Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς αλλαγή διαχειριστή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πιθανότερο ενδεχόμενο από τις χθεσινές κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης είναι το σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να αναλάβει το κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael, καθώς η συντριβή τού επί σχεδόν μία 20ετία κυβερνώντος φιλελεύθερου δεξιού Fiana Fail ήταν το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα.

Στις κάλπες κλήθηκαν να προσέλθουν περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 49 χιλιάδες άνθρωποι. Το ποσοστό συμμετοχής, ωστόσο, είναι κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Οσο για τους υποψήφιους βουλευτές, αυτοί έχουν περάσει τους 566, μεταξύ των οποίων οι 179 ανεξάρτητοι.

Τελικά αποτελέσματα αναμένονταν σήμερα το βράδυ, ωστόσο, βάσει των προγνωστικών, το Fine Gael εκτιμάται ότι ενδεχομένως να κερδίσει και την πλειοψηφία των 84 εδρών από τις 166 του συνόλου. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσει σύμμαχο. Το Εργατικό Κόμμα (σοσιαλδημοκρατικό) προσβλέπει στην κυβερνητική συνεργασία ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν δεύτερο κόμμα με περίπου 20% ξεπερνώντας και το Fiana Fail. Τέταρτο κόμμα με σημαντικά κέρδη (ίσως ακόμη και να βρεθεί και πολύ κοντά στα ποσοστά του Fiana Fail) αναμένεται το Sin Fein, ενώ κέρδη αναμένεται να έχουν και οι ανεξάρτητοι. Ανεξάρτητοι, που ενδεχομένως αποτελέσουν και λύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, που το μόνο που υποτίθεται προσφέρει είναι μια «διαπραγμάτευση» με την «τρόικα» της αποπληρωμής του «βοήθειας», δηλαδή του δανείου, που, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, καλούνται να πληρώσουν, με παρατεταμένη λιτότητα και επίθεση στα δικαιώματά τους, τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ