ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Μέρα οργής» ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία

Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν, χθες, για να εκφράσουν την οργή τους για την παντελή εγκατάλειψη, τη φτώχεια και την ακρίβεια σε μια χώρα υπό την κατοχική μπότα. Ισχυρές δωσιλογικές δυνάμεις του στρατού αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές και ένας πρώτος απολογισμός αναφέρει έξι νεκρούς και περισσότερους από 75 τραυματίες, καθώς σε Μοσούλη και Χαουίζα, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το εξαγριωμένο πλήθος των διαδηλωτών.

Στη Βαγδάτη, επικράτησε ένταση, αλλά, μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχαν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που είχαν αποκλείσει με οδοφράγματα και στρατιωτικά οχήματα όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωση) της πόλης. Ο στρατός είχε επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση. Τραυματίες αναφέρθηκαν και στις διαδηλώσεις στη Νασιρίγια και στο Σουλεϊμάν Πακ, αλλά και στη Φαλούτζα, ενώ ήρεμα φαίνεται ότι κύλησαν οι διαδηλώσεις σε Βασόρα, Κχαλιντίγια, Κιρκούκ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ανύπαρκτες υποδομές, την ανεργία, τη φτώχεια και την εκτεταμένη διαφθορά. Τα κεντρικά τους συνθήματα ήταν «θέλουμε ρεύμα, νερό, δρόμους, δουλειά και φαγητό», ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Μάλικι με χαρακτηρισμούς όπως «ψεύτης και απατεώνας». Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει, με τηλεοπτικό του μήνυμα, τους Ιρακινούς να μην συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες για χθες διαδηλώσεις, επικαλούμενος λόγους «ασφάλειας» και υποστηρίζοντας ότι πίσω από την οργάνωσή τους κρύβονται «η αλ Κάιντα και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς αλλαγή διαχειριστή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πιθανότερο ενδεχόμενο από τις χθεσινές κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης είναι το σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να αναλάβει το κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael, καθώς η συντριβή τού επί σχεδόν μία 20ετία κυβερνώντος φιλελεύθερου δεξιού Fiana Fail ήταν το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα.

Στις κάλπες κλήθηκαν να προσέλθουν περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 49 χιλιάδες άνθρωποι. Το ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο, είναι κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Οσο για τους υποψήφιους βουλευτές, αυτοί έχουν περάσει τους 566, μεταξύ των οποίων οι 179 ανεξάρτητοι.

Τελικά αποτελέσματα αναμένονταν σήμερα το βράδυ, ωστόσο, βάσει των προγνωστικών, το Fine Gael εκτιμάται ότι ενδεχομένως να κερδίσει και την πλειοψηφία των 84 εδρών από τις 166 του συνόλου. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσει σύμμαχο. Το Εργατικό Κόμμα (σοσιαλδημοκρατικό) προσβλέπει στην κυβερνητική συνεργασία ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν δεύτερο κόμμα με περίπου 20% ξεπερνώντας και το Fiana Fail. Τέταρτο κόμμα με σημαντικά κέρδη (ίσως ακόμη και να βρεθεί και πολύ κοντά στα ποσοστά του Fiana Fail) αναμένεται το Sin Fein, ενώ κέρδη αναμένεται να έχουν και οι ανεξάρτητοι. Ανεξάρτητοι, που ενδεχομένως αποτελέσουν και λύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, που το μόνο που υποτίθεται προσφέρει είναι μια «διαπραγμάτευση» με την «τρόικα» της αποπληρωμής του «βοήθειας», δηλαδή του δανείου, που, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, καλούνται να πληρώσουν, με παρατεταμένη λιτότητα και επίθεση στα δικαιώματά τους, τα λαϊκά στρώματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΤΣΙ.-- Οι ομοσπονδιακές ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν χτες ότι ματαίωσαν μια επίθεση μετά την ανακάλυψη και εξουδετέρωση αυτοσχέδιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από έναν αγωγό αερίου στο Σότσι, πόλη που πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Μέχρι τώρα, η Ρωσία έχει δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέντομοστι».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο στην Αργεντινή με κύριους στόχους της συνάντησής του με την ομόλογή του Κριστίνα Φερνάντες, την υπογραφή σειράς συμφωνιών και την εγκαινίαση του διεθνούς υδροηλεκτρικού έργου Yacyreta.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Boeing» επικράτησε της ευρωπαϊκής «EADS» στο διαγωνισμό για το στόλο των εναέριων τάνκερ που χρειάζεται η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «νίκη» της «Μπόινγκ» έναντι της κυρίας αντιπάλου της «EADS».

NOYAΞΟΤ.-- Δεκάδες Μαυριτανοί φοιτητές πραγματοποίησαν χτες καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Νουαξότ, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου και τη θέσπιση πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Αποχώρησαν αφού φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και έκαψαν φωτογραφίες του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες εισαγγελείς απήγγειλαν χτες κατηγορίες για πειρατεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά πέντε Σομαλών που αιχμαλωτίστηκαν τον περασμένο μήνα από Νοτιοκορεάτες κομάντος όταν επιχείρησαν να καταλάβουν νοτιοκορεατικό τάνκερ ανοιχτά του Κόλπου του Αντεν.

ΚΙΝΑ
Χιλιάδες οι νεκροί στα ορυχεία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τραγική παραμένει η κατάσταση στα ορυχεία της Κίνας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ισχυροποίησης των κανόνων ασφαλείας. Οι νεκροί εργαζόμενοι σε κινεζικά ορυχεία νόμιμα και μη έφτασαν το 2010 τους 2.433, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Οι αρχές της Κίνας αποκαλύπτουν ότι έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά στα ορυχεία, τα οποία δεν τηρούν ούτε τους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας σε μια χώρα που η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει γνωρίσει «τρελούς» ρυθμούς, σε όφελος βεβαίως των καπιταλιστών, που πολλές φορές οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους.

Κατά καιρούς, δε, έχουν γίνει και καταγγελίες εργαζομένων για περιπτώσεις ιδιωτικών παράνομων ορυχείων, όπου οι εργοδότες εξαγοράζουν τη σιωπή των συγγενών, ώστε οι θάνατοι να μην αποδίδονται σε ατυχήματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
«Στενές σχέσεις» παρά τις διαφωνίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε κλίμα «δυσαρέσκειας» από την τουρκική πλευρά, ξεκίνησε η επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί, χθες στην Αγκυρα, καθώς επέλεξε να επισκεφθεί την Τουρκία με την ιδιότητα του προεδρεύοντα των G20 και όχι με αυτήν του Προέδρου της Γαλλίας. Βέβαια, αυτό δεν απέτρεψε τον Ν. Σαρκοζί να τονίζει το σημαίνοντα ρόλο της Τουρκίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, ο Α. Γκιουλ ανέφερε ότι συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του επιθυμεί «όλες οι χώρες της ΕΕ να δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα λάβουν οι χώρες της ΕΕ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, είπε ότι «συζητήθηκαν και θέματα στα οποία δεν συμφωνούμε», προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να έχουμε στενές σχέσεις». Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι «η απόφαση της ΕΕ ήταν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ένταξη», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δε θεωρεί σωστή την ένταξη, χαρακτηρίζοντας, παρ' όλ' αυτά, «χρήσιμες» τις διαπραγματεύσεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση εναντίον φορτηγών ανεφοδιασμού

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίθεση σημειώθηκε χθες εναντίον βυτιοφόρων που μετέφεραν προμήθειες στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, την επίθεση πραγματοποίησαν «24 Ταλιμπάν που μπήκαν στο σταθμό και έριξαν εκρηκτικά στα 12 από τα 18 βυτιοφόρα».

Την ίδια στιγμή, το πακιστανικό δικαστήριο ανέβαλε μέχρι τις 3 Μάρτη τη δίκη του Αμερικανού Ρέιμοντ Ντέιβις, ο οποίος σκότωσε δύο ανθρώπους στη Λαχώρη, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα και ότι δικαιούται διπλωματικής ασυλίας. Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή του, ωστόσο πληροφορίες ότι δρούσε ως πράκτορας της CIA, καθώς και το αυξανόμενο αίσθημα αντιαμερικανισμού στο Πακιστάν, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην αναμονή της δικαστικής απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ