ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ
Ζητούν άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους

Eurokinissi

Απάντηση στην κυβέρνηση που προτείνει «καθεστώς ανοχής» εφόσον ...διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, έδωσαν χτες οι μετανάστες απεργοί πείνας που συνεχίζουν για 30ή μέρα τον αγώνα τους στο μέγαρο «Υπατία».

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως «νομιμοποίηση για μας σημαίνει μεταξύ άλλων πρώτα και κύρια: Τη χορήγηση, όπως δικαιούμαστε, κανονικής άδειας παραμονής και εργασίας στους 300 απεργούς πείνας, που με κίνδυνο της ζωής μας διεκδικούμε τα αυτονόητα για όλους. Καθώς επίσης και: Την αποσύνδεση των αδειών παραμονής από τα ένσημα, την επαναφορά σε καθεστώς νομιμότητας όλων όσοι έχασαν τις άδειές τους για το λόγο αυτό, τη δικαίωση όλων όσοι πήραν απόρριψη το 2005 αφού έγινε δεκτή η κατάθεση φακέλου και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας, τη θέσπιση μιας μόνιμης και ανοιχτής διαδικασίας πλήρους νομιμοποίησης που θα εξετάζει σε διαρκή βάση τα αιτήματα». Επίσης, ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη ποινικοποίησης όσων ήταν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και έχουν κληθεί ως ύποπτοι διάπραξης αξιόποινων πράξεων από τις αρχές.

Εξάλλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν 30 πανεπιστημιακοί, υπογραμμίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, πως η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μια πραγματικότητα που απειλεί όλους τους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε, δε, πως οι απεργοί πείνας έχουν πάρει σαφή απόφαση, ενώ η κυβέρνηση απαντά με διαρροές στα ΜΜΕ. Σε σχέση με τις διαρροές για την παροχή κάποιου τύπου καθεστώτος «ανοχής» στους απεργούς πείνας, αναφέρθηκε πως η νομιμοποίηση των 300 απεργών πείνας είναι ο πρώτος και αδιαπραγμάτευτος όρος που θέτουν.

Τέλος, όσον αφορά την υγεία των απεργών πείνας, όπως ενημέρωσε προχτές η ομάδα γιατρών που τους παρακολουθεί, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Μεγάλη απώλεια βάρους, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και λιποθυμικά επεισόδια επιτάσσουν καθημερινές διακομιδές στα νοσοκομεία. Τέσσερις απεργοί πείνας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και τέσσερις στη Θεσσαλονίκη. Να σημειώσουμε ότι στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν χθες, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, άλλοι 5 από τους συνολικά 50 μετανάστες απεργούς πείνας που έχουν καταλύσει στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Πικετοφορία στα δικαστήρια

Διεκδικεί να αναδειχτεί η κυρίαρχη παράταξη της ρήξης, της ανατροπή και των αγώνων

Από τη χτεσινή πικετοφορία
Από τη χτεσινή πικετοφορία
Στο χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εκεί που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, βρέθηκε χτες η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων που πραγματοποίησε πικετοφορία ενόψει των δικηγορικών εκλογών της Κυριακής, αλλά και της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Η Αγωνιστική Συσπείρωση πραγματοποίησε παρέμβαση, καλώντας τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.

Οπως είπε στον «Ρ» ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Αγγελος Βρεττός, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων παλεύει για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυρίαρχης τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις αγωνιστικές κινήσεις των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, το νεολαιίστικο και γυναικείο κίνημα. Η Αγωνιστική Συσπείρωση αντιλαμβάνεται το δικηγόρο όχι ως απλό διεκπεραιωτή των οικονομικών συμφερόντων του εντολέα του, αλλά ως κοινωνικό αγωνιστή, μαχητικό υπερασπιστή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών και συλλογικών δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της χτεσινής πικετοφορίας, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις θέσεις της στα «δικηγορικά πηγαδάκια». Παλεύει για να χάσουν οι κυρίαρχες παρατάξεις, οι οποίες ευθύνονται για την εκφυλιστική κατάσταση στον ΔΣΑ, αυτούς που στήριξαν και προώθησαν κάθε κυβερνητικό μέτρο και διαχρονικά υλοποιούν τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων στοχεύει να δημιουργήσει ένα μαχητικό, ριζοσπαστικό πόλο αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι είναι πολλά και συνεπώς, παρά τις επιμέρους διαφορές, μπορούν να συσπειρωθούν στον κοινό αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων. Οσο ισχυρότερη αναδειχθεί πανελλαδικά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τόσο θα παλεύει από καλύτερες θέσεις, θα αντιστέκεται, θα διεκδικεί αποτελεσματικά για το σήμερα και το αύριο των δικηγόρων. Διαθέτει το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που είναι οι αγώνες και το πρόγραμμά της.

Ενστάσεις για ειδικό δικαστήριο και κατηγορητήριο

Με την απουσία των 4 από τους 9 κατηγορούμενους και με την υποβολή τριών ενστάσεων από πλευράς του συνήγορου Κ. Παπαδάκη, του ενός από τους προφυλακισμένους που παρίσταται στη διαδικασία, συνεχίστηκε χτες, η δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η πρώτη ένσταση περί κακής σύνθεσης του δικαστηρίου από ειδική σύνθεση, αφορούσε το ασαφές κριτήριο, βάσει του οποίου μπορεί να αποκλείονται δικαστές από την κλήρωση. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Κ. Παπαδάκη «ελέω της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, διασφαλίζονται οι εγγυήσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων και των δικονομικών δικαιωμάτων κατηγορουμένων και δικαστών». Ανάμεσα στα ερωτήματα, τέθηκαν και: «ποιοι δικαστές εξαιρέθηκαν, γιατί εξαιρέθηκαν, ποιοι δήλωσαν κώλυμα, ποιος αποφάσισε ποιοι θα εξαιρεθούν;». «Για ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας» μίλησε η Ζωή Κωσταντοπούλου, συνήγορος της 20χρονης προφυλακισμένης, υποστηρίζοντας την ένσταση, αφού, όπως είπε, εφαρμόζεται η διαδικασία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με υφέρποντα τρόπο έχει κριθεί ότι η κατηγορία ευσταθεί, πριν κριθεί από το δικαστήριο...

Η δεύτερη ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου λόγω πολιτικού εγκλήματος αφορούσε σε ποιο δικαστήριο δικάζονται τα πολιτικά εγκλήματα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκδικάζονται στο Μεικτό Ορκωτό, με την παρουσία ενόρκων. Το έγκλημα όμως της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης (δικάζονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι) δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων.

Η τρίτη ένσταση, τέλος, περί αοριστίας του κατηγορητηρίου, αφορούσε την ασάφεια του περιεχομένου του, τις αοριστίες που δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένο τόπο, τρόπο και χρόνο, τα πρόσωπα που είχαν κάνει τις υποτιθέμενες πράξεις. Ούτε καν για την πρόθεση δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε ο Κ. Παπαδάκης.

Και οι τρεις ενστάσεις απορρίφτηκαν από το δικαστήριο.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Στους 108 τα θύματα

Τους 108 έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη, ενώ 115 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 8 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα οχτάχρονο αγόρι με υποκείμενο νόσημα, το οποίο νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Συνολικά απ' την έναρξη της επιδημίας 304 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Υγεία»

Ο Σύλλογος Γυναικών Κουφαλίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Καλλικράτης: Γυναίκα και Υγεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κουφαλίων, το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 18.30 μ.μ. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΟΓΕ Λιάνα Κανέλλη.

Παραλίγο νέα τραγωδία με πρόσφυγες

Παραλίγο να διαδραματιστεί νέα τραγωδία με πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, στο Ιόνιο, όταν προχτές το απόγευμα, ημιβυθίστηκε δουλεμπορικό 25μετρο ξύλινο σκάφος, στο οποίο είχαν στοιβάξει πάνω από 100 ανθρώπους, οικογένειες κυρίως από το Αφγανιστάν, μαζί με 18 μωρά παιδιά.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, που έγινε από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού, στις 3.20 το μεσημέρι της Δευτέρας, έγινε τηλεφώνημα από επιβαίνοντα του σκάφους, στη Λιμενική Αρχή Λευκάδας, ότι το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο ίδιος μαζί με μεγάλο αριθμό προσφύγων και είχε προορισμό την Ιταλία βρισκόταν σε κίνδυνο.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Κεφαλληνίας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Κατάκολου, Παξών, Ζακύνθου και Πάτρας, απέπλευσαν επτά πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή, ενώ ενημερώθηκαν από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού παραπλέοντα πλοία.

Τελικά, στις 5.23 το απόγευμα το δεξαμενόπλοιο «DALMACIJA» σημαίας Μάλτας εντόπισε το ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος (ιστιοφόρο), στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια δυτικά της Λευκάδας και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ως 6 μποφόρ. Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στα αλιευτικά σκάφη «ΑΓ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ» και «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» που συμμετείχαν στις έρευνες και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Βασιλικής Λευκάδας. Εφτά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκάδας λόγω υποθερμίας, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Νεότητας του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ