αποτελέσει ένα αποκριάτικο πρωινό με πολύ κέφι, δημιουργικότητα, τραγούδι και χορό. Θα είναι όμως και «ένας χώρος όπου έχει θέση η συζήτηση, ο προβληματισμός, η αναζήτηση πραγματικών διεξόδων στα όσα καθημερινά βιώνουμε», όπως αναφέρει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της.

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει: Στις 10 π.μ. εργαστήρι μάσκας και χαρταετού, στις 12.00 χοροθεατρική παράσταση «ο Αγησίλαγος» από ομάδα της ΚΝΕ, στις 12.30 αποκριάτικο ξεφάντωμα με γαϊτανάκι. Πέρα από τα παραπάνω, υπόσχεται και πολλές - πολλές εκπλήξεις...

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και ενσωμάτωση» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Καβάλας και Κομοτηνής της ΚΝΕ, με ομιλητή τον συγγραφέα του βιβλίου, Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ:

-- Την Πέμπτη 24 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Καπνού στην Καβάλα. Νωρίτερα στις 5.30 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου Καπνού, όπου εκτίθεται υλικό από την καπνεργατική Ιστορία του τόπου.

-- Την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Α1 των Παρευξείνιων Σχολών στην παλιά Νομική.

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Σήμερα Τρίτη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των καθηγητών, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού.

Οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Νέο μαθητοδικείο την Πέμπτη

«Η προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών συνεχίζεται. Η δίκη των μαθητών του 1ου Λυκείου Χαλκίδας που αναβλήθηκε (για δεύτερη φορά) για τις 24 Φλεβάρη, μέρα που δικάζονται και άλλοι 38 μαθητές των ΕΠΑΛ, έχει στόχο να τρομοκρατήσει, αλλά και να εξαντλήσει τους μαθητές που αγωνίζονται ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων τους». Αυτό, μεταξύ άλλων επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για τα μαθητοδικεία και την επικείμενη δίκη 71 συνολικά μαθητών, στις 24 Φλεβάρη, η Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ. «Εμείς δεν υποκύπτουμε και με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων συνεχίζουμε τον αγώνα. Αυτό θα κάνουμε και στις 24 Φλεβάρη, μέρα δίκης των μαθητών, για να δοθεί μαζική απάντηση στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων», σημειώνεται.

Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγοράς στις 11 π.μ. και την επόμενη μέρα έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας καλεί τους μαθητές το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας. Ψήφισμα συμπαράστασης στους μαθητές που σύρονται στο δικαστήριο υιοθέτησε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκίδας, μετά από πρόταση της εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ