Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συγκεντρώσεις αντιτιθέμενων παρατάξεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρ και κατά του καθεστώτος του Αλί Αμπντουλλάχ Σάλεχ, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, η οποία για ένατη συνεχόμενη μέρα συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις. Οι δύο ομάδες διαδηλωτών δεν προσέγγισαν η μία την άλλη καθώς ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί ανάμεσά τους, καθώς ο ίδιος ο Σάλεχ, μια μέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας «να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμα όλων των πολιτών να διαδηλώσουν και να απομακρύνουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκρατικό πλήγμα».

Διαδηλώσεις, κατά βάση αντικαθεστωτικές, έγιναν και στο Τάιζ, αλλά και στη βόρεια Υεμένη στην επαρχία Σάαντα, όπου κυριαρχούν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, με τους οποίους υπογράφτηκε εκεχειρία μόλις πριν μερικούς μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με αίτημα την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία (μετά από 32 χρόνια) αλλά τα πνεύματα ήταν ήρεμα, με εξαίρεση το Αντεν, όπου σημειώνονταν, για πολλοστή φορά, επεισόδια και μέχρι το απόγευμα είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 10 τραυματίες. Στο Αντεν, στο νότο, όπου κυρίαρχο είναι το αποσχιστικό κίνημα έχουν σημειωθεί τα αιματηρότερα επεισόδια και έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι από τους 17 νεκρούς των ημερών αυτών.

Ο Σάλεχ φέρεται, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ, να επιφόρτησε τον πρωθυπουργό Αλί Μουχαμάντ Μεγκαουάρ, να οργανώσει διάλογο με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε θετική, αλλά όχι αρκετή από τους διαδηλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Υεμένης είναι κομβικός σύμμαχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που την τροφοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «αλ Κάιντα» της αραβικής χερσονήσου, που έχει βρει καταφύγιο στις ορεινές δύσβατες περιοχές της χώρας, αξιοποιώντας τις ισλαμιστικές αντιλήψεις στις οποίες στηρίχτηκε ο ίδιος ο Σάλεχ για να επικρατήσει της Λαϊκής Δημοκρατίας της νότιας Υεμένης στις αρχές του '90.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ