ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Σήμερα δε δουλεύει κανείς, όλοι απεργούμε!

Κρίσιμη για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας είναι η σημερινή αναμέτρηση

Σήμερα, όλοι στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 72 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
Σήμερα, όλοι στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 72 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
Σήμερα, όλοι στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε όλη την Ελλάδα. Να «βουλιάξουν» οι πλατείες και οι δρόμοι σε 72 πόλεις της χώρας, με τα λάβαρα και τα πανό των ταξικών συνδικάτων. Σε κάθε γειτονιά και συνοικία, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση και γραφείο, σε κάθε γιαπί, σε κάθε καράβι, σημαίνει συναγερμός. Οι εργατοϋπάλληλοι, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μπορούν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Σήμερα, να μη δουλέψει κανείς, να μη δουλέψει τίποτα.

Μαζί με τους εργάτες, συστρατεύονται και τα λαϊκά στρώματα με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις. Γιατί αυτή η επίθεση αφορά όλο το λαό. Οι αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, οι φτωχοί αγρότες με την ΠΑΣΥ, οι γυναίκες με την ΟΓΕ και η νεολαία με το ΜΑΣ, ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη. Σ' αυτό το πλαίσιο, κυμαίνεται και το κάλεσμα της ΠΑΣΥ, που έχει ως εξής:

«Ενώστε τις αγωνιστικές διαθέσεις σας με τις δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, των νέων των σπουδών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου, που πλήττει βάναυσα τα λαϊκά δικαιώματα. Δυναμώστε το αγωνιστικό, λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί ευρύτατες λαϊκές μάζες στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Σπάστε το "κλίμα" φόβου, απογοήτευσης, μοιρολατρίας και υποταγής που επιχειρεί να επιβάλει στο λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και με τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών του κράτους και των ΜΜΕ. Στείλτε το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα διεξόδου και προοπτικής, που βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της εξουσίας του λαού».

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί «όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, όλες τις εργατικές οικογένειες ξεπερνώντας διλήμματα, φόβους και εμπόδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Κανείς στη δουλειά, όλοι στη μάχη. Δίνουμε μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, κλιμακώνουμε την πάλη μας». Η μάχη για την επιτυχία της σημερινής αναμέτρησης συνεχίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της απεργίας, στο πώς θα ριζώσει καλύτερα η οργάνωση του εργαζόμενου λαού σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, κόντρα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ετσι, άλλωστε, θα γονιμοποιηθούν και οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων που καταγράφονται σε όλο και περισσότερους χώρους. Χτες, ηχηρό χαστούκι στη διαρκή παρέμβαση της ΠΑΣΚΕ για αναστολή των κινητοποιήσεων έδωσαν (μετά την ΕΘΕΛ) και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, γυρίζοντας την πλάτη στα κελεύσματά της για αναστολή των κινητοποιήσεων και υπερψηφίζοντας την πρόταση της «ΔΑΣ - ΗΛΠΑΠ» για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στα μπλε λεωφορεία, αλλά και με όλους τους άλλους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς που βρίσκονται ήδη ή θα αποφασίσουν κινητοποιήσεις. Ακόμα, μεθαύριο Παρασκευή, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και μπλε λεωφορεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ.

Ετσι, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων νομού Αττικής, πραγματοποίησε πανεξορμήσεις σε τράπεζες στη Ν. Σμύρνη, στο Περιστέρι, στην Αγ. Παρασκευή, στην Καλλιθέα και σε Κυψέλη - Πατήσια, καλώντας ταυτόχρονα εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και συναλλασσόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία για να μην πτωχεύσει ο λαός.

Στη ΦΑΓΕ, το επιχειρησιακό σωματείο, έκανε χτες σύσκεψη και συζήτησε με τους εργαζόμενους για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας, με ομιλία από το γιατρό Ηλία Σιώρα, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναδεικνύοντας ότι το θέμα και συνολικά οι εξελίξεις στην Υγεία αποτελούν ζήτημα πρώτης γραμμής για τα ταξικά συνδικάτα που επιδιώκουν άλλωστε παρέμβαση για κάθε πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη των αρχαιρεσιών (24 και 25/2) για την ανάδειξη νέου ΔΣ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν την εργοδοτική τρομοκρατία και να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές. «Το Σωματείο είναι υπόθεση όλων μας. Εργάτης οργανωμένος είναι εργάτης δυνατός», σημειώνει με σχετική ανακοίνωση ο συνδυασμός της Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας που βρίσκεται σήμερα στο «τιμόνι» του συνδικάτου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Δε θα γυρίσει προπέλα»!

Την οργή εργαζομένων και ανέργων προκάλεσε η εμφάνιση, στη χτεσινή σύσκεψη της ΠΕΜΕΝ, ένστολων αστυνομικών!

Πέντε ένστολοι αστυνομικοί «εισέβαλαν» χτες το πρωί, παραμονή της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ! Η «εισβολή» των ένστολων, που έγινε λίγο πριν ξεκινήσει προγραμματισμένη σύσκεψη για τα οργανωτικά μέτρα που θα ληφθούν για την περιφρούρηση της σημερινής πανελλαδικής απεργίας στα καράβια, είναι συνέχεια του αυταρχισμού και της καταστολής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών, η οποία, όχι μόνο τους επέβαλε την πολιτική επιστράτευση, αλλά διαμήνυσε, μέσω των δηλώσεων του υπουργού ΘΥΝΑΛ Γ. Διαμαντίδη στις 17 Φλεβάρη, ότι δε θα άρει αυτό το έσχατο μέτρο όσο οι ναυτεργάτες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα μέτρα των εφοπλιστικών αξιώσεων, όσο θα διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα!

Ομως, οι ναυτεργάτες επιδιώκουν με τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία να δώσουν απάντηση στην ένταση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, που αφορά συνολικά την εργατική τάξη. Αυτό ήταν και το καταστάλαγμα της χτεσινής σύσκεψης που έγινε μέσα σε κλίμα οργής και αγανάκτησης, αλλά και μεγάλης αποφασιστικότητας: Η σημερινή απεργία στα καράβια να είναι ορόσημο για την κλιμάκωση των ναυτεργατικών αγώνων.

Η παρουσία - πρόκληση των αστυνομικών - οι οποίοι όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους ήθελαν να πληροφορηθούν αν μετά τη σύσκεψη θα ακολουθούσε κινητοποίηση - όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ και των συγκεντρωμένων και διώχθηκαν αμέσως από το κτίριο της Ενωσης.

Αμέσως μετά ξεκίνησε κανονικά η σύσκεψη για την οργάνωση και διάταξη δυνάμεων στα λιμάνια. Στον Πειραιά οι ομάδες περιφρούρησης θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, «η ουσία της πολιτικής επιστράτευσης είναι ο φόβος, η βία, η τρομοκρατία για να επιβληθεί η άθλια πολιτική σε βάρος των ναυτεργατών, στο σύνολο της εργατικής τάξης». Τόνισε ότι οι ναυτεργάτες με την ασπίδα της ταξικής αλληλεγγύης που υψώθηκε από άλλους κλάδους εργαζομένων με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τσάκισαν την πολιτική επιστράτευση, όπως με την απεργία στις 15 Δεκέμβρη, το ίδιο θα γίνει και με αυτήν την απεργία. «Εχουμε - συνέχισε - μεγάλη υποχρέωση για οργάνωση δυνάμεων μέσα και έξω από τα καράβια, για το ανέβασμα της ταξικής πάλης μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που οξύνει, διογκώνει και αυξάνει τα προβλήματα της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, μέχρι να επιβάλουμε τη λαϊκή εξουσία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Ναυτιλία για το λαό

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, καταγγέλλουν την παρουσία αστυνομικών στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ και τονίζουν ότι οι δηλώσεις Διαμαντίδη πως δε θα άρει την πολιτική επιστράτευση «και οι παρασκηνιακές δραστηριότητες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, να αντιμετωπίζει τους ναυτεργάτες ως εχθρό λαό, είναι μέρος ενός γενικευμένου σχεδίου της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών, του εργατικού κινήματος. Να χτυπήσουν μέσα από την πολιτική της βίας και τρομοκρατίας το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, για να αυξήσουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης προς όφελος των εφοπλιστών, των κεφαλαιοκρατών συνολικά σε συνθήκες μονοπωλιακών ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οξύτατου ανταγωνισμού». Καλούν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, «τσακίζοντας στην πράξη με τον αγώνα μας την αντιλαϊκή πολιτική. Ναυτιλία για το λαό και όχι για το κεφάλαιο το μονοπωλιακό».

Αμείωτη αλληλεγγύη απ' όλο τον κόσμο

Συνεχίζουν να φτάνουν από όλο τον κόσμο μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και στη σημερινή πανεργατική πανελλαδική απεργία: «Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στους Ελληνες εργαζόμενους και στα συνδικάτα που κήρυξαν γενική απεργία». «Οπως εσείς, έτσι και οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία έχουν χτυπηθεί από τη βίαιη αντικοινωνική πολιτική, με τη δικαιολογία της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος και την "καταπράυνση των αγορών"», τονίζεται μεταξύ άλλων.

«Η Εθνική Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Λιβάνου (FENASOL) και η εργατική τάξη του Λιβάνου εκφράζουν αλληλεγγύη στον αγώνα της ελληνικής εργατικής τάξης ενάντια στις πολιτικές της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και των συμμάχων της». Και συνεχίζουν: «Είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι, καθοδηγούμενοι από το ΠΑΜΕ, θα πετύχουν ένα ακόμη χτύπημα, όπως συνήθως, στον ιμπεριαλισμό, στην αστική τάξη και όλους εκείνους που προσπαθούν να κλέψουν τον πλούτο της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού».

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν ακόμη η Ομοσπονδία εργαζομένων στη ζάχαρη της περιοχής Sindh του Πακιστάν, η Συνδικαλιστική Οργάνωση Πακιστάν και η Πακιστανική Ομοσπονδία Ενωμένων Συνδικάτων.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κανένα πλοίο δε θα αναχωρήσει σήμερα από τα λιμάνια της χώρας καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Επίσης σήμερα δεν θα κινηθούν τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), ενώ κανένα δρομολόγιο δε θα εκτελεστεί σε ΟΣΕ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο, καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ. Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά. Επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ οι εργαζόμενοι της ΟΣΥΠΑ 24ωρη απεργία.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν απεργοσπασία

Το ρόλο που έχουν αναλάβει για υπονόμευση των εργατικών αγώνων και συμφερόντων επιβεβαιώνουν καθημερινά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Ετσι, παραμονές της σημερινής απεργίας ως πλειοψηφία ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο της «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ» πήραν απόφαση για ανοιχτή υπονόμευση και απεργοσπασία μετατρέποντας την απεργία σε 3ωρη στάση εργασίας.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, στη συγκεκριμένη επιχείρηση πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε απολύσεις με την γνωστή εκβιαστική μέθοδο των λεγόμενων οικειοεθελών αποχωρήσεων, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, πρόσφατα μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% το μήνα που έριξαν και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Ομως, τι κι αν σήμερα λεηλατείται κάθε κατάκτηση και ανάγκη: ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ωμά και ξεδιάντροπα καλούν τους εργαζόμενους να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, να σκύψουν το κεφάλι. Αυτή είναι η αποστολή τους: να δουλεύουν για την υποταγή της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ