Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενστάσεις για ειδικό δικαστήριο και κατηγορητήριο

Με την απουσία των 4 από τους 9 κατηγορούμενους και με την υποβολή τριών ενστάσεων από πλευράς του συνήγορου Κ. Παπαδάκη, του ενός από τους προφυλακισμένους που παρίσταται στη διαδικασία, συνεχίστηκε χτες, η δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η πρώτη ένσταση περί κακής σύνθεσης του δικαστηρίου από ειδική σύνθεση, αφορούσε το ασαφές κριτήριο, βάσει του οποίου μπορεί να αποκλείονται δικαστές από την κλήρωση. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Κ. Παπαδάκη «ελέω της Ολομέλειας του Συμβουλίου Εφετών, διασφαλίζονται οι εγγυήσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων και των δικονομικών δικαιωμάτων κατηγορουμένων και δικαστών». Ανάμεσα στα ερωτήματα, τέθηκαν και: «ποιοι δικαστές εξαιρέθηκαν, γιατί εξαιρέθηκαν, ποιοι δήλωσαν κώλυμα, ποιος αποφάσισε ποιοι θα εξαιρεθούν;». «Για ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας» μίλησε η Ζωή Κωσταντοπούλου, συνήγορος της 20χρονης προφυλακισμένης, υποστηρίζοντας την ένσταση, αφού, όπως είπε, εφαρμόζεται η διαδικασία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με υφέρποντα τρόπο έχει κριθεί ότι η κατηγορία ευσταθεί, πριν κριθεί από το δικαστήριο...

Η δεύτερη ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου λόγω πολιτικού εγκλήματος αφορούσε σε ποιο δικαστήριο δικάζονται τα πολιτικά εγκλήματα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκδικάζονται στο Μεικτό Ορκωτό, με την παρουσία ενόρκων. Το έγκλημα όμως της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης (δικάζονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι) δικάζεται από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων.

Η τρίτη ένσταση, τέλος, περί αοριστίας του κατηγορητηρίου, αφορούσε την ασάφεια του περιεχομένου του, τις αοριστίες που δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένο τόπο, τρόπο και χρόνο, τα πρόσωπα που είχαν κάνει τις υποτιθέμενες πράξεις. Ούτε καν για την πρόθεση δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε ο Κ. Παπαδάκης.

Και οι τρεις ενστάσεις απορρίφτηκαν από το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ